Magyar szolgáltatás a hatékonyabb alkalmazásteszteléshez

Aki valamilyen formában már részt vett egy mobilos alkalmazás fejlesztésében, valószínűleg tudja, hogy mennyire nehézkes és hosszadalmas munka tud lenni az összehangolt tesztelés, főleg a kissé töredezett Android platformon, ahol a szokásos nehézségek mellett a különféle gyártói felhasználói felületekkel és a rengeteg kijelzőmérettel és egyéb nehézségekkel is meg kell küzdeni. Szerencsére a folyamat egyszerűbbé és költséghatékonyabbá tételére is vannak megoldások, például a nemrég a kapuit a szélesebb közönség számára is megnyitó TestJockey, mely egyébként egy magyar startup alkotása.

A szolgálatás az alkalmazások tesztverzióinak a rendszerbe regisztrált tesztelőkhöz való eljuttatása mellett több olyan információt ad a fejlesztőknek, melyekhez korábban nehézkesebben, több hasonló szolgáltatás együttes használatával lehetett csak hozzáférni. A fejlesztők a rendszer használatával megtudhatják, hogy alkotásuk mely funkcióit használják a leginkább, milyen utakat járnak be az alkalmazáson belül, illetve természetesen azzal kapcsolatban is egzakt adatokhoz jutnak, hogy mikor és mitől omlik össze a szoftverük. Ezek mellett A/B tesztelésre is van lehetőség (vagyis az alkalmazás különböző verziójára adott felhasználói reakciókat is tesztelhetővé válnak), az pedig külön dicséretes, hogy az okostelefonokon és táblagépeken is folyamatosan készülnek képernyőfelvételek, amit a fejlesztők a TestJockey online felületén is megnézhetnek.

A Virgo System által fejlesztett és az AVEC Accelerator által támogatott megoldás jelenleg még maga is béta fázisban van, ezért használata jelenleg ingyenes. Ebben a pillanatban az Android és az iOS támogatott, de hamarosan érkezik a Windows Phone 8 platform is. A szerteágazó funkcionalitás egyszerű bemutatásához a fejlesztők egy demó játékot is készítettek SuperJockey néven, amit az érdeklődők pár lépésben telepíthetnek a weboldalról.

„Elsőként a Magyarországon lévő, a nemzetközi piacra dolgozó alkalmazásfejlesztő cégekkel szeretnénk szorosan együttműködni a TestJockey végleges változatának kialakításában, mivel úgy gondoljuk, hogy ha az ő problémáikra jó megoldást tudunk nyújtani, akkor az ugyanezekkel a problémákkal küzdő külföldi cégeket is könnyebb lesz meggyőzni, hogy a mi megoldásunkat válasszák” – mondta Vidos Péter, a TestJockey alapítója és ügyvezetője.

A fejlesztők természetesen nagyon kíváncsiak minden észrevételre, melyeket a hello@testjockey.com email címre várnak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés