Hirdetés

IFA blog: eltelt egy év, irány megint Berlin!

Hirdetés

Tavaly Bocha és Legendd jártak az IFA kiállításon. Akkor valahogy úgy alakult, hogy egy ideig nem is sejtettük, hogy nekünk érdemes lesz oda kinéznünk, aztán egyre több cégről derült ki, hogy telefonos bejelentésre készül, ezért végül úgy döntött a csapat, hogy lehet, hogy mégiscsak megérné kiugrani Berlinbe.

Nos, megérte, mert volt egy csomó érdekesség, a Samsung Gear, a Note 3, az LG G Pad 8.3, új Alcatelek, HTC és Sony eszközök is itt debütáltak, ezért aztán nem volt kérdés, hogy idén hamarabb nekiállunk megszervezni az utat, így most három fővel képviselteti magát a stáb, a két jómadár mellett én is kilátogatok Berlinbe. Utunkat idén is az Alcatel támogatja, de ez nem jelenti azt, hogy csak az ő portékájukra vagyunk kíváncsiak, már most nagyon zsúfolt a naptárunk.

A Samsung esemény helyszíne tavaly
A Samsung esemény helyszíne tavaly

Biztosan megyünk Samsung, Sony, LG, Alcatel, Huawei, Microsoft, Lenovo, ASUS, Acer és ZTE bemutatókra, lesz néhány interjúnk, van pár esti party, a szokásos Showstoppers és Pepcom összeröffenés mellett néhány gyártói bulira is kaptunk meghívást. A Showstoppers és a Pepcom által szervezett DigitalFocus két olyan rendezvény, ahol kis asztaloknál kicsi és nagy cégek is közvetlenül a sajtó munkatársainak mutogatják az újdonságaikat, a gyártói bulik pedig kábé semmi másról nem szólnak, mint arról, hogy van valami zene, korlátlan innivaló, rengeteg kaja és jó hangulatú beszélgetések. Mondjuk az Alcatel nem kispályázik, a Kraftwerk nevű épületben lesz az esemény, ahol ezen az estén DJ Avicii lesz a zenei felelős. Legendd tudta, hogy ki ez a figura, mi meg most már tudjuk Bochával, hála a YouTube-nak. Most ezzel bizonyára jól beégtünk az Avicii-rajongó olvasók előtt, de vállaljuk.

A Kraftwerk belülről
A Kraftwerk belülről

Eddig ez úgy hangzik, mint merő móka és kacagás, de azért lesz két olyan nap, amikor bizony megfeszülünk majd, hogy mindenhova el is jussunk és mindent meg is tudjunk írni záros határidőn belül. Az IFA hivatalosan szeptember 5-én nyit, ám mivel ez nem olyan, mint az MWC, ahová az üzletembereken és a cégek képviselőin kívül csak sajtósok és elemzők mehetnek be, ezért ide be fog tódulni masszív mennyiségű vásárló, érdeklődő, ami miatt az összes cég 3-án és 4-én rendezi a sajtóeseményeket. Fogalmam sincs, hogy azok a lapok, akik egy-egy embert delegálnak csak, mi alapján döntik el, hogy hova nem mennek, a Samsung és a Sony bejelentés ugyanúgy egymásra lóg, mint a Lenovo, a Huawei és az LG rendezvénye, de például a hírek szerint a HTC kényszerűségből reggel 8-kor tart sajtótájékoztatót, ahová a Nokia-Microsoft buszokat küld, hogy a népek át tudjanak érni 10-re a város másik felére szervezett bemutatóra. Mondjuk azt mostanáig nem tudtuk megoldani, hogy a tajvaniak rendezvényére bejussunk, mert az összes kontaktunk szerint olyan nem is lesz, mi is csak onnan tudunk róla, hogy a Nokia kérdezte, hogy akkor most kell-e busz, vagy sem. Mondtam, hogy nem. Azóta egyébként kiderült, hogy a mi régiónk számára nem lesz érdekes a HTC rendezvény témája, ami szerintem messze nem ilyen triviális, bejelentenek egy okosórát, akkor az igenis roppantul releváns nekünk is.

Így is őrületes hajtás lesz ezen a két napon, ráadásul keresztbe-kasul átmegyünk a városon kábé ötször, mert bizonyos cégek úgy döntöttek, hogy a Messe (a kiállítás helyszíne) területén tartanak sajtóeseményt, mások viszont valahol Berlin közepén, vagy másik felén bérelnek ki egy nagy hodályt, hogy ott kápráztassák el a médiát. Még ha be is fejeződik az egyik rendezvény a másik kezdete előtt, esély nincs átérni, úgyhogy ezért is megyünk hárman, így szét tudunk válni és bizony olyan is lesz, amikor mind a hárman máshol kell lennünk.

Bocha és Legendd a Checkpoint Charlie-nál 2013-banBocha és Legendd a Checkpoint Charlie-nál 2013-ban

Ha viszont ezen a nagy hajtáson túljutunk, akkor onnét már talán nyugisabb az a pár nap, amikor mi is standokat nézegetünk és a cégek illetékeseivel beszélgetünk, amikor pedig már mindent láttunk, akkor Berlinben is körülnézünk. Ez a blog szokás szerint az utazás során időről-időre frissül, lesz benne szakmai anyag, meg kevésbé mobilos tartalom is, függően attól, hogy éppen mi történik, mit látunk, mit rontunk el, mire csodálkozunk rá. Igyekszünk rendszeresen frissülni, az is biztos, hogy a Mobilarena Facebook-oldalán is lesz egy-két post, illetve Legendd és jómagam is rendelkezünk Instagram-fiókkal, oda majd csak néhány képet rakunk ki.

Az IFA 2013-ra való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

Azóta történt

Hirdetés