Hirdetés

iPhone szerviz blog: Hogyan buktathatja le tulajdonosát az iPhone?

Az iOS fejlődésével egyre több olyan funkció érhető el az Apple készülékeken, amelyek könnyen bajba sodorhatják a felelőtlen készüléktulajdonosokat, mint ahogyan azt a nemrég publikált extrém javításainkban bemutatott, a féltékeny asszony által kalapáccsal elpusztított iPad esete is jól példázza. Ebben a cikkben megpróbálunk rávilágítani arra, hogy mit és hogyan ne állítsunk be, ha már egyszer tilosban járunk.

A rettegett: a nemrég törölt fényképek mappája

Az iOS 8 bemutatásakor megjelent egy új fényképalbum, amit az előző operációs rendszerek nem tartalmaztak. Ezt a mappát nemrég törölt néven találjuk meg a többi fotóalbum között, nagyjából pedig úgy funkcionál, mint a számítógépeken található kuka, tehát a törölt képeink első körben ide kerülnek, nem kerülnek egyből végleges eltávolításra. Azért nem teljesen olyan, mint a kuka, mert csak a képeknél működik, minden más (beszélgetések stb.) továbbra is végérvényesen eltávolításra kerül.

A funkció nyilvánvalóan hasznos, az Apple minden bizonnyal nem véletlenül tette elérhetővé a friss rendszerben; valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy véletlenül kitörölt egy fontos dokumentumot, a képek esetében az iPhone felhasználók biztonságban vannak. Nem árt viszont odafigyelni, mert hanyag használat esetén viszont simán megmaradhatnak olyan felvételek, amiket tényleg ki kellett volna törölni.

Fotóalbum szinkronizálás: fotóstream

Ez egy régebbi és alapesetben rendkívül hasznos funkciója az iOS-nek, különös tekintettel a 8 GB tárhellyel rendelkező iPhone-okra, ahol minden megabájt számít. A szinkronizálás lényege, hogy a telefonnal készült képek azonnal megjelennek azokon az eszközeinken, melyekkel megosztottuk a fotóalbumunkat, amint az iPhone bármilyen WiFi hálózathoz csatlakozik. A megosztott eszköz lehet otthon használatos asztali PC vagy iMac, egy MacBook vagy éppen egy iPad is, a képek pedig válogatás nélkül feltöltődnek ezekre az eszközökre, akár másodpercekkel a fotó elkészülte után, úgy, hogy a kép készítője messze távol tartózkodik otthonától. Valami hasonló dologról szól egyébként Cameron Diaz és Jason Segel nyári filmje is.

A megosztott fotóalbum azért kevésbé veszélyes, mint az nemrég törölt fotók mappája, mert nem gyári alapbeállítás, tehát az iPhone tulajdonosának külön be kell állítania, ha bármelyik mappáját meg szeretné osztani valamilyen másik eszközzel, és azt is meg lehet szabni, hogy egy kép készítésekor melyik mappába tegye a telefonunk az elkészült fotót. Így annak az esélye, hogy ez a funkció véletlenül bekapcsolva marad, sokkal kevesebb potenciális veszélyforrást jelent.

Helymeghatározás a csevegő alkalmazásoknál

Pár bejegyzéssel korábban szó esett már a Find My iPhone funkcióról, de akkor nem a mostani aspektusból vizsgáltuk meg a jelentőségét. Természetesen nem alaphelyzet, hogy bárkivel is megosszuk az Apple ID-t, amivel az iCloudba is be tudunk lépni, de elképzelhető, hogy tudtunkon kívül féltékeny kedvesünk megszerzi azt valamilyen úton-módon. Innen kezdve egyetlen lépés választja el attól, hogy belépjen és hollétünk felől érdeklődjön méghozzá úgy, hogy megnyitja a Find My iPhone menüpontot, és egyszerűen leellenőrzi, hogy merre járunk. Ha tehát olyan helyre megyünk, amit nem feltétlenül akarunk felfedni, akkor érdemes a telefonunkon inaktiválni ezt a funkciót legalább arra az időre, amíg inkognitónkat meg akarjuk tartani.

Ennél reálisabb veszélyforrást jelentenek a különféle 3rd party csevegőprogramok: a Viber, a WhatsApp vagy éppen a Facebook Messenger. Ezek mind képesek arra, hogy megmutassák csevegőpartnerünknek az adott helyet, ahonnan éppen az üzeneteinket küldjük. Nem is kell tovább magyarázni, hogy ez milyen félreértésekre adhat okot.

A fent említett példákkal senkit nem akarunk belevinni a rosszba, csupán figyelemfelkeltésnek ajánljuk azoknak, akik már rossz úton járnak. Ha már egyszer csinálják, akkor ne a kedvenc iPhone-juk buktassa le őket.

Az iPhoneSzervizBuda csapata

Azóta történt

Előzmények