Még gyorsabb Helio rendszerchippel készül a MediaTek

A MediaTek sok érintettet meglepett Helio X20-s rendszerchip működésével, amely meglepetésre tízmagos megoldás lesz, ráadásul igen egyedi Big.Little koncepcióval. Ennek lényegéről a linkelt hírben már beszámoltunk. A vállalat azonban rögtön egy alapos továbbfejlesztést is készít, amely megmutatja azt is, hogy az MCSI, vagyis a MediaTek Coherence System Interconnect mennyire jól skálázható és paraméterezhető rendszer.

A Helio X30 megörökli a Helio X20 egyedi többklaszteres működését, de nem csak három, hanem egyenesen négy klaszter erejéig. Ezek közül a leggyorsabb klaszter négy darab, 2,5 GHz-en üzemelő Cortex-A72-es, a valamivel lassabb, de kevesebbet fogyasztó két darab 2 GHz-en működő Cortex-A72-es, a még lassabb és még takarékosabb opció két darab 1,5 GHz-en ketyegő Cortex-A53-as magot tartalmaz, míg a leglassabb és legtakarékosabb klaszter két darab 1 GHz-es Cortex-A53-as maggal dolgozik. Így jön ki összesen a tíz darab processzormag, ráadásul a működés szempontjából heterogén többmagos dizájnról beszélünk, amelynek szoftveres alapja már része az Androidnak. Persze ezt a MediaTeknek most is ki kell egészítenie, hiszen a Google nem ilyen négyklaszteres koncepciókra szabta az operációs rendszert, de ez relatíve egyszerűen megoldható.

A MediaTek a processzormagok mellé most is egy ARM Mali-T880-as IGP-t helyez, ugyanakkor az MP konfiguráció még nem ismert, ahogy az órajel sem. Újítás azonban az LPDDR4 szabványú rendszermemória, amely két darab 32 bites memóriacsatornán köthető be a lapkába, ráadásul támogatott az 1600 MHz-es effektív órajel is. Természetesen a SoC kezeli még eMMC 5.1-es szabványt is, illetve az előd többi fontosabb képességét is megkapja.

A Helio X20-nak egyébként lesz egy nagyobb órajelen működő Helio X22-es testvére is, de ez tényleg ugyanaz a lapka, csupán egy kis extra teljesítményt kínál.

A Mediatek Helio X20, X22 és X30 trió a 2016-os esztendő elején érkező telefonokban tűnik majd fel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés