Jelentős változások a Qualcommnál az Exynos sikeressége miatt?

A Samsung Galaxy S6 és az S6 edge a dél-koreai gyártó valaha volt legdrágább előállítási költséggel rendelkező termékei, a Verizonnál megvásárolható S6 edge-ek egyenként 290 dollárba (80 ezer forint) kerülnek a Samsungnak. Nagyjából 110 alkatrészt használtak fel a termékekben, ami jóval több a Galaxy S5-nél, hiszen az "csupán" 80 komponensből tevődik össze, nem beszélve az üveg elő- és hátlapról, ami megint csak költségesebb, mint a műanyag kialakítás. Jó hír viszont a Samsungnak, hogy a legtöbb hardveres összetevőt saját maga le tudja gyártani, ezzel pedig igen jelentős összegeket tud megspórolni.

Káprázatosan éles a Samsung Galaxy S6 edge kijelzője
[+] Az Exynos 7420 SoC könnyedén felülmúlja a Snapdragon 810-et

Eddig például legfőképpen Qualcomm chipsetekkel kerültek forgalomba a Galaxy S sorozat tagjai (pláne a szolgáltatói variánsok), a végleges kereskedelmi árnak pedig a 2,5-5 százalékát az amerikai félvezetőgyártó tette zsebre, állítólag a Samsung eddig összesen 9 milliárd dollárt fizetett a Qualcommnak, ami óriási összeg. A legújabb csúcsmodelleknél viszont már nincs kapcsolat a két óriásvállalat között, a Samsung kizárólag a saját fejlesztésű, 14 nanométeres Exynos chipsetjét használja, ami teljesítményben igencsak nagy pofont ad a Snapdragon 810 SoC-nek, nem beszélve az utóbbinál fellépő melegedési problémákról, amik tovább nehezítik a Qualcomm helyzetét.

A Qualcomm pedig elgondolkodott a helyzeten, a jelenleg körülbelül 30 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkező cég kész átvállalni a gyártást, de mindenképpen minimum jelentős változtatásokat eszközölhet, ami a fejlesztést, a tesztelést, és a komponenseket is érintheti. Nem csak a Samsung jelent egyébként veszélyt a Qualcomm uralmára, hanem az utóbbi időben rengeteget fejlődő, és jóval olcsóbb megoldásokat kínáló MediaTek is, így érdemes felébredni egy kicsit az amerikaiaknak, nehogy aztán a lista végén találják magukat, bár azért hozzá kell tenni, hogy a szabadalmak és licencek legnagyobb részét még mindig a Qualcomm birtokolja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés