MWC2010: az MTK győzelemre játszik

Ha azt mondom, hogy MTK, az emberek nagy része egy focicsapatra gondol. A Mobilaréna olvasóinak viszont a kínai készülékek jutnak eszükbe, ahogy nekünk is; ezért is örültünk meg, ahogy a standok között bóklászva megláttuk a MediaTek jól ismert logóját.

Az angolul perfektül beszélő hostessek sajnos semmilyen sajtóanyaggal nem tudtak szolgálni, a cég valószínűleg nem azért jött el az MWC-re, hogy az újságíróknak mutogassák újdonságaikat, hanem azért, hogy még több üzleti partnert találjanak maguknak. Mi mindenesetre elhoztunk két brosúrát a új chipsetjeikről, hogy a technikai adatokat két evőpálcikával zabáló olvasóink is megtalálják a számításaikat.

Az eddig általunk tesztelt készülékekben szinte kivétel nélkül a cég MT6225-ös chipsetje dolgozott, a kivételt az Anycool i89 képezi, melyben a WiFi-képes MT6235 teljesít szolgálatot. Öröm volt tehát látni, hogy már létezik MT6253-as és MT6268-as chipset is — ezek valószínűleg a korábbi megoldásokat hivatottak felváltani. Kezdjük ez előbbivel:

Az MT6253 egy egychipes, multimédiás GSM/GPRS megoldás, mely egy 11,5 x 11,5 milliméteres tokba került. Lelke egy 104 MHz-es ARM7EJ-S processzor, mely többek között QVGA felbontású MPEG-4/H.263 videó dekódolásra képes. Annál többre viszont nem igazán, de az alsókategóriás készülékebe jó lehet: két SIM-kártyát is tud egyidőben kezelni, támogatja az érintőkijelzőket és a 2.0-s USB-t, utolsó bónuszként pedig a Memory Stick memóriakártyákat is kezeli. Az általa kezelt legnagyobb kijelzőfelbontás 240 x 320 pixel, kamerából legfeljebb 1,3 megapixelessel boldogul, de nyomott ára és vélhetően nagyon alacsony fogyasztása miatt még biztos, hogy sok kínai készülékben fogunk vele találkozni.

Az MT6268 már egy jóval nagyobb teljesítményű, W-CDMA/EDGE proceszor, melynek mérete 13 x 13 milliméter. Igen, a W-CDMA az nem más, mint a 3G, ez az első általunk ismert MTK chipset, mely ismeri a harmadik generációs hálózatokat. Az alkalmazásprocesszor egy 246 MHz-es ARM926EJ-S, mely a boot-from-NAND operációt is támogatja. Természetesen képes két SIM-kártyát egyszerre kezelni (sőt, az USIM-mel is boldogul), öccséhez hasonlóan támogatja a 2.0-s USB-t, a további örvendetes újítások közé pedig a WiFi, aGPS-támogatás, a legfeljebb 5 megapixeles kamerák és a 18 bites színmélységű, HVGA felbontású kijelzők kezelése tartozik. Az FM-rádiót, a szabványos fülhallgató kimenet támogatását és a TV-outot már említettem? Egyedül a HSPA adatátvitel hiányzik, de ettől függetlenül komoly piacformáló hatása lehet az új chipsetnek. Lehet, hogy hamarosan új, az eddigieknél kedvezőbb árú alsó-középkategóriás Sony Ericsson készülékekben láthatjuk viszont a kínaiak új chipsetjét?

Előzmények

Hirdetés