Hirdetés

Hazánkat is érintő nagyobb frissítést kapott az Apple Térképek

Magyarországon is megjelent az utcakép-szerű Körbenézés, pontosabb a tömegközlekedéses navigáció és megjelentek a beltéri térképek.

Nagypéntek napján elérhetővé vált Magyarországon, Ausztriában, Horvátországban, Csehországban, Lengyelországban, valamint Szlovéniában az Apple Térképek szolgáltatásban több új funkció az iOS 13-as rendszerig visszamenőleg. Ausztria kivételével — ott ez csak később aktiválódik — megtalálható köztük a Look Around (Körbenézés) is, ennek használata egyszerű és olyan, mint a Google Térképben a Street View (Utcakép) nézet: gombostűt lehet leszúrni egy adott helyre vagy a bal alsó sarokban rá lehet nyomni a távcső ikonra, ezzel 360 fokban forgatható utcai nézetet létrehozva. A funkció 2018-ban indult az USA-ban, azóta húsz alkalommal bővítették a területet, ahol elérhető.

Így néz ki a Körbenézés funkció iPhone-ból nézveÍgy néz ki a Körbenézés funkció iPhone-ból nézve Ilyen a Körbenézés funkció iPhone-ról nézve (forrás: Mobilaréna) [+]

Az utcai körbenézés mellett az Apple térképszolgáltatásában ezentúl pontosabb 3D-s modelleket is látni, s a Flyover funkcióban megjelennek híres hazai épületek is, például a Budai vár. Ezen felül megérkezett hozzánk is a beltéri térképfunkció (reptereken, plázákon belül találhatunk meg vele például boltot, wc-t), a navigáció hangja természetesebb magyarsággal szólal majd meg, illetve érkezett sávvezetés is, vagyis a térkép szól előre például, hogy melyik sáv lesz a kanyarodó. Traffipaxokat és közlekedési kamerákat is képes lesz ezentúl az Apple Térképek jelezni, több megállós útvonalat is lehet vele tervezni, az úton tapasztalt közlekedési zavarok bejelenthetők lesznek. Az elektromos autókhoz lehet külön töltőpontokat keresni, EV-vel tervezett út esetén pedig a térkép figyelembe veszi az út során tapasztalható szintkülönbségeket és egyéb, a fogyasztást befolyásoló faktorokat. Az iCloudon keresztül meg lehet majd osztani a várható érkezési időt családunkkal és barátainkkal. Utóbbi funkció esetén induláskor meg kell adjuk telefonunkban, kivel szeretnénk megosztani érkezésünk időpontját, az iOS pedig automatikusan értesítést küld majd ezen kontaktoknak, ha például nem várt dugó miatt változni fog az előre kalkulált érkezési időpont.

A 3D-s nézet Budapest belvárosára terjed ki részletesebben, a képen láthatók az új beltéri navigációs pontok is, a Mammut bevásárlóközpont boltjait egész pontosan jelzi a szolgáltatás
A 3D-s nézet Budapest belvárosára terjed ki részletesebben, a képen láthatók az új beltéri navigációs pontok is, a Mammut bevásárlóközpont boltjait egész pontosan jelzi a szolgáltatás (forrás: Mobilaréna) [+]

Ezen funkciók inkább az autós közlekedést segítik, vannak viszont új opciók azoknak is, akik tömegközlekednek. Lehet az Apple Térképekkel közeli megállókat és állomásokat keresni, meg lehet jelölni kedvenc vonalakat, és a navigáció ezentúl ránk is szól, ha le kell szállnunk egy adott megállóban. Pontosabban előre szól, hogy a következő megállónál szálljunk le, majd újra értesít, amikor a jármű amin vagyunk a megfelelő megállóhoz ért. (Ezt a funkciót az MWC alatt Barcelonában használtam a metrón, pontosan és megbízhatóan működött addig, amíg a föld alatt el nem vesztette a telefon a hálózatot, úgyhogy Isten óvja azokat, akik ezzel próbálnak meg a londoni metróban navigálni! – viragdani01)

Sávvezetés és lámpák jelzése az Apple Térképekben
Sávvezetés és lámpák jelzése az Apple Térképekben (forrás: Apple) [+]

Az Apple Térképek használatához nem kell bejelentkezni a szolgáltatásba, de ha Apple ID-val használja az ember, az alkalmazás a személyre szabott funkciókat az eszközök végzi. A gyűjtött adatok között a keresési kifejezések, navigációs útvonalak és forgalmi információk vannak, ezeket az Apple véletlenszerű azonosítókkal társítva anonimizálva tárolja, így állításuk szerint nem köthetők össze a szerveren tárolt keresési és helyadatok a felhasználókkal. Ezen felül a keresés pontos kiindulási helyét mindössze 24 órán keresztül tárolja a szerver, majd átalakítja megközelítőleges hellyé, ezt az eljárást fuzzingnak hívja a cég.

Természetesen adott a Look Around esetén a képeken szereplő arcok, rendszámok és egyéb szenzitív információk kitakarásra kerültek. A látható utcaképek átlagosan kétévesek, és Budapesten kívül is, kisebb településeken is működik a funkció. Arról egyelőre nem tudni, hogy az Apple milyen időközönként tervezi frissíteni a szolgáltatásban megtalálható fotókat.

Balra az előtte, jobbra pedig a húsvéti frissítés utáni 3D-s nézet az Apple Térképben iPhone-on
Balra az előtte, jobbra pedig a húsvéti frissítés utáni 3D-s nézet az Apple Térképben iPhone-on (forrás: Apple) [+]

Fejlesztők az újonnan elérhetővé vált Apple Térképek funkciókat a MapKit használatával saját alkalmazásaikba is integrálhatják, a MapKit JS segítségével pedig beágyazható interaktív térkép formájában weboldalba is beépíthetik. Azt ugyanakkor érdemes zárásként megjegyeznünk, hogy az Apple Térképek továbbra is csak az Apple saját eszközein (iPhone, Mac, iPad) érhető el natívan, ott is alkalmazásban, webről nem. Android alkalmazás nincsen, így Windows vagy Android platformon maximum a DuckDuckGo-n keresztül lehet elérni a szolgáltatást korlátozott funkcionalitással.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés