Mire fogjuk használni a hajlított kijelzőket a telefonokban?

A napokban a Samsung mutatta be a világon először azt az okostelefont, amely hajlított kijelzővel rendelkezik és kereskedelmi forgalomba is kerül, igaz, egyelőre csak Dél-Koreában. A Galaxy Round néven debütált eszközről már írtunk, egy jókora méretű megjelenítővel szerelt gépről van szó, amely hardveres tulajdonságai kapcsán körülbelül a Galaxy Note 3 szintjén van. Egyetlen érdekessége, hogy a a kijelző homorú, emiatt az egyész telefon úgy néz ki, mint egy széles cső alsó része. Az ívelt kialakítás a telefon egészére kihatással van, a hátlap a kijelző vonalát követve domború, amely mindenképpen érdekes fogást eredményezhet, és jó néhány évvel korábban voltak is olyan okostelefonok a piacon, amelyek ugyan sík kijelzővel rendelkeztek, de gömbölyített hátlapjuk miatt gyártójuk azt kommunikálta, hogy így jobban illeszkednek ezek a masinák a kinyitott tenyérbe. Jó példa erre a még Symbian rendszert használó Sony Ericsson Vivaz.

Sony Ericsson Vivaz
Sony Ericsson Vivaz

A kérdés viszont az, hogy vajon úgy egyébként a Galaxy Roundot látva mi értelme van annak, hogy homorú a kijelző? Talán jobb kezelni az ujjunkkal? Aligha. Élvezhetőbbek lesznek a filmek? Pont nem, ahhoz egyrészt kicsi ez a megjelenítő, másrészt pont másképpen, a jelenlegi ívességre derékszögűen kéne hajlania, hogy fektetett nézetben mini-IMAX jellegű képződmény jöjjön létre. A Galaxy Round inkább csak egy mézesmadzag, egy techdemo, egy erőfitogtatás a Samsung részéről, hogy igen, mi ilyet is tudunk, piacra tudjuk dobni, s bár nem olcsó, de nem irreálisan elszállt az ára.

A hajlított (és nem hajlítható, ez fontos eltérés!) kijelzők talán pont nem a hagyományos értelemben vett okostelefonokon lehetnek majd tényleg hasznos összetevői egy elektronikai eszköznek. Mielőtt a Galaxy Gear nevű okosórát bemutatta a Samsung, számos olyan kép keringett az interneten, amelyek egy csuklóra illeszthető, inkább karperecre emlékeztető, elképzelt kiegészítőt mutattak, ahol a kijelző felvette volna a csuklópánt ívét. Így nagyobb megjelenítőt kaphatott volna az eszköz, amely nem áll el az ember csuklójától, nem érződik bumfordinak, mégis több információ fér el rajta és a kezelhetőség kérdése is megoldott. Ez azonban nem így alakult, de jól mutatja, hogy vannak olyan ötletek, amelyek képesek kihasználni az új technológiát.

Ilyennek várták a Samsung okosóráját
Ilyennek várták a Samsung okosóráját

Szintén a Samsung mutatott egy prototípust még az év elején, ahol az okostelefon kijelzőjének meghajlításával azt sikerült elérni, hogy a telefon egyik oldalára kvázi lefolyt a megjelenítő, így ha mondjuk rácsuktunk egy tokot, akkor az oldalsó részen még mindig lehetett látni a legfontosabb információkat, az akkumulátor állapotát, a térerőkijelzést, illetve adott esetben a notifikációs üzeneteket is. Persze erre is vannak egyszerűbb, olcsóbb megoldások, a LG és a Samsung is készít olyat tokot a csúcskategóriás készülékeihez, ahol egyszerűen hagytak egy ablakocskát az előlapra csukódó részen, a készülék szoftvere pedig érzékeli, ha a tok rá van hajtva a kijelzőre és a fontos információkat ezen a területen jeleníti meg.

Legördülő kijelző a prototípus Samsung okostelefonon
Legördülő kijelző a prototípus Samsung okostelefonon

A hajlított kijelző tehát egyelőre inkább egy olyan technológia, amely mostanra sorozatgyártásra megérett ugyan, de még mintha némi tanácstalanság látszódna azügyben, hogy mire is lehet ezt úgy használni, hogy annak valós, a mindennapi élet és működés során tényleges és mérhető haszna legyen. Tapogatóznak a gyártók, és lehet, hogy az igazi áttörésre addig kell várjunk, amíg nem hajlított, hanem hajlítható kijelzőket láthatunk, ehhez azonban még sok fejlesztés szükséges, hiszen ha a kijelzőt hajlítgatjuk, akkor a mögötte-körülötte levő többi összetevőnek is rugalmasnak kell lennie, ami még masszívan a jövő zenéje. A hajlított kijelző egyelőre csupán designelem lehet, amivel lehet szép, ötletes dolgokat létrehozni. Ez mondjuk abból a szempontból nem baj, hogy kicsit változatosabb lehet a szinte egy kaptafára készülő okostelefonok kínálata, csak aztán nehogy valaki levédesse a kijelző meghajlásának ívét is...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés