Manipulálja-e a Samsung a holdfotókat?

Fellángoltak a viták az AI által felturbózott holdfotók kapcsán, magyarázkodni kénytelen a Samsung a „krátermett” algoritmus miatt.

Az 1969. július 20-ai holdra szállás óta összeesküvés-elméletek tárgyát képezi a kérdéskör, hogy valóban járt-e valaha ember a szomszédos égitesten, vagy Hollywood a NASA kérésére és Stanley Kubrick segítségével több körben megrendezte az egészet. Jegyezzük meg: tízezer embernek kamu munkát adni és végtelen + 1 dollárt elkölteni az éves amerikai büdzséből valamire, amit a hollywoodi effektes srácok pár ezer dollárért előállíthatnak a Death Valley környékén pár lámpával és díszlettel eleve értelmetlen, de amúgy rengeteg kézzelfogható bizonyítéka van a holdra szállásnak a műhold felvételektől kedve a földi atmoszféra által nem bántott és publikusan megtekinthető holdkövekig, amelyek nyilván nem teleportáltak ide.

Egy homályos eredeti és egy P30 Pro által feljavított holdfotóEgy homályos eredeti és egy P30 Pro által feljavított holdfotó Egy homályos eredeti és egy P30 Pro által feljavított holdfotó (forrás: Zhihu) [+]

Hirdetés

A mobilvilágnak is megvan a maga holdas összeesküvéselmélete, és nem is alaptalanok a manipulációs vádak, ám érdemes gyorsan hozzátenni, hogy a gyártók legalább fél évtizede komoly AI és egyéb algoritmusokkal „javítanak fel” olyan képrészleteket, amelyek a szenzor és az optika korlátjai miatt egyszerűen vagy nem kerülnek elég színvonalasan mentésre, vagy eltűnnek a zajszűrés és a tömörítés során. A P30 Pro mindenesetre tiszta holdfotót ígért remek zoomkamerájával, és amúgy nem rossz, amit mi DNG nyersfájlból, mindenféle manipuláció nélkül összehoztunk. Viszont egy kínai elemzés rámutatott, hogy a Huawei AI algoritmusa automata módban nem csak felismeri az égitestet (és másik 1300 témát), „javításkor” hozzáad olyan textúrát és részletet, ami egyszerűen nem szerepelt olyan minőségben az eredeti felvételen. Bizonyíték: a tesztelő átrendezett pár krátert egy internetről letöltött, éles holdfotón, a felvételt életlenítette, majd azt a telefonnal a monitorján lefotózva olyan élesebb felvételt kapott a P30 Pro „AI javítása” után, amelyen a kráterek csodák csodájára visszakerültek eredeti helyükre. Ergo, állítása szerint a Huawei hozzátett a fotóhoz előre mentett képrészleteket.

A fotográfiában márpedig komoly vád a manipuláció (akár a legapróbb részleteké), és ezek a vádak a Samsungnál is előkerültek azóta, hogy pár éve ők is rámentek a holdfotózásra. Ezek most a Galaxy S23 Ultra kapcsán újra fellángoltak, és két dolog miatt érdemes ismét beszélni róla: egyfelől a Samsung konkrétan a Moon szóval és holdfelvétellel spannolta a népet a bemutató előtt, másfelől megjelent egy korábban publikált, koreai nyelvű magyarázatnak az angol változata, hogy „tisztázza”, pontosan mi történik a színfalak mögött. Erre azt követően volt szükség, hogy egy ibreakphotos nevű redditelő lefényképezett a monitorján egy roppant homályos holdfotót Samsung telefonjával, a végeredmény mégis sokkal élesebb lett.

Egy internetes holdfotó, annak homályos változata és a róla készült, „feljavított” holdfotó a SamsunggalEgy internetes holdfotó, annak homályos változata és a róla készült, „feljavított” holdfotó a SamsunggalEgy internetes holdfotó, annak homályos változata és a róla készült, „feljavított” holdfotó a Samsunggal Egy internetes holdfotó, annak homályosított változata és az arról egy monitort lefényképezve készült, „feljavított” Samsung holdfotó (forrás: Reddit) [+]

A redditer szerint többről van szó ügyes részletjavításnál, ami persze szintén folyik a háttérben és elő tud csalni olyan apró képinformációt, ami máskülönben lényegében elveszettnek tekinthető. Ám a holdnál a hozzászóló szerint a Samsung továbbmegy olyan részletek felbukkanásával, amit egyszerűen nem lehet egy ennyire homályos képből csak úgy kihalászni, a kapcsolódó trükközést a gyártó nem kommunikálta a felhasználó felé.

Az eredeti kép, amit u/ibreakphotos a monitorról lefotózott és a Samsung „javított” változata
Az eredeti homályosított kép, amit u/ibreakphotos a monitoron lefotózott, és a Samsung „javított” változata [+]

Biztos, ami biztos alapon a homályos képet u/ibreakphotos addig manipulálta, amíg a hold egyes részletei teljesen ki nem égtek, hogy ne legyen az az algoritmusos csoda, ami a semmiből elővarázsol valamit külsődleges információ nélkül, a Samsung telefon mégis „talált” arrafelé is részletet.

Amit a Galaxy lát a homályos és kiégett holdról az élőképen, és a fotó, amit ment (forrás: Reddit)
Amit a Galaxy lát a homályos és kiégett holdról az élőképen, és a fotó, amit ment (forrás: Reddit)

A reddites kiszúrta végül azt is, hogy ha kikapcsolja a kamerabeállítások között a jelenet-optimalizálót, jóval homályosabb holdfotó születik.

A Samsung AI algoritmusa a teliholdról élesebb képet készített egy ugyanazon képen, mint a félbevágottról
A Samsung AI algoritmusa a teliholdat (alul) feljavította, a fél holdat viszont nem ismerte fel, ezért nem javította fel (forrás: Reddit) [+]

Úgyhogy a jelenet-optimalizálót visszakapcsolva lefotózott a monitorján egy olyan képet, amelyen a hold teljes egészében látható alul, plusz még egyszer, félbe vágva felül, és lőn holdvilágosság: a Samsung AI algoritmusa az alsót felismerte és „feljavította”, míg a felsőt nem érzékelte holdként, így a részletfejlesztés elmaradt.

Egy szándékosan homályos holdfotó, egy arról készült Samsung felvétel a jelenet-optimalizálót kikapcsolva, majd sokkal jobb minőségű bekapcsolva
Egy szándékosan homályos holdfotó, egy arról készült Samsung felvétel a jelenet-optimalizálót kikapcsolva, majd egy jobb minőségű azt bekapcsolva (forrás: Samsung) [+]

A bejegyzésből etikai és hivatalos kommunikációt firtató viták kerekedtek, úgyhogy a Samsung közzétett egy hosszú blogbejegyzést angolul, amely korábban koreai nyelven már elérhető volt. Ebben egyfelől elismeri, hogy más kép születik a holdról a jelenet-optimalizálót be- és kikapcsolva, másfelől elmagyarázza, hogy 25x-ös nagyítás felett, a holdat felismerve hogyan gyúr össze a szoftver szuperfelbontást és egy rakás felvételt használva több holdállás esetében az előnyös eredményekért.


A Samsung AI motor lépései a hold felismerésére és a részletjavításra összehasonlító minta használatával [+]

A kulcsgondolat viszont nagyon szépen van megfogalmazva és körbeírva: a holdfelismerő motort egy rakás holdformán és holdrészleten edzették és képezték, mielőtt a Galaxy S20-tól a Samsung csúcsmobilokon elérhető lett, és ez a motor ismeri fel (már amikor, felhős időben például nem) a holdat, állítja be a pontos expozíciót, küszöböli ki a kézremegéseket és csalja elő a részleteket. A felismerés után először gépi tanuláson alapuló részletjavítást alkalmaz, majd az eredményt „összehasonlítja” egy nagyfelbontású referenciaképpel, és „frissíti” a köztes képet a részletjavító motorral, amiből élesebb eredmény születik.

Olvasson mindenki a sorok között, hogyan lesz az összehasonlításból, a referenciából és a frissítésből olyan éles holdfotó, amit egy hagyományos fényképezőgép homályos témára irányítva nem tud menteni, u/ibreakphotos után mindenesetre nem egy negatív komment érkezett a Samsung megoldására – már akit a kérdéskör mélységesen foglalkoztat. Mrwhosetheboss ilyen influencer, ugyanakkor ahelyett, hogy egzakt ítéletet mondott volna, inkább kipróbálta, hogyan működik a dolog a gyakorlatban, és van-e nyoma a hold szimpla odamontírozásának.

A kivágott papírhold élőképen, majd az S23 Ultra, az iPhone 14 Pro és a Pixel 7 Pro által feldolgozva
A kivágott papírhold élőképen, majd az S23 Ultra, az iPhone 14 Pro és a Pixel 7 Pro által feldolgozva (forrás: Mrwhosetheboss)

Egyfelől sikerült egy monitoros holdfotóval megismételnie a reddites képfeljavítást, másfelől még egy bénán kivágott, rossz minőségű holdnyomtatványt is felismertetett az S23 Ultrával, amely szállította is az extra részleteket, miközben az iPhone 14 Pro és a Pixel 7 Pro felvételei homályosak maradtak.

Az S23 Ultra egy arcképpel felvértezett holdfotót is teleszór kráterekkel
Az S23 Ultra egy arcképpel felvértezett holdfotót is teleszór kráterekkel (forrás: Mrwhosetheboss) [+]

Végül még azt is megnézte a youtuber, hogy akkor mi van, ha egy arcképet rászerkeszt a holdra, azaz egy előre mentett holdfotóval azt a rendszer nemes egyszerűséggel kicseréli-e. Ám ilyesmi nem történt, ehelyett az algoritmus a fénykép mögé is krátereket pakolt, szóval ez lehet az mesterséges intelligencia eljárásának a kulcsa. Akárhogy is jár el pontosan, valamennyi képinformációt hozzátesz saját kútfőből, de nem cseréli le a felhasználó fotóját előre mentett képrészletekre.


[+]

Érdekes vitaalap kerekedett a dologból, ám szerintünk az egész témakörben inkább az a jó kérdés, hogy általánosságban mennyi algoritmusos „javítás” fér bele a mobilfotózásba, holddal vagy anélkül. Tény, hogy egyre kevesebbszer találkozni a lehető legtermészetesebb rajzolattal okostelefonos fényképeket nézve, mivel a dinamikára, a textúrákra, az árnyékokra, a színekre és a lencserajzolatra is rátelepednek az algoritmusos korrigálások. Ez nem csak a Galaxy S23 Ultra automata módjában mutatkozik meg: az elvileg profiknak szánt, többelemes képfeldolgozást használó Expert RAW is túlprocesszálja az eredményeket – az S23 Ultrán a módosított Google Kamera szemeink számára előnyösebb képeket ment. Ez a szoftver pedig mindenféle témadetektálás, algoritmusos trükk és jelenet-optimalizálás nélkül marad a természetes felvételek oldalán.

S23 Ultra főkamera, automata mód, 12 megapixel (1. sor) és Google Camera 12 megapixel (2.)

Végső soron az átlagembernek édes mindegy, hogy egzakt módon hogyan készül egy holdfotó (vagy bármilyen másik), ha a végeredmény nagyjából olyan, amit a szabad szemeivel lát – és az is igaz persze, hogy a holdról egy igazi fényképezőgép, megfelelő lencsével mindig jobb képet fog menteni. Amit mi szeretnénk kérni az efféle viták végére érve, az egy olyan természetesebb feldolgozás vagy valódi profi DNG RAW mód opciója, amely kihasználja a többelemes képfeldolgozás előnyeit a dinamikaátfogás oldaláról, de nem önti nyakon az eredményeket túlzott részlet- vagy kontrasztkiemeléssel. Addig ugyanis a fotográfia rajongóinak marad a dedikált, cserélhető objektíves fényképezőgépek minőségelőnye.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés