iPhone: forradalom?

Napok óta ettől hangos az internet. Hónapok óta várja a világ, már azt hittük, nem lesz. De persze, hogy lett, az Apple vezetése nem esett a fejére. Ekkora ziccert nem lehetett kihagyni. Apple fanatikusok biztosan nem fogják kihagyni, ráadásul tipikus geek-fashion cucc lett az eszköz.

Megcsinálták. Véletlenül pont akkor volt a Macworld Expo, amikor a CES. Mindenki csőre töltött fényképezőgéppel, kamerával, billentyűzettel várta, hogy most lesz valami. Senki sem figyelt igazán a CES-re. Persze ott is bejelentettek sok újdonságot. Be is számoltunk róla, de titkon reméltük: Steve Jobs kiáll a megszokott farmerjában és bejelent valami olyat, amitől mindenki leül.

És megtörtént. Steve Jobs hozta a formáját, meg valami olyat, amitől napok óta csak erről beszél mindenki.

Hirdetés

Igen, beleadtak apait-anyait, azaz majdnem. gondoljuk csak végig, mire kell felkészülnünk az iPhone beszerzésével (ha egyáltalán ez marad a neve, ugyanis perelik érte az Apple-t):

MAC OS: a hírek szerint nem bővíthető. Minden, csak nem rugalmas, azzal a szoftverezettséggel érkezik, amit a gyártó, vagy esetleg a szolgáltató biztosít. Nem bővíthető a memória. Jó-jó, 8 giga az nagyon sok, de akkor is. Nem cserélhető az akkumulátor házilag. Ez is megmagyarázható, de megintcsak nem felhasználóbarát. Mindössze 5 órányi folyamatos zenehallgatás. Igen, ez sem pozitívum. Nincs 3G, nincs HSDPA, tehát netelni vagy Wi-Fi-n, vagy szenvedve lehet. A hírek szerint esetleg októberben már megvásárolható lesz Nagy-Britanniában, annyi pénzért, amennyiért simán kijön egy normális kamera, egy normális telefon és egy normális MP3 lejátszó.

Mi van a mérleg másik serpenyőjében?

Telefon, zenelejátszó, böngésző pengekivitelben valóban burzsoá külcsínnel. Hát igen, vitathatatlanul ütős. Mi van még?

A menürendszer forradalmian új megközelítése. Érdemes megnézni a CBS tudósítását, valóban megdöbbentő:

Igen ám, de a mutatvány azért mégiscsak bűvésztrükk. Nem az Apple találta fel a spanyolviaszt. Íme a bizonyíték:

Elgondolkodtató, ugye?

Mindezektől függetlenül valóban előremutató az Apple újdonsága, és sikerre van ítélve. Ha végiggondoljuk, mi lehet a folytatás, akkor valóban paradigmaváltásra számíthatunk a mobiltelefóniában. Elfelejthetjük a hagyományos billentyűzetet, eltűnnek a kötöttségek, egy valódi interaktivitás veheti kezdetét, a határt pedig valóban csak a tervezők fantáziája szabja majd meg. Elérkezünk oda, hogy a mobil eszközök valóban teljes értékűen kiválthatják az irodai kötöttségeket. Isaac Asimov újra él.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés