Hirdetés

LG blog: vezeték nélküli töltő a G3-hoz

Nem a G3 az első LG gyártású telefon, ami képes a Qi (ejtsd: csí) technológia használatával vezeték nélküli töltésre, hiszen a Nexus 4 és a Nexus 5 is alkalmas volt az ilyesmire. Annak ellenére, hogy már egy ideje létezik a technológia és a szabvány viszonylag kevés olyan készülék van piacon, ami erre képes, holott a megoldás kényelmi hozadéka elvitathatatlan. A világon egyébként több cég is foglalkozik ilyesmivel, ebből sajnos az is következik, hogy a különböző szabványok nem feltétlenül kompatibilisek. A Qi mögé viszont egyre több gyártó állt be, ezért aztán ez tűnik az elterjedtebb megoldásnak.

A WCD-100 és doboza
A WCD-100 és doboza [+]

A vezeték nélküli töltésnek jelenleg több alternatívája van, melyek közül a legelterjedtebb, mobiloknál is használt eljárás az úgynevezett indukciós töltés; inductive charging, hogy az angol kiejtések bűvkörében élők is értsék. Ha nagyon röviden kell összefoglalni a lényeget, akkor azt lehet mondani, hogy az efféle megoldások egy elektromágneses teret használnak a töltéshez. Ez nyilván két oldalról valósul meg, a töltőállomás egy tekercs segítségével elektromágneses teret generál, melyet a készülékben lévő tekercs olyan árammá alakít át, amely képes tölteni az akkumulátort. A pontos fizikai definíció ennél jóval mélyebb, de a működés megértéséhez ennyi is elég.

Az ötlet abszolút nem újkeletű, maga az eljárás tulajdonképpen Tesla nevéhez köthető, aki ugye 1943-ban hunyt el. A gyakorlatban is régóta használják, jellemzően olyan helyeken, ahol a speciális környezet miatt el kell szigetelni a töltéshez használatos csatlakozókat. Igen, jellemzően elektromos fogkefékről és vezeték nélküli elektromos borotvákról van szó.

Az LG G3 épp felveszi a töltést
Az LG G3 épp felveszi a töltést [+]

A G3 hátlapja mögött tehát akad egy ilyen tekercs, ez egyébként szabad szemmel is látható a burkolat lehámozását követően, hátulról nézve a kamerától, illetve a hátsó gomboktól kissé balra helyezkedik el. Az LG-től kaptunk kipróbálásra egy WCD-100 fantázianevű töltőt is, amely - ellentétben számos megoldással - nem egy lapos, egérpadra emlékeztető eszköz, hanem inkább olyasmi, mint egy asztali dokkoló, csak éppen nem kell a kábelekkel trükközni.

A WCD-100 telefon nélkül
A WCD-100 telefon nélkül [+]

A fehér színű termék összecsukható, ilyenkor akkora, mint egy szivarkás doboz. Egyik oldaláról hátrahajtható a talpa, ezen áll meg a töltő, a telefont alul egy kis perem támasztja meg, a G3 pedig hozzá tud dőlni a nagyjából 75 fokos szögben álló tartóhoz. A G3 innentől állítva, illetve fektetve is ráhelyezhető a WCD-100-ra, de csak állított helyzetben indul el a töltés, bár ehhez nyilván az is szükséges, hogy maga a töltő microUSB csatlakozón keresztül kapjon valahonnét áramot.

Alulról így néz ki az LG wireless töltője
Alulról így néz ki az LG wireless töltője [+]

Meglepő módon a töltési folyamat nem szignifikánsan lassabb, mint ha a G3-at kábeles úton etetjük. Az viszont fontos, hogy a töltőben és a telefonban levő tekercs között túl nagy távolság nem lehet, ezért aztán ha a készülékre tokot teszünk, akkor az elképzelhető, hogy gátolja a töltési folyamatot. Nem véletlen, hogy az LG kínál olyan körablakos tokot, amelynek hátsó része a készülék eredeti hátlapjának helyére kerül fel és nem hiányzik belőle az indukciós tekercshez való csatlakozás sem.

Egyértelmű, hogy hova kell tenni a G3-at
Egyértelmű, hogy hova kell tenni a G3-at [+]

A WCD-100-ra helyezett G3 felismeri, hogy vezeték nélküli töltőre került, a töltés megkezdését egy hangeffektussal és felirattal is jelzi a kijelzőn. A megoldás előnye főleg munkahelyen domborodik ki, az ember csak ráteszi az asztalon levő töltőre a telefont, jól látja a kijelzőt, ha bármi esemény történik, akkor nem kell a kábelt kihúzni az aljáról, elég csak megemelni, majd dolgunk végeztével ugyanide visszatenni a készüléket. Nyilván nem csak a WCD-100 képes indukciós módon tölteni a G3-at, akadt nálunk a szerkesztőségben még wireless pad, amivel gond nélkül működött a folyamat.

Az LG által kínált vezeték nélküli töltő ára 15 ezer forint körül alakul, ami nyilván pont ennyivel drágább, mint a dobozban gyárilag megtalálható töltőfej és USB kábel. Mindenki maga dönti el, hogy a kényelmi faktor ér-e ekkora kiadást, illetve természetesen egyéb megoldások is vannak a piacon. Mi a leginkább azt az ötletet kedveljük, amikor némi farigcsálás árán egy ilyesmi töltőt egy otthoni bútorba építenek be lelkes műkedvelők, a WCD-100 sokkal inkább egy asztali kiegészítő, ami mutatós, illeszkedik a G3-hoz és egyszerű használni. Az LG-nél még arra is figyeltek, hogy ha nem illeszkedik tökéletesen a készülék a töltőben levő tekercshez, akkor figyelmezteti a felhasználót arra, hogy próbálja kicsit mozgatni a telefont annak érdekében, hogy megfelelő hatékonysággal menjen át az energia.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Hirdetés