Hirdetés

Hogyan lett rádióműsorunk?

Bocha egyik nap felhívott, hogy épp most látta valamelyik kábelcsatornán az egyik konkurens lap újságíróját szakérteni, és szerinte mi sokkal jobbak vagyunk, miért nem inkább mi csinálunk ilyet? Persze jól lehűtöttem, hogy nyugizzál, te is voltál már a tévében, én is, mit akarsz még, de csak belerakta a bogarat a fülembe, úgyhogy augusztusban elkezdtem körülpuhatolózni. Ha ez ember már 6 éve portált szerkeszt, akkor azért lesz egy-két ismerőse, úgyhogy némi szervezés után le tudtunk ülni beszélgetni a Rádió Café főszerkesztőjével, aki vázolta a lehetőségeket.

Az üzleti modellről csak címszavakban emlékeznék meg, rádióműsora bárkinek lehet, ha meg tudja győzni az adott rádiót arról, hogy amit csinálna, az megüti a mércét, van rá műsoridő, s képesek megállapodni az anyagi természetű dolgokról. Az első pontot viszonylag könnyen teljesítettük, csak rá kellett mutatnunk az oldalra, ami nem rejtőzik az ismeretlenség ködfátylába burkolva, a műsoridő kapcsán pedig kiderült, hogy a korábbi Technománia épp frissítés előtt áll. Az anyagiakról némi alkudozás után megállapodtunk, kitűztük az első adás idejét, de ezzel még korántsincs vége.

Először is mi hiába vagyunk lelkesek, s az adott területen jártasok, a rádiózás külön műfaj, amibe én ugyan egyszer már belekóstoltam, de ez bőven kevés ahhoz, hogy levezényeljünk egy órás műsort. A Rádió Café Pheke személyét javasolta, mint rutinos, profi műsorvezető, így aztán vele is megismerkedtünk, s mindketten úgy láttuk, hogy igen, ő lesz a mi emberünk.

Közben elkészültek a spotok, az ajánló és a többi apró hangeffekt, kerestünk nevet a műsornak (a médiatörvény furcsaságai miatt Mobilaréna néven nem lett volna érdemes elindítani), és bár lehet, hogy a Térerő kicsit snassz, nem túl fantáziadús, de hosszas agyalás, s vagy 30 terv közül azért választottuk ezt, mert közérthető, s egyértelmű, hogy ilyen név mögött milyen tartalom várható. Pár ötletet azért megosztanék a nagyérdeművel, ilyenek voltak a kalapban, hogy Plasztik Szerelem, Szemafor, Szignál, Rejtett Szám, Kábelbarát, Dokkoló, a kedvencünk a Térerős Pista volt, de azért ez kissé túllőtt a célon. (Szimplabeknek köszönjük az ötletet, ezen percekig röhögtünk.)

A keret tehát megvolt, de ezt az egy órát meg kell ám tölteni tartalommal is. Bocha precíz srác, levonta a híreket, a reklámokat és a zenéket az egyenletből, majd kijelentette, hogy 36 percet kell beszélni, felosztottuk blokkokra a műsort, és ő komolyan el akarta próbálni stopperrel. Erről azért lebeszéltük, a rádióműsorunk körülbelül olyan lesz, mint a Meizu M8 videója, ahol a téma megvolt, de az anyag jellemzően improvizáció eredménye.

Ráadásul ebbe az improvizációba bőven bele fognak kavarni a hallgatói SMS-ek, telefonok és levelek, ezek jöhetnek bátran, ha kapcsolódik az adáshoz, akkor élőben foglalkozunk vele. Találkozzunk tehát minden pénteken este 7-8 között az éterben, a Rádió Café 98.6-on, Budapest vételkörzetében és online is!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés