Hirdetés

IFA blog: Minek megyünk oda, ott csak tévék vannak

Ez lesz az 53. IFA. Ez egy igen szép szám, de nem azt jelenti, hogy 1960-ban volt az első. Hanem 1924-ben, ahol elsősorban rádiókat mutogattak bőszen. Van egy elég korrekt történeti áttekintés az IFA kapcsán a rendezvény hivatalos weboldalán, amit ide kattintva el lehet érni. Ellentétben az igazán komoly, csak mobilról szóló, februárban rendezendő MWC-vel (Mobile World Congress), IFÁ-ra nem igazán volt eddig érdemes nekünk, mobilosoknak ellátogatnunk. Persze az utóbbi időkben már voltak telefonos áthallások, három éve már Bocha és jómagam kijutottunk, kicsit más szervezési körülmények között és kicsit másféle élményekkel tértünk haza. Bocha egyfajta jutalomutazáson vett részt a Samsung szervezésében, én viszont inkább a hátizsákos-lowbudget vonalat nyertem meg a Huawei jóvoltából, amely közel sem volt akkora Európában, mint ma. És hát még nem is a magyarok szervezték az utat (mint Londonba a P6 bemutatójára), hanem valami ügynökségen keresztül keveredtem ki.

Samsung sajtótájékoztató
Samsung sajtótájékoztató 2010-ben

Mindenesetre már akkor is látszott, hogy az IFA előbb utóbb a mi szemünkben az "őszi MWC" lehet, legalábbis úgy fest, hogy egyre több és több mobilos cég van kint, most már olyanok is, akiknek egyébként nincsen szórakoztatóelektronikai áthallásuk, mint a Samsungnak az LG-nek, vagy a Sony-nak. Mert nálunk értelemszerű, hogy ha már van stand ötvenkét 3D tévével, akkor odafér még két tablet meg három okostelefon, de idén kapunk ASUS-t, HTC-t is, nem is beszélve az utazásunkat szponzoráló Alcatelről. Mondjuk ők trükkösek, mert TCL-ként kint lesznek tévé vonallal is.

Adódott tehát a helyzet, hogy idén azért kéne IFÁ-ra menni. Bocha egyébként is valamiért vonzódik a németekhez, szereti a rendet, a rendezettséget, a pontosságot és a kiszámíthatóságot, szóval mindenképpen lelkendezett Berlin kapcsán, Legendd pedig mindenféle nyelveket beszél, de németül nem sokat, ezért aztán ideális párosításnak ígérkezik kettősük. Berlinbe repülőt találni nem művészet, szállást is egész könnyen szereztünk egy korrektnek kinéző helyen, de most nem álltunk rá erre a lakásbérlős vonalra, mint Barcelonában, szerintem az négy fő alatt annyira nem éri meg, no meg majd maximum ha azt látjuk idén, hogy az IFA is tök nagy mobilos szempontból, akkor jövőre megyünk többen.

Tükrök a Reichstag tetején
Tükrök a Reichstag tetején

Mindenesetre a két jómadár kedden elrepül (haha), és vasárnapig Berlinből fogják szórni az okosságokat, amíg mi itthon tartjuk a frontot és megpróbáljuk a készülékteszteket napi szinten nélkülük is leszállítani. Előreláthatólag három húzósabb nap lesz, amikor tényleg érdemi bejelentésekre számítunk, a szerda, a csütörtök és a péntek. Az MWC-vel ellentétben ugyanis az IFA kinyit szombaton a nagyközönség számára is, így a sajtós-pacsizós-tárgyalgatós vonalat az előtte levő napokra időzítik a németek. Így mindenki jól jár, bár általában azért azt lehet mondani, hogy a kiállítók kissé szoktak tartani a végfelhasználókkal való találkozástól, de a Veletech sikerei óta tudjuk, hogy ez szuperül is működhet. Az IFA tehát itt van a nyakunkon (és itt hangsúlyozottan nem a teherautóra gondolok), a jövő héten Berlinből (is) tudósít a Mobilarena.

Az IFA 2013-ra való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés