Komoly veszteségek a BlackBerrynél

Lassan de biztosan a BlackBerry is közzétette az első negyedévre vonatkozó fiskális pénzügyi jelentését, ami elég fájó eredményeket tartalmaz. A kanadai gyártó 670 millió dolláros veszteséget könyvet el, amiből 501 milliós negatív mérleg az okostelefonos divíziónak, 41 millió pedig a befektetéseknek, valamint a különböző büntetéseknek köszönhető. Nem véletlen, hogy az elemzők nem zárják ki a mobilos részleg bezárását.

A Priv sem váltotta meg a világot a BlackBerrynél
A Priv sem váltotta meg a világot a BlackBerrynél [+]

A korábban szebb napokat is megélt BlackBerrynek azért is fájhat a telefonos csapat hanyatlása, mert már október óta piacon van a Priv, a cég első, Android operációs rendszer futtató készüléke. Különféle modellekből összesen fél millió darab fogyott, ami százezerrel kevesebb a tavaly év utolsó három hónapjához képest. A kanadaiak egyelőre nem adják fel, John Chen vezérigazgató megerősítette, hogy júliusban további két androidos eszköz bemutatását tervezik, amik a Privnél jelentősen kedvezőbb árazást kapnak. A szeptember viszont vízválasztó lehet, hiszen eddig kellene nyereségessé tenni a céget, különben elgondolkodnak a folytatáson.

A bejelentés hatására a részvények értéke érdekes módon emelkedett, méghozzá először 4,6 százalékkal, ami később 2 százalékra állt be. A BlackBerry negyedéves bevétele elérte a 424 millió dollárt, a vállalatnál egyelőre ügyesen taktikáznak a pénzzel és az átszervezésekkel. 2017-re erősödést várnak a szoftveres eladások tekintetében is, akár 30 százalékos emelkedés is várható.

Előzmények

Hirdetés