Ma debütált a Symbian Belle

Megérkezett a Symbianˆ3 legújabb frissítése, a Symbian Belle. Az Anna update-et követő hölgy a felhasználói élményen hivatott javítani, ennek megfelelően a felületi újításokra fókuszáltak; de természetesen egyéb újdonságok is megjelentek a frissítésben.

Már lezárt állapotban is észrevehetjük a változásokat, a Belle-ben ugyanis egy új lockscreen is debütált, amely az óra és a dátum mellett immár az értesítéséket is mutatja. A készenléti képernyőt is átvariálták, az eddigi három oldal helyett immár hat oldalból gazdálkodhatunk, amelyeket szabadon telepakolhatunk minialkalmazásokkal. Apropó minialkalmazások: a főképernyőre kipakolható programocskák is egy komoly ráncfelvarráson estek át, a régebbi widgetek mellé pedig öt darab újat is kapunk. A widgetek pakolgatásán is javítottak, az eddigi rendszereken megszokott, hat fix hellyel operáló megoldás helyett immár több pozícióra is kierakhatjuk őket, így egy sokkal szabadabb módszert kapunk.

Megjelent egy új státuszbár és egy alsó navigációs sáv, melyek a rendszeren belüli hivatott javítani és gyorsítani. A felső státusz sáv az értesítéseket tartalmazza, a működése hasonló, mint amit az androidos telefonokból ismerhetünk. Azaz az ujjunkat rajta tartva lehúzhatjuk a felületet, amely ilyenkor az egész képernyőt elfoglalja, így bárhonnan kényelmesen elérhetjük az értesítéseinket. Legfelül helyet kaptak a legfontosabb adatkapcsolati funkciók is, itt kapcolgathatjuk az adatforgalmat, a WiFi-t és a Bluetooth-t, valamint a néma módot is aktiválhatjuk. Az alsó navigációs bár három virtuális gombbal operál, amelyek adaptívan alkalmazkodnak az éppen nyitva tartott programhoz.

A rendszer immár az NFC átviteli szabványt is támogatja, annak is az úgynevezett Open-NFC alfaját, amely nem alkalmas pénzügyi tranzakciók lebonyolítására, ergo a telefonokkal jelenleg még nem fizethetünk; a szabvány támogató masinák párosítására természetesen kiválóan alkalmas a megoldás. A finnekre jellemző rövidítések viszont sajnos maradtak: a sajtotájékoztatót kimondottan feldobta, amikor a közösségi szolgáltatások demózásakor látható felületen a Minden tevék. felirat jelent meg, amely nem a sivatag hajójaként is ismert állatra utalt, hanem a Minden tevékenység kifejezés nokiásított változata volt.

A Belle frissítés az új modellek (600, 700 és 701) mellett a régebbi készülékre is elérhető lesz, amelyekre az Anna névre hallgató update is beszerezhető, azaz ebben a körben az N8, C7, C6-01, E6, E7, 500 és X7 telefonok rúgnak ladába.

dr. Kind

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés