Témázható Google Billentyűzet, bővülő Android Pay, új MI chip

Hirdetés

A partnergyártók hatalmas showk keretében leplezik le legújabb és legjobb mobiljaikat, az Androidnak ugyanakkor mégiscsak a Google I/O fejlesztői konferencia a legnagyobb éves eseménye, melynek újabb fejezetét tegnap nyitotta meg Sundar Pichai Kaliforniában. A keynote-ról és az Android Auto újdonságairól már írtunk, most pedig azon témák közül válogatunk, amelyekről eddig nem esett szó.

A Google Billentyűzet az új Android N DP verzióban már témázható
A Google Billentyűzet az új Android N DP verzióban már témázható (forrás: AndroidAuthority) [+]

Az Android N legújabb bétájával a Google elválasztók nélküli, rendkívül jól használható billentyűzete is frissült, bár új funkciók helyett ezúttal csak küllemben történtek változások: mostantól változatható a virtuális klaviatúra háttérszíne. Túl sok hiányosságban egyébként nem szenved a Google Keyboard: van ujjhúzós bevitel, bővíthető, magyarul is tudó szótár szójavaslatokkal és korrektúrával, bár a számsor elhelyezése a betűk felett és az átméretezés egyelőre nem opció.

A Tensor Processing Unitot a Google már bevetette
A Tensor Processing Unitot a Google már bevetette (forrás: Engadget) [+]

A Google nemcsak szoftvereket fejleszt: a keresésben és a találatok hatékonyabbá tételében kulcsszerepet játszik a felhasználói, vagy akár minden internetes szokást figyelő mesterséges intelligencia. A Tensor Processing Unit névre hallgató chip a gépek önálló tanulását (machine learning) hivatott megkönnyíteni a Google adatközpontokban. A TPU sokkal hatékonyabb tanulást ígér ugyanakkora fogyasztás mellett az eddigi fejlesztésekhez képest, az apró chipek pedig könnyedén beépíthetők a hardverparkokba. A TPU nem lesz külön megvásárolható, és nem is egészen új fejlesztés: élesben már egy éve használja itt-ott a Google, és nem kis szerepe volt az AlphaGo mesterséges intelligencia győzelmében a Go világbajnok ellen.

Az NFC-s termináloknál a bónuszok is jóváírhatók lesznek mobilon
Az NFC-s termináloknál a bónuszok is jóváírhatók lesznek mobilon (forrás: Engadget) [+]

Az Android Pay mobilfizetési rendszer is fejlődik: az Egyesült Királyságban való start mellett egyre több lehetőség kapcsolódik a Google által felügyelt megoldáshoz. A frissen közzétett API-kal az Android Pay integrálható az appokba, úgyhogy nem kell minden új telepítése után a fizetéshez szükséges űrlapokat kitölteni, az alkalmazás (a Google biztonsági felügyelete mellett) behívhatja a tárolt adatokat. Sőt: Google Chrome-ban, a szolgáltatást támogató honlapokon vásárolva is működni fog a zöld robotos mobilfizetés (Aliexress.com, Booking.com stb.). Ugyancsak opció lesz az NFC-s ATM automatákból a pénzfelvétel mobillal, ebben egyelőre azonban csak egy amerikai bank és pár ezer terminálja partner. A bónuszrendszer is bővülni fog: a partnercégek NFC-s terminálját okostelefonnal megérintve a felhasználó kedvezményesen vásárolhat, itt a klubkártya vagy kuponok mobilos megfelelőjére érdemes gondolni.

Előzmények

  • Elstartolt a Google I/O

    Intelligens otthontól, új Androidtól és Android Weartől, VR-től és virtuális asszisztensektől hangosan zajlott le a keresőóriás éves fejlesztői konferenciájának megnyitója.

  • A Google is VR-szemüveg leleplezésére készül?

    Pletykák szerint a jövő héten kezdődő Google I/O-n egy beépített kijelzős virtuális valóság eszköz is bemutatkozik.

  • Elhagyja San Franciscót a Google I/O

    A 2016-os fejlesztői eseményt május 18-án nyitja meg Sundar Pichai. A helyszín ezúttal San Francisco helyett Montain View lesz, a keresőóriás otthona.

Hirdetés