Gőzerővel optimalizál a Google hajlítható képernyőre

Az Android 12.1 a Pixel Folddal együtt debütálhat, és egyre több a kézzelfogható információ.

Hirdetés

A Google, illetve az AOSP-s android fejlesztőgárda legnagyobb bakija az, hogy teljes egészében magára hagyta a táblagépeket Androidon, így óriás képernyőre és többablakos használatra legfeljebb a partnerek optimalizáltak több-kevesebb sikerrel, ami köszönőviszonyban sincs az iPadOS témakörhöz igazított felületével. Szerencsére úgy tűnik, hogy a hajlítható készülékeknek nem ez lesz a sorsa, igaz: a passzoló, rendszerszintű androidos funkciók évekkel az első ilyen termék piacra kerülése után készülnek csak el.


Forrás: XDA-developers [+]

Míg az Android 12 várhatóan jövő héten befut, és a 13 érkezéséig még egy év van, amolyan köztes verziófrissítésnek ígérkezik az Android 12.1, és amennyiben idén megjelenik a többször emlegetett, hajlítható Pixel, azzal együtt debütálhat a belső teszten lévő rendszerverzió. Az XDA-developers hozzájutott egy korai változathoz, amely leleplezi a kapcsolódó funkciókat. Ezek leginkább a képernyő kettéosztására fókuszálnak, és ezzel az erővel amúgy a hajlíthatatlan táblagépekre is ráfejleszthették volna sok-sok évvel ezelőtt.


Forrás: XDA-developers [+]

Nagy képernyőn elkülönül majd az értesítési- és kapcsolópanel, illetve ugyanígy a zárképernyőn az óra és a megjelenítésre engedélyezett notik. Praktikus újítás, hogy az értesítőpanelről mindjárt megnyithatjuk a notifikációt küldő alkalmazást osztott képernyős elrendezéssel, és elvileg majd a lebegőablakos megjelenítés is opció lesz, csak azt az XDA-s srácok még nem tudták kipróbálni.


Forrás: XDA-developers [+]

Az appváltóban alkalmazáspárokat is rendezhetünk és létrehozhatunk, plusz kérhetünk amolyan windowsos tálcát, mindig látható indítóikonokkal. Ilyenből az XDA által szemügyre vett Android 12.1 verzión 5 ikont lehetett alulra kitűzni, de ez a szám még bővülhet.


Forrás: XDA-developers [+]

Azért a dizájnon még kell dolgozni, lásd a furcsán lekerekített sarkokat és elválasztókat, plusz ennyire szimmetrikusan osztott képernyős megoldással még az is jogos kérdés, hogy nem készül-e a Google egy Surface Duo-féle, két képernyős eszközzel egyetlen, hajlítható helyett. Nem kizárt, bár a pletykák két kifejezetten hajlítható darabot emlegetnek Passport és Jumbojack munkacímen. Az Android így is, úgy is profitálhat végre az előnyösebb helykihasználásból.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés