Megjött az iPhone 4

Hirdetés

Az Apple ma este, San Francisco városában jelentette be az iPhone legújabb, immáron negyedik generációját (a korábbi három: iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS), nemes egyszerűséggel iPhone 4 néven. Steve Jobs este 7 körül lépett a színpadra, az iPad eredményeit ismertette, majd rátért a lényegre, bemutatkozott az új iPhone.

Forrás: Engadget
Forrás: Engadget

Az Apple legújabb készüléke megváltozott formatervet kapott. A jellegzetes középső gomb megmaradt a kijelző alatt, s nyilván nem változott a letisztultság sem, de az iPhone 4 egyes részletmegoldásai nem annyira egyediek, mint korábban, de az is lehet, hogy a konkurencia kezdett el nagyon hasonló formákat nyomni. A fehérben és feketében piacra lépő készüléknél még két formai újdonság mindenképpen megemlítendő: a fehér verziónál az előlap is fehér, a körbefutó keret pedig többszínű lehet. Szintén új az előlapi kamera, ezt sokan hiányolták a korábbi variánsokból, most már nincs akadálya a videohívásoknak. Olyannyira, hogy az Apple be is mutatta a FaceTime nevű szolgáltatást, amely iPhone 4 készülékek között működő videokonferenciát nyújt.

A hardver igen sok ponton jelentősen fejlődött. A kijelző 640x960 pixeles, ugyanazon a 3,5 inchen, mint a korábbi modelleknél, de gyakorlatilag a felbontás megnégyszereződött. Jobs szerint ilyen finom AMOLED kijelzőt nem lehet gyártani, úgyhogy az iPhone 4 továbbra is TFT technológiát használ, azon belül is az IPS-t, amit az iPadnél már megismerhettünk.

A kamera felbontását 5 megapixelesre növelte az Apple, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem a megapixelek száma a lényeg, hanem a képek minősége. Videós fronton is nagy előrelépés történt, az iPhone 4 már 720p HD mozikat tud rögzíteni, érintésre fókuszál menet közben oda, ahová a felhasználó akarja. Ha már ennyit fejlődött a mozgóképfelvétel, akkor érthető, hogy az iMovie videoszerkesztő program miért készült el iPhone 4-hez. A szoftver 5 dollárba kerül.

Az adatkommunikációs képesség kapcsán hozza az elvárhatót a gép: 7,2 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességre lehet képes HSPA hálózaton. Természetesen van WLAN, Bluetooth és GPS is. A mozgásérzékelő három tengelyes, ezzel nyilván a jobb játékélmény elérése a cél. Ehhez jó partner lesz az A4-es processzor (ez dolgozik az iPadben is), amely főleg grafikai szempontból jelent előrelépést, bár a korábbi termék sem volt gyenge ezen a téren.

Természetesen az új géppel új OS is érkezik, mostantól az iPhone rendszer neve iOS, konkrétan iOS4. Száznál is több újítás került a rendszerbe, a legfontosabb a multitasking (erre az első iPhone óta vár a nép), az integrált iBook és a hozzá kapcsolódó Store, létrehozhatunk foldereket az összetartozó alkalmazások számára, készült egy hirdetési platform is, az iAd. Ez gyakorlatilag az iOS4-ben integrált funkció lesz, animált, felugró tartalmakkal, amiket természetesen be lehet zárni. Hogy ez milyen piacokon és mikor startol ténylegesen, az még nem tisztázott, mint ahogyan az sem, hogy a felhasználók hogyan fogják fogadni az ilyen jellegű tartalmakat.

Az iPhone 4 már microSIM kártyával működik kizárólag (itthon ilyet forgalmaz a T-Mobile), hazai bevezetésének időpontja még nincs meg, de szeptember végéig mind a 88 tervezett országban elindul a forgalmazás. Egyelőre amerikai árakat tudunk, két éves hűséggel az AT&T boltjaiban a 16 gigás verzió 199 dollárba fog kerülni, a 32 gigás pedig 299 dollárt kóstál majd. Június 24-től rohamozhatják meg a vásárlók a boltokat, s nem csak az Egyesült Államokban, hanem Japánban, az Egyesült Királyságban, Franciaoszrágban és Németországban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés