Hirdetés

Három kamerával érkezett meg a Huawei P20 Pro

40, 20 és 8 megapixelt tudnak a hátlapi modulok, de előre is jutott egy 24 megapixeles szelfikamera. Valamint egy notch is, amivel a sima P20 és a Lite modell is rendelkezik.

Óriási felhajtást rendezett a Huawei a P20 és a P20 Pro bemutatása kapcsán (itt egy galéria arról, hogyan készítették fel a rendezvény helyszínét), százával vitték ki az újságírókat és a videósokat Párizsba, hogy bemutassák az új készülékcsaládot. Fontos termék, amit az is jelez, hogy nem P11 lett az újdonság neve, hanem rögtön P20. És míg eddig a P-széria elsősorban a designról szólt, a jelentős fejlesztéseket pedig rendre a Mate kapta meg, most fordul a kocka és a P20 Pro szinte mindenben többet akar adni, mint a Mate 10 Pro, pedig az sem egy gyenge eresztés.

P20 és P20 Pro
P20 és P20 Pro [+]

A változásokat két területen lehet leginkább tetten érni, egyrészt a design kapcsán, másrészt pedig a kamera vonatkozásában, a P20 Pro ugyanis irgalmatlanul magasra teszi a lécet képalkotás területén, legalábbis papíron, nyilván más kérdés, hogy a gyakorlatban ez mit jelent. A hardver azonban inkább csak frissítés, az új modellek is megkapták az AI-modullal feltápolt Kirin 970-es chipsetet, valamint 4, illetve 6 GB RAM-ot, ezt ugyebár a Mate 10 Pro is képes nyújtani.

A P20 kisebb, kevesebb hátul a kamera, nem OLED a kijelző, kevesebb a RAM. És olcsóbb.
A P20 kisebb, kevesebb hátul a kamera, nem OLED a kijelző, kevesebb a RAM. És olcsóbb. [+]

Az egyszerűbb, kevesebb meglepetést tartogató változat sima P20 néven fut, ez inkább egy alapos frissítés, az igazán komoly erőfitogtatás a P20 Pro kapcsán látható, de a P20-nak sem kell szégyenkeznie. Ez egy kisebb készülék, a kijelző 5,8 hüvelykes, IPS technológiát használ, felbontása 2240 x 1080 pixeles, vagyis 18,7:9-es képarányt kapott. Ennek megfelelően hosszúkás kialakítású, de alulra odafért az ujjlenyomat-olvasó, felül pedig beleharap a területbe a notch, ahol a beszédhangszórót és az előlapi kamerát (24 megapixeles, F/2,0) találjuk. A termék 7,65 mm vastag, ehhez képest 3400 mAh-s akkumulátort találunk benne. A hátlapon két kamera dolgozik ugyanazzal a módszerrel, amit már ismerünk, adott egy 12 megapixeles színes szenzor (F/1,8) és egy 20 megapixeles monokróm (F/1,6), a működési elvet a Mate 10 Pro kapcsán már ismerjük. A sima P20 IP53-as védelemmel rendelkezik, tehát fröccsenő vízzel szemben védett.


[+]

Közös a két készülékben, hogy nincs rajtuk 3,5 mm-es jack csatlakozó és nem bővíthető microSD-vel a belső tárhely, ami egyébként 128 GB méretű. Viszont lesz kétkártyás változat, de a szokásoknak megfelelően csak dual standby üzemmódban működik egymás mellett a két SIM. Az alulra tett Type-C 3.1-es USB szabványt használ, a rendszer természetesen az Android 8.1-es verziója ehhez illeszkedő EMUI 8.1-es kezelőfelületttel.

Ott a csúnya notch
Ott a csúnya notch [+]

Az igazán izgalmas eszköz a P20 Pro. Ebbe tett bele a Huawei mindent, amit jelenleg tud és ez nem kevés. A hardveres alapok adottak (Kirin 970, 6 GB RAM, 128 GB tárhely), a méret azonban nagyobb, a kijelző 6,1 inches, OLED, a felbontás 2240 x 1080 pixeles. A védelem itt IP67-es, elöl-hátul üveg borítja a készülékházat, a vastagság 7,8 mm-es, az akkumulátor pedig 4000 mAh-s.

7,8 mm-ben 4000 mAh-s telep
7,8 mm-ben 4000 mAh-s telep [+]

A formavilág nagyon hasonló, felül itt is belóg a szenzorsziget, ami a 24 megapixeles előlapi kamerát is rejti, alul maradt hely az ujjlenyomat-olvasónak. A notch félig-meddig eltüntethető, a beállítások között mindkét gépnél van erre opció, ilyenkor fekete lesz a kijelző teteje addig a pontig, amíg a notch belóg, ami talán esztétikailag kevésbé zavaró, miközben az értesítési sáv fehér betűkkel jelenik meg. Az EMUI 8.1 nyilvánvalóan kezeli az az esetet, amikor annyi notifikációnk lenne, hogy azok egy része belógna a betüremkedés alá, ezek létét egy kis pöttyel jelzi csupán és a tálca legördítése után látjuk a részleteket.

Vaku, fényerőszenzor, lézeres fókusz, tele lencse, FF lencse, RGB lencse - ebben a sorrendben
Vaku, fényerőszenzor, lézeres fókusz, tele lencse, FF lencse, RGB lencse - ebben a sorrendben [+]

A lényeg azonban a hátlapon van, itt ugyanis három kamerát fogunk látni és nem csak arról van szó, hogy a P20 moduljaihoz hozzácsaptak még egyet, hanem mind a három a maga nemében egyedülálló. Van egy színes szenzorunk 40 megapixeles felbontással, ez a főkamera. Erre segít rá a 20 megapixeles fekete-fehér érzékelő, ezeket pedig egy 8 megapixeles, háromszoros közelítést kínáló tele lencsével fejelték meg, ami a Huawei által már korábban is használt hybrid zoom segítségével ötszörös közelítést kínál anélkül, hogy a képminőség romlana.

Van notch, nincs notch
Van notch, nincs notch [+]

Mindezeken túl van lézeres autofókusz, valamint RGB szenzor is, a 40 megapixeles érzékelő pedig a mobilos mezőnyben elég nagy, 1/1,7 inches, ami remélhetőleg jó hatással lesz a képminőségre. Akár 102400-as ISO-t is tud(!), plusz az egész rendszerhez tartozik egy snapshot funkció, ami lezárt képernyőről indulva 0,3 másodperc alatt készít fotót, a gyártó azt ígéri, hogy ezek mind élesek lesznek.

Üveg hátlap, de nincs alatta vezeték nélküli töltés
Üveg hátlap, de nincs alatta vezeték nélküli töltés [+]

A P20 Pro lassított felvételek kapcsán is combosodott, ez a masina is képes 0,2 másodpercig, 720p felbontás mellett 960 fps-ben rögzíteni, 4K-ban tudja a 60 fps-t, valamint a H.265-ös kódolást. És természetesen bevetik a mesterséges intelligenciát, ami három területen is segíti a felhasználót. Egyrészt továbbra is van témafelismerés, még több témát tud mint eddig (csak kutyából valami 30 fajtát ismer fel, bár ezt nem köti a júzer orrára), ráadásul akkor sem jön zavarba, ha különböző alanyokkal kell dolgoznia, olyankor a képnek csak azt a részét kezeli más beállításokkal, ahol egy adott témát el tud különíteni, például egy kutya és egy ember egymás mellett kétféle paraméterezést kap.


[+]

A másik AI-okosság a prediktív fókuszálás, amit egy virággal demonstráltak, amit fújdogált a szél. Átlagos telefonoknál a fókuszt ez sokszor megzavarja, a Huawei AI viszont megpróbálja megsaccolni, hogy merre mozoghat a téma és követi a fókuszálással. Szintén ilyen trükk az esti fotók élesítése, akár 4 másodperces záridővel, kézből készített képeknél is dolgozik a háttérben az algoritmus és a végeredmény az eddigi próbák alapján tényleg megdöbbentő, klasszisokkal élesebb felvételek jönnek össze a P20 Pro segítségével, mint amit eddig hasonló körülmények között a telefonok képesek voltak produkálni. És van még egy jópofa ötlet: videózásnál is besegít a stabilizációba az AI, folyamatosan analizálja a látottakat és ennek megfelelően igyekszik csillapítani a kézremegéssel előidézett ugrálásokat. A készülék rekord magas, 109 pontot ért el a kameraminőséget vizsgáló DxOMark vizsgálatában.

Kiáll a hátlap síkjából a kamerarendszer
Kiáll a hátlap síkjából a kamerarendszer [+]

Az EMUI 8.1-es megjelenésével egy csomó egyéb, AI-hoz kapcsolódó újdonság is érkezett, például A HiAI fejelsztőkörnyezet elérhető külsős fejlesztők számára, hogy hozzáférhessenek az NPU kapacitásához és olyan alkalmazásokat alkossanak, amelyek kihasználják ennek előnyeit. A galériában az AI megpróbálja úgy összeválogatni a képeket, hogy az azonos témáról lőtt fotókból a legjobbakat mutatja meg, a Huawei pedig végre megoldotta, hogy PC-n és Mac-en is szinkronban legyenek az értesítések a telefonnal.

A nagy kérdés szokás szerint az árazás, ami bizony nem lesz karcsú. A sima P20 679 eurós áron nyit majd (ami csak picit több, mint amivel az előd startolt), a P20 Pro viszont 899 eurót kóstál majd, amivel bekopog a Galaxy S9 ajtaján. Fentiek mellett lesz majd egy P20 Lite is, amiről már tudunk mindent, hiszen Kínában Nova 3e néven már bemutatták (Kirin 659, 4/64, 5,84 inch, IPS, 12+2 megapixel hátul), ez Európában 369 euróért fog nyitni.


[+]

Részünkről a legnagyobb kritikát értelemszerűen a design kapta. Mert az egy dolog, hogy ott a notch (amit azért senki sem szeret igazán), de mivel alulra odafért az ujjlenyomat-olvasó, ezért felmerül a kérdés, hogy nem lehetett volna az előlapi kamerát is inkább ide elrakni, hogy ne legyen betüremkedés. A Huawei azt mondja, hogy a P-szériánál elöl kell legyen a biometrikus szenzor, ez különbözteti meg a Mate-től, de ettől még azt lehet érezni, hogy nem erőltették túl magukat a tervezők és az egyszerűbb megoldást választották a notch használatával. Kritika jár azért is, mert nincs vezeték nélküli töltés, az előbemutatón pedig egy újságíró elég jól rátapintott még egy furcsaságra: az új Mate érkezéséig ki fog venni Mate 10 Prót, ha a P20 Pro ennyivel komolyabb kamerát kapott és konkrétan ugyanaz a hardver van benne? Ezekre nyilván a Huawei-nek kell megtalálnia a választ, ahogyan arra is, hogy versenyképes-e már a brand a Samsunggal, hiszen a P20 Pro árban utolérte a Galaxy S9-et. Erről a modellről hamarosan érkezik a tesztünk is.

Azóta történt

Hirdetés