Kodak szabadalmakat sért az Apple és RIM

A képkezelési megoldásainak védelme érdekében a Kodak már korábban eljárást indított a dél-koreai Samsung ellen, melyet most két másik telefongyártóra is kiterjesztett. A cég a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság vizsgálatát kérte, mivel a beadványa szerint az Apple iPhone és a RIM BlackBerry készülékek az előnézeti képek gyorsabb eléréséhez levédetett megoldásokat használnak, melyért megfelelő licencdíjat kell fizetniük. A Kodak másik két beadványa már csak az Apple ellen irányul. Az egyik a képek különböző felbontásokon történő feldolgozásával, a másik a számítógépes alkalmazásokból történő más alkalmazások meghívásával kapcsolatos szabadalmak licencdíjainak megfizetésére irányul. Ezen utóbbihoz hasonló ügyet a Kodak egyébként 2004-ben már megnyert a Sun ellen, így az amerikai precedens alapú jogrendszer miatt a mostani eset kimenetele is borítékolható. A Kodak szóvivője szerint cége nem kíván egyetlen terméket sem levetetni a boltok polcairól, egyszerűen csak nem kívánja ingyen elérhetővé tenni az általa kifejlesztett és levédetett megoldásokat.

Azóta történt

Előzmények

  • Nokia vs. Apple – Harmadik fejezet

    A Nokia a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság vizsgálatát kéri, mivel az Apple termékei hét energiagazdálkodással, kamerával és kezelőfelülettel kapcsolatos szabadalmát sértik.

  • Apple szabadalmakat sért a Nokia?

    Az amerikai gyártó a szabadalmi perek szokásos forgatókönyveként szabadalomsértéssel vádolta a Nokiát.

  • Tíz Nokia szabadalmat sért az iPhone

    A Nokia szabadalomsértés miatt nyújtott be keresetet az Apple ellen, mivel az iPhone a finn óriás több GSM, UMTS és WLAN levédetett megoldását is jogosulatlanul használja.

  • Az Apple jobban jár, ha nem indít pert

    Egy piaci elemző szerint az Apple jobban jár, ha nem pereskedik, mert néhány megoldása sérti más egyetemek és kutatók szabadalmait.

Hirdetés