IFA 2010: kezünkben a Samsung Galaxy Tab

Hirdetés

2010.09.02, Berlin, Németország: A Samsung az 50. IFA kiállítás megnyitása előtt egy nappal tartott sajtótájékoztatót, melynek legnagyobb durranása egyértelműen a cég új tabletjének, a Galayx Tabnek a bemutatása volt. Úgy tűnik, hogy az első számú koreai mobilgyártó is felismerte, hogy az Apple táblagépe olyan könnyedén tette népszerűvé ezt a korábban kevésbé kedvelt készülékformátumot a felhasználók körében, ahogy forró kés hajad át a vajon, ezért léptek, méghozzá az első között. Új készülékük egy internetezésre, e-mailezésre és elektronikus könyvolvasásra és egyéb multimédiás funkciókra kihegyezett eszköz, melyet ők nem táblagépnek, hanem Smart Multimedia Device-nak hívnak. Nem véletlenül.

Az újdonság nevének középső szavaból a gyártó portfolióját jobban ismerő olvasóink már rájöhettek, hogy egy Android operációs rendszerre épülő készülékről van szó. A pontos hardveres paraméterek a sajtótájékoztatón nem hangzottak el, később viszont kiderült, hogy a zöld robotos rendszer 2.2-es verzióját futtató újdonságban egy 1 GHz-es ARM Cortex-A8 processzor bújik meg 512 MB RAM és egy PowerVR SGX540-es grafikus gyorsítóchip mellett, ez a trió pedig elég erőteljes ahhoz, hogy kompromisszumoktól mentesen elhajtsa a 7 hüvelyk átlójú, 600 x 1024 pixeles felbontású TFT-LCD érintőkijelzőt kijelzőt. Ha már itt tartunk: miért nem Super AMOLED? Nem tudjuk.


A sajtótájékoztató

A 90,09 x 120,45 x 11,98 milliméteres kiterjedésű, 380 grammot nyomó újdonságra az Apple fanatikusai könnyedén rámondhatják, hogy koppintás, pedig részleteiben nagyon is különbözik a koreaiak új fegyvere, hiszen az iPaddel ellentétben nem lekerekített, hanem szögletes. Tudása hatalmas, adatkommunikációs repertoárja most a legjobb a piacon, hiszen lehet bele rakni SIM-kártyát, képes HSPA adatátvitelre (7,2 Mbps lefelé és 5,76 Mbps felfelé), van benne WiFi (802.11a/b/g/n szabványok), 3.0-s Bluetooth, GPS, tehát minden, amit el tudunk képzelni. Az adatcsatlakozó viszont sajnos nem szabványos, méretében és formájában hasonlít az iPad Dock Connectorára, a csere okát nem tudjuk, csak annak örülhetünk, hogy a 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet legalább megmaradt. Az üzemidőről nem sokat tudtunk meg, az biztos, hogy a kapacitása 4000 mAh, ami 7 óra folyamatos filmezést tesz lehetővé; a támogatott kodekek listája hosszú, DivX, XviD és H.264 is szóba jöhet a Tabnek.


Sokkal kisebb, mint az iPad

Bár azt hihetnénk, hogy ezen piaci szegmensen nincs új a nap alatt, a Samsung mindent megtett, hogy olyan funkciókat rakjon új versenyzőjébe, melyek az Apple táblagépéből hiányoznak. Ilyen például a hátlapon lévő, videórögzítésre is alkalmas 3,2 megapixeles kamera, a telefonálási lehetőség (kihangosítva vagy headsettel), a videótelefonálást lehetővé tevő előlapi kamera, a Flash 10.1 támogatása a böngészőben, valamint az, hogy a kiszereléstől függően 16/32 GB-os belső memória microSD kártyával bővíthető. Vannak persze hasonlóságok is, például a könyvesbolt és a villámgyors működés, ám ezeket másolásnak nem igazán lehetne nevezni, mivel olyan "kötelező" dolgokról van szó, melyek nélkül esélytelen lenne a piacon a Galaxy Tab.  A rendszer működése egyébként tényleg elképesztően gyors, de erről szavak helyett meséljen az sajtótájékoztatón elhangzott információkat is tartalmazó hands-on videó, azaz a mi első élményünk a masinával:

A Samsung Galaxy Tab várható ára egyelőre ismeretlen, az európai indulás Olaszországban várható szeptember közepén.

Bocha

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés