Komoly rendszerchip lehet a Snapdragon 818

Érdekes pletykák érkeztek a Qualcomm konyhájáról, ugyanis előkerült a Snapdragon 818 SoC pletykált specifikációja, amely a MediaTek Helio X20 koncepcióját követi a processzormagok szempontjából. Nevezetesen arról van szó, hogy a Snapdragon 818- esetében az ARM Big.Little koncepciója továbbfejlődik.

Hirdetés

Az eddigi kétklaszteres megoldást egy háromklaszteres rendszer váltja fel, vagyis a Snapdragon 818 tíz processzormagot tartalmaz. Ezek közül a leggyorsabb klaszter négy darab, 2 GHz-en üzemelő Cortex-A72-es, a közepesen gyors, de kevesebbet fogyasztó két darab 1,6 GHz-en működő Cortex-A53-as, míg a leglassabb, de nagyon takarékos opció négy darab 1,2 GHz-en ketyegő Cortex-A53-as magot tartalmaz.


(forrás: STJSGadgets)

A 20 nm-es gyártástechnológiával készülő lapka LPDDR4 szabványú rendszermemóriát kaphat, elérhető lesz a 4G/LTE modem is, illetve tartalmaz egy Adreno 532-es jelzésű IGP-t is. Utóbbiról ma még meglehetősen kevés információ érhető el, de annyit tudni lehet róla, hogy komolyabb ráncfelvarrásról van szó, így az architektúra komolyabban megváltozik. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy ennek a rendszernek a tervezésében már komolyabban részt vett Eric Demers, akinek például az Xbox One és a PlayStation 4 konzolokban dolgozó GCN architektúrát köszönheti a világ. Nem lepődnénk meg azon, ha az aktuális 5 utas VLIW dizájnt egy hatékonyabb koncepció követné az Adreno sorozaton belül is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés