Galaxy blog: Új készülékkel bővül a paletta!

Új készülékkel bővül a Samsung androidos termékcsaládja, azaz a Galaxy sorozat. A legfrissebb modell a Samsung Galaxy Pro névre fog hallgatni, ami a neve ellenére nem az új zászlóshajót jelöli. A készülék különlegessége a négy soros, teljes kiosztású fizikai billentyűzet, amely mellé egy fektetett, azaz landscape orientációjú képernyőt kapott, ellentétben például a névrokon Motorola Droid Próval, de a RIM által gyártott BlackBerry készülékk is előszeretettel használják az állított orientációs elrendezést.

A telefonról adtunk már hírt, a részleteket akkor még balladai homály fedte; ma azonban kiderült a teljes specifikáció is, íme. A készüléken az Android rendszer 2.2-es, FroYo névre keresztelt változata fog futni, amit a koreai gyártó dizájnerei felruháztak a saját felhasználói felületükkel, a TouchWizzel. A motorháztető alatt egy 800 MHz-es processzor fog duruzsolni, amely mellé 512 MB RAM társul; a belső memória mennyisége azonban még nem ismert, az biztos, hogy a tárhelyet microSD kártyával bővíthetjük majd.

Az adatkommunikációs képességek első blikkre kellemesek: kapunk WiFi-t (802.11b/g/n), Bluetooth-t (2.1-es verzió, amely A2DP-re és EDR-re is képes) és egy HSDPA-képes chipet. A 2,8 hüvelykes képátlójú kijelző természetesen képes lesz az érintések érzékelésére, a felbontása pedig 320 x 240 pixeles lesz.  a hátlapon pedig egy 3 megapixeles fotók elkészítésére alkalmas kamera fog figyelni, amellyel QVGA felbontású videókat is rögzíthetünk, másodpercenként 30 képkockás sebességgel. Az akkumulátor 1350 mAh-s kapacitású, amellyel az előzetes bejelentés szerint 11 órányi beszélgetésre és 620 órányi készenlétre lesz képes a masina.

Az előre telepített szoftverek listája egyelőre nem publikus, az biztos, hogy találunk majd egy ThinkFree Office-t és egy Microsoft Exchange ActiveSync-et, ez is az üzleti felhasználást sejteti. Ezek mellett természetesen találunk majd egy 3,5 milliméteres kimenetet, sztereó FM-rádiót és egy aGPS modult, valamint egy Flash 10.1-képes böngészőt is a készülékben. Ami a szenzorokat illeti, egy fényérzékelőt, egy accelerométert, egy digizális iránytűt és egy közelségérzékelőt kapunk, ez a kínálat manapság szokványosnak mondható.

A fizikai méretre és a tömegre is fény derült: a készülék 66,7 x 108,6 x 10,65 milliméteres és 103,4 grammos dimenziókkal fog rendelkezni. A Pro név használata talán egy kicsit indokolatlan, lévén a készülék nem fogja letaszítani a trónról az alig több mint fél éves Samsung Galaxy S telefont, ez a specifikációkon is látszik. Viszont üzleti felhasználóknak egy kellemes alternatíva lehet az Office- és Exchange támogatással, valamint fizikai billentyűzettel felvértezett készülék, a hivatalos megjelenési dátumról és az indulóárról pedig még nincs információ.

dr. Kind

Előzmények