Hirdetés

IFA 2018: A Huawei is belépett az okos otthoni eszközök piacára

Viszonylag sok újdonságot hozott a berlini IFA kiállításra a Huawei, amelyek közül minden kétséget kizáróan a Kirin 980-as rendszerchip volt a legizgalmasabb, de egyáltalán nem elhanyagolható az sem, hogy a gyártó a Huawei AI Cube-bal belépett az okos otthonok piacára is. Az eszköz röviden összefoglalva egy hangszóró és egy 4G router egy minimalista csomagolásban, mesterséges intelligenciával és Amazon Alexa támogatással.


[+]

A névválasztás igencsak érdekes, mert a kiegészítő minden, csak nem egy kocka, felülről nézve köralakú, oldalról meg egy hengerre emlékeztet, a gombok a tetején találhatók, az Ethernet csatlakozója pedig az alján, közvetlenül a tápkábel helye mellett. Nem túl kicsi és nem is nagy, 21,8 centiméter magas, átmérője pedig 11,6 centiméter, ezekhez az értékekhez 900 grammos tömeg párosul. WiFi routerként használva 2,4 és 5 GHz-es frekvencián is működik, a 802.11ac szabvány használatával pedig elvileg akár 1200 Mbps-os adatátvitel is elérhető. Mindezt leginkább kábeles internet esetén lehet élvezni, SIM-kártya behelyezésével ugyanis Cat. 6-os LTE-t kaphatunk, maximálisan 300 Mbps-os letöltési és 50 Mbps-os feltöltési sebességgel.

Az eszköz egyben egy 360 fokos hangszóró is, amelynek minőségéről a Huawei elismerően nyilatkozott, de a kiállításon nem akartuk kipróbálni, a hangzavarban nem kaptunk volna reális képet róla, szóval ezt egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy a hangüreg térfogata 400 milliliter, hogy ez sok vagy kevés, azt a legtöbb felhasználó valószínűleg nem tudja eldönteni, hiszen egy hangszóró minőségét a többi gyártó nem feltétlenül ezzel az értékkel méri, hanem a teljesítménnyel. Mindenesetre a hangszóró nem csak zenehallgatásra jó, az eszköz ugyanis támogatja az Amazon Alexát is, tehát különféle hangutasításokat is lehet adni az AI Cube-nak, amely vagy válaszol, vagy megcsinálja azt, amit kérünk tőle: bekapcsolja a tévét és a többi.


[+]

Az eszköz megjelenésének időpontja és ára egyelőre nem ismert, de érdekes koncepciónak tűnik. Talán a jövőben készül majd belőle egy beépített akkumulátoros változat is, amelyet könnyedén ki lehet vinni mondjuk a kertbe, szerintünk úgy még életképesebb lenne a dolog.

 

Azóta történt

  • Idén is belehúz a Huawei

    A gyártó nyílt levélben körvonalazta az idei évre vonatkozó terveit, de Richard Yu csak általánosságokban vázolta a prioritásokat.

Előzmények

  • Huawei MediaPad M5 - nagyot szól

    A Huawei médiaközpontú óriása üde színfolt a haldokló androidos tabletpiacon, de nem is velük, hanem az iPadekkel kívánja felvenni a versenyt, több sikerrel, mint megbotlással.

  • Huawei P20 - ez is kétkezes lett

    Nem annyira pró, mint a háromkamerás csúcsváltozat, nincs OLED kijelzője és sztereó hangszórója, viszont esztétikailag barátságosabb, nem mellesleg pedig jelentősen olcsóbb annál.

  • Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból

    Az új P-sorozat csúcsmodellje három hátlapi kamerával, OLED kijelzővel, betüremkedéssel és mesterséges intelligenciával próbál tarolni. Irgalmatlan jó telefon, de nem hibátlan.

  • Látogatás a Huawei finnországi laborjában

    Helsinkiben és Tamperében is van Huawei kutatási központ. A fővárosban a prototípusokat tesztelik, Tampere pedig a multimédiás labornak ad otthont.

Hirdetés