Megérkezett az iPhone 4S

Hirdetés

Szakítva a korábbi hagyományokkal idén nem a WWDC alkalmával, hanem az iPod termékcsalád őszi frissítésével együtt került leleplezésre az iPhone sorozat ötödik tagja, mely érkezését találgatások végtelen sora és mesterien elkészített ál-kémfotók áradata előzte meg. A kétes eredetű hírmorzsák és találgatások között persze néhány valós információ is napvilágot látott, így például a nagyobb felbontású kamerát és dizájn téren csak minimális változtatásokat előre jelző pletykák is megerősítést nyertek. Műszaki paramétereket tekintve az iPhone 4S legnagyobb dobása a kétmagos Apple A5 processzor alkalmazása lehet, mely az elődhöz képest kétszeres számítási és hétszeres grafikai teljesítménnyel kecsegtet, miközben a 10 órányi filmlejátszás, 14 órányi GSM illetve 8 órányi 3G hívás továbbra is biztosított marad. A kijelző ugyan maradt a régi, de a képalkotás terén komoly előrelépés történt, hiszen az f/2,4 fényerejű optikával és LED villanóval felvértezett 8 megapixeles BSI kameramodul már 1080p felbontású, stabilizált HD anyagok rögzítésére is alkalmas. A GSM és CDMA hálózatokon egyaránt használható világtelefon ezen túlmenően Bluetooth 4.0 és WLAN (802.11b/g/n) modult, illetve 14,4/5,76 megabites HSPA+ átviteli képességet is kapott, ráadásul a kettős antenna elrendezésnek köszönhetően a vételi erősség is sokat javult.

Az Apple mobilok sikerének titka persze nem magában a hardverben, hanem a szoftverben és a kezelőfelületben rejlik, mely kapcsán az újdonságok egy része már az iOS 5 és az iCloud júniusi bemutatásakor leleplezésre került. A fontosabb változtatások között szerepel tehát a számítógép nélküli aktiválás lehetősége, az ablakok helyett a képernyő tetején vékony sávban megjelenő értesítési üzenetek és az ugyanonnan előcsalogatható értesítési központ, az iMessage csevegőszoftver, a magazinok és újság előfizetések kényelmes kezelését biztosító Newsstand, a teendő lista, a Twitter integráció, a Safari böngésző felesleges sallangokat mellőző olvasási nézete, illetve a képnézegető néhány kattintással aktiválható automatikus fotójavító szolgáltatása is. A legizgalmasabb újítás az egyelőre béta állapotú Siri intelligens személyi asszisztens szolgáltatás lehet, mely az emberi hangon kiadott utasítások végrehajtása mellett komplex kérdésekre is emberi hangon felel angol, francia és német nyelveken.

Az iOS 5 másik nagy dobása az iCloud online szolgáltatáscsomag lehet, mely az alkalmazások, könyvjelzők, dokumentumok és beállítások szinkronizálásán túl olyan kényelmes extrákat is tartogat, mint az iTunes zeneszámok és az App Store vásárlások valamennyi saját eszközre történő automatikus letöltése, mely tartalmak ráadásul nem is foglalnak helyet az 5 GB ingyenes tárhelyből. A fekete és fehér árnyalatokban egyaránt piacra kerülő 115,2 x 58,6 x 9,3 milliméteres és 140 grammos iPhone 4S az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban és Japánban már október 14-én elérhető lesz, míg hazánkban október 28-ától lesz kapható. A 16, 32 és 64 GB belső memóriával szerelt modellek kártyafüggetlen ára egyelőre nem ismert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés