Hirdetés

LG blog: A QPair rengeteg dolgot egyszerűbbé tehet

Az LG új táblagépe nem csak azzal igyekszik felhívni magára a figyelmet, hogy kecses, gyors és pont ideális a mérete, hanem rengeteg extra trükkel próbálta a gyártó még kelendőbbé tenni. Ezen kis trükkök egyike a QPair alkalmazás, amely előre telepítve található meg a masinán és abban nyújt segítséget, hogy egy legalább Android 4.0-t futtató okostelefonnal összepárosítsuk.

Hát ezt meg tudom csinálni Bluetooth-on is, mondhatja első blikkre akárki, de nincs igaza, mert ugyan a QPair is ezt az adatátviteli technológiát használja, mégis sokkal-sokkal többet tud annál, mint fájlok ide-oda küldözgetése. A működtetés nem követel meg semmiféle technikai előképzettséget, az az egy fontos, hogy mindkét eszközön a program legfrissebb verziója fusson, ha nem így van, akkor úgyis kukorékol a készülék.

A lényeg, hogy mindkét eszközön el kell indítsuk a QPair alkalmazást, majd a Kezdés gombra való kattintás után kicsit várakozunk, eközben a szoftver bekapcsolja mindkét készüléken a Bluetooth funkciót, keresgél egy picit, majd néhány OK gombot kell megnyomnunk, hogy tényleg azt akarjuk-e, hogy ők ketten innentől együttműködjenek, s gyakorlatilag vége is a folyamatnak, innentől jön a finomhangolás. A telefonon látni fogunk egy képernyőt, hogy a csatlakozás megtörtént, innen el is léphetünk, az értesítési sávban ugyanis ott marad a QPair ikonja úgyis, a szoftver a háttérben fut tovább, nem kell macerálni, nem itt állítjuk be majd a dolgokat, hanem a táblagépen.

Az LG G Pad 8.3 kijelzőjén ugyanis a sikeres párosítás után több opció is megjelenik. Ezek kapcsolók, amelyek beállítási lehetőségeket tartalmaznak, érdemes rajtuk végigszaladni, hogy tényleg úgy dolgozzon együtt a két készülék, ahogyan az nekünk a legkényelmesebb. Az hívásértéesítés az első opció, ezt engedélyezve a telefonra érkező hívásról a táblagép is tájékoztatja a felhasználót, egy kis ablak ugrik fel, a választott csengőhang szólal meg, de felvenni a tableten nem tudjuk a hívást (nincs erre felkészítve), elutasítani, illetve SMS üzenetet küldeni tudunk a hívónak. No meg persze előkotorhatjuk a telefont a zsebünkből és fel is vehetjük a hívást.

A második pont ugyanez, csak üzenettel. Itt azonban többet kapunk, a bejövő SMS ugyanis a tableten egy ablakban ugrik fel, rögtön látjuk az üznetet tartalmát és válaszolni is tudunk. Fontos azonban, hogy ha nem élünk a válaszolás lehetőségével, akkor ezt még egyszer már nem tudjuk előrántani a menü bugyraiból. Viszont a telefonon ott lesz a válaszunk az üzenetlistában, ahogyan annak lennie kell, ám az eredeti üzenetet olvasatlanként fogja a mobilunk kezelni, hiszen nem azon az eszközön olvastuk el. Ugyanezt a megvalósítást kapták meg a különböző közösségi notifikációk is, itt egy hosszú listából kell kiválasszuk, hogy milyen szolgáltatások értesítései kerüljenek át a telefonról a tabletre, nyilván csak azokat érdemes pipálgatni, amelyek a telefonra egyébként érkeznek.

A QuickMemo átvitelt talán nem is kell különösebben magyarázni. Ha a tableten csinálunk egy képernyőmentést, arra firkálunk, majd elmentjük, akkor ez automatikusan átkerül a telefonra is. A telefonon keresztüli internetkapcsolat a jól ismert hotspot szolgáltatást takarja, itt azonban manuálisan kell a mobilon megtenni a beállításokat, a tableten csak finomhangolni tudunk, azaz ha lát a gépünk másik, nem a telefonhoz köthető, korábban már használt WiFi-t, akkor arra lép fel, illetve eldönthetjük, hogy ha megszakad a telefonos kapcsolat, akkor próbálja-e azt újra megtalálni.

Az utolsó opció egyelőre a Legutóbbi alkalmazás matricája néven fut, ez talán még változik, de ez nem von le semmit a funkció értékéből. A lényeg, hogy ha használtunk egy alkalmazást az egyik eszközön úgy, hogy közben a másik gép kijelzője le volt zárva, akkor - ha az adott program mindkét masinán elérhető - az eddig lezárt kijelzős eszközt feloldva jobbról beúszik egy kis ikon a képbe, amelyen a másik cuccon használt app ikonja látszik, arra rá tudunk bökni és elindul ugyanaz az alkalmazás.

A QPair tehát szintén egy jól átgondolt kis apróság, amivel az LG G Pad 8.3 megpróbál többet nyújtani, mint a piac többi versenyzője. Ha nagyon egyszerűen akarom megfogalmazni a dolgot, akkor olyan, mintha a tabletből egy baromi nagyra nőtt okosórát csinálna, hiszen lényegében nem kell elővegyük a telefonunkat egy csomó dolog kapcsán, ha él a két eszköz között a kapcsolat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

  • LG G Pad 8.3 - vissza a jövőbe

    Végre megint van LG táblagép a piacon. És ez főleg azért jó hír, mert egy kifejezetten korrekt, mégsem túlárazott masinát tett le a koreai gyártó. Így kell visszatérni.

  • Az LG Odin négy- és nyolcmagos változatban

    Pletykák szerint a dél-koreaiak saját fejlesztésű lapkakészlete négy- és nyolcmagos processzorral szerelt variánsként is elérhető lesz.

Előzmények

Hirdetés