Multi-core király lesz az Exynos 8890?

Hirdetés

Napokkal ezelőtt mutatkozott be a Samsung legújabb szörnyetege, az Exynos 8890, nem sokkal előtte pedig a Huawei büszkesége, a Kirin 950 chipset. Természetesen nem csak ezek az új megoldások léteznek, hiszen már a Qualcomm Snapdragon 820 is elérhető, nem beszélve a MediaTek Helio X20-ról, szóval adja magát a dolog, hogy ezek a csúcslapkák összemérjék erejüket egymás, és az Apple A9 ellen. Ezt pedig már meg is tették azok, akiknek lehetőségük nyílt tesztelni a rendszerchipeket.


[+]

Természetesen minden ilyen mérést és eredményt egyelőre fenntartásokkal kell kezelni, hiszen a legtöbb fent említett SoC még egyetlen mobilban sincs hivatalosan jelen (akad persze kivétel is), ám mindenképpen figyelemre méltók az Exynos 8890 pontszámai, hiszen multi-core, azaz többmagos teljesítményben minden konkurens megoldást kenterbe ver. Az állítólagos eredmények a Geekbench 3 tesztprogram futtatása után keletkeztek: a Samsung új lapkája egészen elképesztő, 7400 ponttal híta fel magára a figyelmet, amit a MediaTek és a Kirin 950 követett 6500 illetve 6400 ponttal. Itt az Apple A9 végzett az utolsó helyen, méghozzá 4436 ponttal, de a processzor abban az SoC-ben csak kétmagos, így el lehet képzelni, hogy nyolc mag esetén mire lenne képes.


[+]

Főleg úgy, hogy egy korábbi teszt alapján az új Exynos single-core, azaz egymagos teszten 2270 pontot gurított, szemben az A9 által elért 2527 ponttal. Egyelőre még felesleges messzemenő következtetéseket levonni a teljesítményekből (plusz azért nekünk is lesz egy két szavunk és tesztünk), de kétség sem fér ahhoz, hogy a jövő mobiljai már tényleg képesek lesznek felvenni a versenyt a pár éves laptopokkal, legalábbis számítási kapacitás terén.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés