Mélyrepülésben a tabletek

A Canalys és az IDC számai nagyjából megegyeznek, de a helyzet nem valami fényes. Módosították a teljes évre vonatkozó előrejelzést is.

Mind a Canalys, mind pedig az IDC közzétette a táblagépek piacát vizsgáló felmérésnek második negyedéves eredményét, de egyik sem fest pozitív képet az aktuális helyzetről. A Canalys szerint a gyártók a második negyedévben 35 millió darab tabletet szállítottak le, és ez 16 százalékkal rosszabb eredmény az előző év azonos időszakához képest. Az IDC mérése szerint 38,7 millió egységet értékesítettek, ami náluk 12,3 százalékos visszaesést jelent.

A csökkenő tendencia már egy jó ideje megfigyelhető a piacon. Nem csak a vásárlói igények változtak, és használnak egy-egy eszközt hosszabb ideig a tulajdonosaik, de tovább erősíti a folyamatot a nagy kijelzős okostelefonok megjelenése és elterjedése, amelyek a kis képátlós táblagépeket kannibalizálják. Egyelőre nem látszik, hogy a táblagépek szegmense magára találna, olyannyira, hogy a 2016-os évre vonatkozó előrejelzést a márciusi adatok alapján jósolt 6 százalékos visszaesést most 9,6 százalékosra módosította az IDC.

Mindez annak ellenére történik, hogy az üzleti felhasználók tabletigénye (beleértve a convertible vonalat is) világszinten évente hat százalékkal növekszik, és ez a növekedés 2020-ig kitart az IDC elemzője szerint, de ez nem tudja ellensúlyozni a konzumer gépek csökkenését. Példaként a 2015-ös évet hozták fel, ahol 206 millió leszállított táblagépből 35 milliót üzleti felhasználásra vásároltak, míg 2020-ban 202,6 milliós eladás esetén már 59,4 millió tabletet vásárolnak majd üzleti célra.

Az elemzők tehát úgy látják, hogy az iPad Pro és Microsoft Surface Pro iránti kereslet, és általánosságban véve az üzleti vásárlók által generált forgalom némi reménykedésre adhat okot a gyártóknak. Az eladásokat pedig megtolhatja az új Windows 10 frissítés és az Android Nougat, mely elhozza a natív többablakos módot, de nyilván csodára ezek sem lesznek képesek.

Érdekességként meg kell említeni, hogy a csúcson továbbra is az Apple táblagépei vannak 28 százalékos részesedéssel, amit 16 százalékkal követ a Samsung, mögöttük 7 és 6 százalékkal pedig a Lenovo és a Huawei sorakozik fel, végül pedig az Amazon követi őket 4 százalékkal. Az operációs rendszereket illetően a második negyedéves IDC adatok alapján a leszállított tabletek 65 százalékán Android futott, míg az iOS és a Windows 26 és 9 százalékot tudhatnak magukénak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés