Hirdetés

IFA blog: Berlin nem Barcelona

Legendd szavait idézem: „Bone, készülj fel arra, hogy az IFA nem olyan, mint az MWC”. Viszonylag lényegre törő gondolatnak tűnik, ám mobilarénás kollégám sejtelemes hanglejtése már előrevetítette a kijelentés komolyságát. Életem első ifás eseménye, amelyre  szentkuti11 újságírótársammal egyetemben látogattam ki, az Acer bemutatója volt a Messe Berlin 7-es csarnokának egyik al-csarnokának egyik részében. A Messe egyben az IFA helyszíne is, ám maga a kiállítás a publikum számára csak holnap, azaz szeptember 4-én kezdődik, ám sok sajtóeseményt úgy tartottak a terepen, hogy szó szerint faforgács és kiálló szögek között kellett néha az embernek átbukdácsolnia, már ha éppen eltévedt a 7-es csarnokban, ahol senki nem tudott semmit. Egy német és több olasz újságíró kolléga (sokadik IFA-juk) hasonló cipőben járt, aztán csak megtaláltuk az Acer show-t, ahol egyébként akadt számos érdekesség is.

Nehezen jutott be az Acer eseményére, de kedves mosolyok fogadtak bennünket
Nehezen jutottunk be az Acer eseményére, de kedves mosolyok fogadtak bennünket [+]

Ekkor még nem gondoltuk, hogy a Messe kevés aktív kijáratát nehezebb lesz megtalálni, mint az összes Acer hostess lányt egy fotó erejéig egy helyre gyűjteni (jó, ez mondjuk egyáltalán nem volt nehéz feladat). A kiállítás nyitása előtt ugyanis kijáratból is kevesebb van nyitva, és első ifásként roppant fura, hogy félemeleteket róva, nem túl logikus útvonalakon lehet egy-egy félig-háromnegyedig lezárt épületen túljutni, de azért csak sikerült. A kis kaland és még két kör harcedzett Messe veteránná tette az embert, ám mégis az az érzés fogott el, mintha a német precizitás inkább Barcelonára és az MWC-re lenne megfelelő jelző, semmint Berlinre és az IFA-ra. Persze az utóbbi ezért is egyedi, és fájdalommentesebb mondjuk a regisztráció (tokot adnak egy előre kinyomtatott belépőpapírhoz) vagy a bejutás (nincs sorban állás vagy tömeg).

Messze nem áll még készen a Messe, a sajtóesemények viszont már zajlanak benne
Messze nem áll még készen a Messe, a sajtóesemények viszont már zajlanak benne [+]

A szerdai három sajtóesemény igen sűrű programot adott magamnak és szentkuti11-nek (Acer, Sony, Lenovo), ráadásul az utóbbi igencsak zsúfolt  lett, tömött BKV járatokra hasonlító állóhelyekkel a néhány ülőhely mögött, többek között ezért nem haladt a Z5 anyag, amelyet este gyorsan pótoltunk. A bemelegítőnap után rutinszerű volt az LG eseményére ellátogatnom, ahol sajnos csak vitrin mögül lehetett megpillantani a 23 karátos aranyba burkolt Watch Urbane Luxe-ot, viszont érdekes volt egy egy sor LG szórakoztatóelektronikai és háztartási eszközt együtt dolgozni látni.

A munka után pár korty és falat mindenkinek kijár
A munka után pár korty és falat mindenkinek kijár [+]

Az LG-s eseményt és némi kültéri munkát követően az egész arénás csapat, azaz Bocha, Legendd, szentkuti11 és jómagam összeverődtünk, hogy ellátogassunk az újságírók egyik kedvenc eseményére: a ShowStoppersre, ahol nagyon sok kis, feltörekvő, vagy nagy, ám kis standdal itt is megmutatkozó gyártó és startup portékáit lehetett és lehet mindig megtekinteni. Itt gyorsabban cserélnek a névjegyek gazdát, mint... jó hasonlat épp nem jut az eszembe, azt viszont el tudom mondani, hogy a tárcámban lévő 8 névjegy pillanatok alatt nullára csökkent, és a táska mélyéről kellett előbányászni a következő adagot. Ez az is jelenti, hogy a következő 24 órában bőven lesz innen vadászott anyag, és sokszor teszttermék kapcsán is sikerült megegyezni.

A Messe Berlin előcsarnoka, ahol a ShowStoppers a háttérben még éppen zajlik
A Messe Berlin előcsarnoka, ahol a ShowStoppers a háttérben még éppen zajlik [+]

Nem csak az a pozitív forgatag jó a ShowStoppersben, ahol tényleg ott van a techmédia krémje és sok olyan kis csapat, amelyekre talán soha, vagy éppen nagyon sokat fogunk hallani, kifejezetten szurkolunk a piac friss szereplőinek, amelyek közül nem egy a közösségi finanszírozás segítségével jutott el a bemutatóig és a Messe bejáratáig, ahol a nevezett esemény az IFA hivatalos nyitása előtti estén lezajlott. Persze a kaját is szeretjük a ShowStoppersen, ott vannak a frissensültek és saláták, az ínyencségek és az innivalók az ásványvizektől a gyümölcsleveken és a boron át a sörig, hiszen mégiscsak Németországban vagyunk, folyjon a hab, nem igaz? Szóval az eseménydús szerda után szinte elröpült a lendületes csütörtök, holnap pedig már főleg a Messe médiaközpontjából jelentkezünk, ha jobb lesz ott a net (a szálláson is rakoncátlankodik) és lehet konnektoros ülőhelyet találni, mert a laptopok és fényképezők üzemideje sem véges, hát még a mobiloké, hiszen a Mobilarena csapata is rendületlenül nyomogatja ilyen eszközeit.

Az IFA 2015-re való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

Hirdetés