IFA 2014: Kipróbáltuk a kerek kijelzős LG okosórát

Hirdetés

Amikor a Samsung az IFA előtt bejelentett a Gear S-t, az LG is előrukkolt a maga meglepetésével, a kör alakú kijelzővel felvértezett G Watch R-rel. A két óra teljesen más filozófiát követ, felesleges is őket összehasonlítani, hiszen a Samsung Tizen operációs rendszerre épül, míg a G Watch R az Android Wear platformját használja.

A beállítások közé az oldalsó gomb hosszas megnyomása vezet
A beállítások közé az oldalsó gomb hosszas megnyomása vezet [+]

Az LG-nél érthetően nagyon büszkék voltak a készülékre, külön hangsúlyozták, hogy a másik kerek órával, a Motorolával 360-nal ellentétben náluk nincs a kijelző alsó része levágva, hanem ténylegesen kör alakú az interfész. Ezt nem volt olyan könnyű megoldani, mint ahogyan hangzik, az összes interfész és technológia be kellett férjen a számlap mögé, ami egyébként OLED kijelzős, tehát direkt fényben is látható. Ha az ember nem nyúl hozzá, akkor is halványan végig látszik a számlap. Egy kör alakú kijelzővel felvértezett okosóra végre megteremti a kehetőségét annak, hogy sok-sok grafikai melóval olyan kiállása lehessen egy ilyen kütyünek, mint egy normális órának - azzal a plusz extrával, hogy rengeteg különböző virtuális órakép közül lehet választani.

Ezüst és fekete kerettel is elérhető lesz, a szíj cserélhető
Ezüst és fekete kerettel is elérhető lesz, a szíj cserélhető [+]

Rövid próbánk során azt tapasztaltuk, hogy a G Watch R meglepően könnyű, az alumínium készüléktest és a bőr óraszíj együttese kifejezetten nívós. Szerencsénk volt, mert egymás mellé tudtunk tenni két, különböző árnyalatú G Watch R-t, Bocha az ezüstös karimával ellátott darabot favorizálta, nekem a teljesen fekete tetszett jobban. Hogy miképpen lesz az alumínium fekete? Nos, az LG az óragyártásban egyébként 1838 óta ismert PVD eljárást alkalmazza. Ennek során a tárgyat a bevonáshoz egy semleges környezetbe helyezik, felhevítik 400 °C körüli hőmérsékletre, majd tulajdonképpen beszórják annak az anyagnak a molekuláival, amivel be akarják vonni. A PVD bevonat nagyjából 1 mikron vastagságú réteget eredményez, amely szorosan összekötődik a bázisanyaggal, így például nem pattogzik le. Ez az, ami alapvetően megkülönbözteti a festés, porfestés és az eloxálás technológiájának hatékonyságától.

A G Watch R még nincs teljesen készen. Az LG szerint nagyjából még egy hónapig csiszolgatják a szoftvert a Google-lel közösen, hogy piacra lehessen dobni. Ugyanakkor az Android Wear platform hangvezérlésen alapuló kezelése miatt a gyártó minden régiót és piacot egyenként vizsgál majd meg, hogy érdemes-e ott is bevezetni az okosórát, így egyelőre nem lehet tudni, hogy hazánkban elérhető lesz-e hivatalosan az LG IP67-es védettséget élvező kiegészítője.

Az IFA 2013-ra való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

  • LG G Watch - minden kezdet nehéz

    Az Android Wear platform még nagyon friss. Egyelőre három olyan modellről tudunk, ami ezt használja, ezek közül az LG termékét kaptuk rövid időre kölcsön.

Hirdetés