Inog a Symbian trónja

Az okostelefonok operációs rendszereinek piacát a Symbian uralja. Ám egy nemrég készült felmérés rávilágít arra, hogy össze kell kapnia magát a cégnek, mert egyre nagyobb teret hódítanak a Windows és a Linux alapú készülékek is, a Palm pedig csendben meghúzódik a periférián.
A jelenlegi helyzet szerint a Symbian 51%-os részesedéssel rendelkezik, őt követi a Linux 23%-kal, míg a Windows a piac 17%-át birtokolja. Nem kevésbé érdekes az sem, hogy ezek alapján a Linux lenyomta a Windows rendszereket.


Ez itt mind Symbian alapú

 

A dolog oka az elemzések szerint leginkább a kínai piacon keresendő, ahol hatalmas mobil penetrációs robbanás megy végbe, és a Symbian nem tudott olyan erős hídfőállásokat kiépíteni, mint a Nokia révén Európában. A Linux és a Windows csatája pedig megnyithatja az utat egy új alternatíva, a Java alapú rendszerek előtt.
Úgy fest, hogy a világelső rögtön reagált is a hírre, és bejelentették, hogy a Symbian licenszdíját a felére csökkentik. Így azt várják, hogy több mobilgyártó is ezt a rendszert választja majd, ráadásul alacsonyabb áron kínálhatják a Symbian alapú okostelefonokat a vásárlóknak. Ezzel egyidőben egy új egy chipre épülő platformot is bemutatnak, amely egyesíti a 3G hálózatok által megkövetlet szabványokat és a processzor modult.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés