Hirdetés

LG blog: Meglátogattuk az LG IFA-s okosotthonát

Az valószínűleg senkit sem lep már meg, hogy a tévék között is akad okosmasina, létezik az ember lába között elsuhanó, önjáró porszívó, vagy mondjuk a hűtő adatokat küld az tulajdonosnak, hogy mi van fogyóban, és minek járhat le a szavatossága. Az Internet of Things korában ez még csak a kezdet, és az LG már most tovább kíván lépni, teljessé téve az otthoni eszközök összekapcsolását és irányítását a Smart Home Platform keretében, melynek kapcsán több bejelentése is volt az IFA-n, valamint egy bemutatóterme mindenféle érdekességgel.

Lehullott a lepel például a nyílt forráskódú AllJoyn platformra épülő Smart Lightwave Oven sütőtől és a Smart Air Conditioner légkondiról. A sütő, amely mikró, grill és légkeverő funkciókkal is bír, nem csak kezelőpaneljéről irányítható, aki lekapja a kapcsolódó alkalmazást mobilkészülékére, minden funkciót arról is elér, mondjuk a nappaliból előmelegítve a sütőt, vagy hazafele menet elindítva a grillt, ami persze akkor praktikus, ha korábban behelyezte az ételt. Az új okoseszközök figyelmeztetéseket és diagnosztikai jelentéseket is képesek küldeni, az app pedig mondjuk recepteket ajánl. Az AllJoyn platformot az AllSeen Alliance fejleszti, és az olyan partnerek eszközei is beépíthetők a nyílt forráskódú otthoni rendszerekbe, mint mondjuk a Modacom SmartBrain, a Digience Necon Station vagy a PowerTech okos konnektorai, mint-mind kivéve részüket a háztartás okosításából.

Egy Smart ThinQ érzékelő, amely a mosógép „rezdüléseit” figyeli
Egy Smart ThinQ érzékelő, amely a mosógép „rezdüléseit” figyeli [+]

Egy dolog, hogy sorra jönnek ki egy központi egységgel kommunikáló, fejlett kütyük, az okos hálózati konnektorokkal például mérni és a tévén vagy kapcsolódó appon nyomon lehet követni minden eszköz aktuális és órára levetített fogyasztását. De mi a helyzet a már meglévő, ám nem okos masinákkal? Itt jön a képbe a Smart ThinQ termék- és szolgáltatáscsomag. A mobilkészülékekre letölthető alkalmazás ugyanis összefogja az okos és okosított elektronikai termékeket, így a háztartás jelentékeny része könnyedén, egy felületről felügyelhető. Ebben segítenek a kis, kör alakú ThinQ érzékelők, amelyek vezetékmentesen kommunikálnak egy központi egységgel, az meg a telefonnal.

A ThinQ Smart Kit központi vevőegysége
A ThinQ Smart Kit központi vevőegysége [+]

Vegyünk mondjuk egy régi mosógépet. Egy kis Smart ThinkQ érzékelőt a falára helyezve a szenzor képes a rezgések és kattanások alapján megmondani, hogy hol áll a mosás, vagy mondjuk azt, hogy kinyílt a biztonsági zár, és a ruhák eltávolíthatók. A mozgásérzékelés sem lehet gond, mondjuk a hűtőn pihenő ThinQ jelez, ha egy idős rokon hosszú ideje nem nyitotta ki az ajtót, de a lakásajtó figyelésére is bevethető egy-egy ilyen kütyü.

Egy PowerTech Apps Power okoskonnektor, ami méri és elküldi a fogyasztási adatokat
Egy PowerTech Apps Power okoskonnektor, ami méri és elküldi a fogyasztási adatokat [+]

Megoldható továbbá a hőmérséklet és a páratartalom figyelése is, illetve a szintén nem okos légkondik távolról való kezelése, talán beépített infra segítségével. A Smart ThinQ Smart Sensor Kit csomag még idén a polcokra, a kapcsolódó szoftverek pedig az alkalmazásboltokba kerülhetnek, a hazai megjelenésről és az árakról azonban egyelőre nem rendelkezünk információval.

A tévén is megjelennek a kapcsolódott eszközök és beépült modulok
A tévén is megjelennek a kapcsolódott eszközök és beépült modulok [+]

Az LG okoseszközök, a ThinQ-val okosított berendezések, az AllJoyn és ZigBee beépülő modulok, az okos ajtózárak, az okoslámpák és minden egyéb szenzor: az LG bemutatótermének főszereplői mind-mind kivették a részüket az Internet of Things korszak legújabb vívmányaiból, és talán már tényleg közel a pillanat, amikor egy ilyen termékarmadával felszerelt háztartás egyetlen készülékről, kényelmesen kezelhető és felügyelhető lesz, mondjuk hangvezérléssel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Előzmények

  • LG Magna - ezért nem kapna diplomát

    A dél-koreai gyártó újdonsága enyhén ívelt formatervet, HD felbontású, 5 hüvelykes megjelenítőt kapott, ám a hardver és az ár tekintetében nagyon mellélőttek.

  • LG G4 - nehéz rajta fogást találni

    A dél-koreaiak csúcsmodellje nagyon jól teljesít, kiváló képeket készít a 16 megapixeles kamera, szép a Quantum IPS kijelző, és a rendszersebesség is szinte hibátlan.

  • LG Spirit 4G LTE - görbe árnykép

    Az LG kompakt középkategóriása szemrevaló, pillekönnyű és még egy kicsit meg is hajlított, két hiba azonban ront az ígéretes összképen.

Hirdetés