Jövőre érkezik a Snapdragon 808 és 810

Idén áprilisban leplezte legújabb, Snapdragon 808 és 810 névre keresztelt lapkáit a Qualcomm, ám még előbbi egy közép-, utóbbi már abszolút egy felsőkategóriás SoC. Az amerikai félvezetőgyártó vállalat marketingigazgatója most az új chipsetekről beszélt, véleménye szerint már a következő év első felében érkezhetnek az újdonságokkal felszerelt okostelefonok. Az friss megoldások már 20 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, mellyel a Qualcomm beáll a sorba az Apple és a Samsung mellé, hiszen mind az A8, mind pedig az Exynos 5433 20 nanométeres SoC.

A duó erősebb tagja a Snapdragon 810, melyben már egy négy darab bivalyerős Cortex-A57 maggal és ugyanennyi, kisebb fogyasztást garantáló Cortex-A53 maggal rendelkező processzor található. Az SoC legnagyobb erénye az Adreno 430 grafikus gyorsító, mely elődjénél (Adreno 420) akár 30 százalékkal nagyobb teljesítményre képes, és már támogatja a 4K felbontású megjelenítőket is.

Kistestvére, a Snapdragon 808 már egy kicsit visszafogottabb tejesítményre képes, hiszen a hatmagos processzorban "csupán" két Cortex-A57 és négy Cortex-A53 mag dolgozik, de az is különbség, hogy az Adreno 418 GPU "csak" a 2K kijelzők meghajtását teszi lehetővé. Mindkét chipsetbe 1600 MHz-es LPDDR4 RAM-ok építhetők, a Cat.6-os LTE támogatás pedig szintén közös vonás, így optimális esetben akár 300 Mbps letöltési sebesség is elérhető. Az új lapkákra tehát még egy kicsit várni kell, ám a hírek szerint a las vegasi CES keretében bemutatkozó Vivo Xplay 5 már a legerősebb chipsetet kapja meg.

Azóta történt

  • Piacon a Snapdragon 810 referenciaduó

    Elérhető a Qualcomm 64 bites nyolcmagos processzora köré épülő QHD kijelzős referencia okostelefon és a 4K kijelzővel szerelt referencia táblagép, melyek minden téren a piac legerősebb ajánlatai.

  • Csúszhat a Snapdragon 810 sorozatgyártása

    A csúcsmodellekbe szánt lapka több súlyos hibája miatt is kénytelen lehet elhalasztani a sorozatgyártás beindítását a Qualcomm.

  • Mégsem késik a Snapdragon 810?

    A Qualcomm tagadja azokat a híreszteléseket, hogy nem készülnek el időben a 2015 elején bemutatásra kerülő csúcslapkájukkal.

Előzmények

Hirdetés