Minden várakozást felülmúlt a Nokia

Több mint 14 százalékkal emelkedett a Nokia részvényárfolyama, miután a finn gyártó prezentálta a piaci elemzők várakozásait minden téren messze túlszárnyaló utolsó negyedéves eredményeit. A tavalyi év első kilenc hónapja túl sok jót nem tartogatott a Nokia számára: a piac alsóbb bugyraiban a Samsung és az LG olcsó érintőkijelzős ajánlatai jelentettek komoly veszélyt, míg a felsőbb kategóriában a RIM és Apple okostelefonjai szorongatták meg a gyártót. Az utolsó negyedévben azonban komoly változások történtek: a finn óriás sikeresen visszaállította 39 százalékos globális piaci részesedését, míg az okostelefonok piacából 5 százalékkal többet, 40 százalékot sikerült megkaparitania.

Az elmúlt év utolsó negyedében 126,9 millió Nokia készülék talált gazdára, mely az előző év azonos időszakához képest 12, az előző negyedévhez képest pedig 17 százalékos piaci bővülést jelentett. Az összes eladott mobilból 20,8 millió okostelefon volt, mely az 52,4 milliós becsült piac 40 százalékát teszi ki. A Nokia csoport mobiltelefonos részlegének teljes bevétele így 8,179 milliárd euró, nyeresége pedig 1,219 milliárd euró lett, mely az elöző év azonos időszakához képest 0,5 illetve 59,1, az előző negyedévhez képest pedig 18,3 illetve 55,3 százalékos bővülést jelent. A nyereség nagyarányú növekedése is jelzi, hogy a hatékonyabb működést célzó belső átalakítások sikeresek voltak. A készülékek átlagos eladásai árai az előző évhez képest csökkentek, de a harmadik negyedévhez képest kismértékben elemelkedtek, így 63 euró körül alakult. A hagyományos mobilok átlagára 40, az okostelefonok átlagára pedig 186 euróra csökkent, ám az utóbbi részaránya folyamatosan növekedő tendenciát mutat.

A teljes évet, illetve a teljes cégcsoportot tekintve az eredmények már közel sem ennyire fényesek. A NAVTEQ akvíciója miatti kiadások még mindig terhelik a céget, valamint az elmúlt év során a Nokia Siemens Networks is szinte csak veszteséget jelentett, bár az utolsó negyedévben 17 millió euró hasznot hozott. A gyártó a 2009-es teljes évben 40,984 milliárd euró árbevételt és 1,197 milliárd euró nettó nyereséget jelentett, melyből a telefonos részleg teljes bevétele 27,853 milliárd euró, a teljes nyeresége pedig 3,314 milliárd euró volt. Ez utóbbit a NAVTEQ 344 millió eurós és a Nokia Siemens Networks 1,639 milliárd eurós veszteségei komolyan visszafogták.

A gyártó legsikeresebb készülékei az érintőkijelzős okostelefonok voltak, azok közül is az N97 mini, 5800 és az 5530 fogyott a legjobban. Piaci elemzők szerint az idei év várhatóan igen erős lesz a finn gyártó számára, hiszen a Maemo 5 Linux alapú N900 mellett az új Symbian kezelőfelületek is vonzó ajánlatnak tűnnek, melyek mellé egyre-másra bukannak fel az online szolgátlatások is. Erre még rátesz egy lapáttal az is, hogy a mérsékelt árú érintőkijelzős mobilok kategóriájában gyakorlatilag a Nokia az egyetlen piaci szereplő, mely korláltan offline navigációs ajánlataival igen nehezen tudja majd felvenni a lépést a konkurencia.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés