Háromszor gyorsabb lesz a Qi vezeték nélküli töltés

A Wireless Power Consortium (WPC) bejelentette a Qi (kiejtve: csí) szabvány friss specifikációját, ami lehetővé teszi, hogy a kompatibilis mobil eszközök vezeték nélküli töltési ideje harmadára csökkenjen. Nemes egyszerűséggel arról van szó, hogy a Qi fast charging opciójával az eddigi 5 watt helyett akár 15 watt is átvitele is megoldható, ezzel megháromszorozva a vezeték nélküli töltési sebességét.

A lépés akár kényszerűnek is nevezhető, hiszen vezetékes vonalon egyre elterjedtebb a fast charging, azaz gyorstöltés funkció, ezzel pedig a WPC is lépést akar tartani a vezeték nélküli töltők vonalán. Másrészt a Qi-nek nem csak a vezetékes szabvánnyal kell lépést tartania, de más vezeték nélküli megoldás is szorongatja, mint az A4WP-féle (Alliance for Wireless Power) Rezence, ami specifikáció szerint akár 50 wattot is képes átvinni.


[+]

Természetesen a Qi új specifikációját a jelenleg piacon lévő eszközök nem tudják kiaknázni, hiszen ehhez nem csak új töltő kell, de a töltendő eszköz oldaláról is szükséges a támogatás. Mindenesetre a WPC a konzorcium tagjai számára már elérhetővé tette a fast charging opció teszteléséhez szükséges eljárásokat és eszközöket, amelyek magukban foglalják a visszafelé kompatibilitás vizsgálatát is, így a partnerek hozzáláthatnak a munkához.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés