Galaxy blog: Galaxy W előzetes

Megérkezett szerkesztőségünkbe a Samsung Galaxy W, amely a felső kategória olcsóbb árszegmensében indul. A készülék hardveres specifikációi roppantmód hasonlítanak a koreai gyártó Galaxy S Plus névre hallgató modelljére, szoftveresen viszont komoly eltérések vannak. Az IFA kiállításon bejelentett androidos mobilok között (Galaxy Y, W, M és M Pro) a W a legizmosabb; legalábbis ha a Note-ot kivesszük a hagyományos telefonok listájából. Tesztalanyunk specifikációi egy igen komoly készüléket sejtettek, bekapcsolás után pedig nem is kellett csalódnunk. A számításokért egy Qualcomm MSM8255T Snapdragon SoC a felelős, amelyben egy 1,4 GHz órajelű Scorpion processzor és egy Adreno 205 grafikus gyorsító dolgozik. Ennek megfelelően a sebességgel nincs probléma, a Gingerbread hasít a gépen. A RAM mennyisége 512 MB, így az alkalmazások párhuzamos futtatása is akadásmentes, a köztük történő váltás sebessége is megfelelő.

Az előlapon egy kapacitív érintőkijelző terpeszkedik, a technológiát tekintve egy TFT-LCD panellal van dolgunk. Ennek megfelelően a betekintési szög és a színek telítettsége terén láthatóan alulmarad a Super AMOLED, illetve Super AMOLED Plus megjelenítőt alkalmazó Galaxy modellektől. Panaszra azért nincs sok okunk, lévén a betekintési szög elég nagy ahhoz, hogy ne okozzon fejfájást; igaz, oldalról és alulról nézve egy bizonyos szög után csökken a képminőség. A kijelző képátlója 3,7 hüvelyk, amelyen 480 x 800 képpont kapott helyet; a pixelsűrűség körülbelül 255 ppi.

A masinát két kamerával szerelték fel. A kijelző felett jobbra találjuk a másodlagos fényképezőt, amely VGA felbontással operál; értelemszerűen ezt elsősorban videótelefonálásra érdemes használni. A hátlapon egy autofókuszos fényképező kapott helyet, mellyel maximum 5 megapixeles, azaz 2592 х 1944 képpontos fotókat lőhetünk. A LED-es villanónak megfelelően gyengébb fényviszonyok között is használható, videókat pedig 1280 x 720 képpontos felbontásban lőhetünk, másodpercenként 30 képkockás sebességgel.

Adatkommunikációs téren is jól teljesít a Galaxy W. A szokásos WiFi (802.11b/g/n), Bluetooth (3.0, A2DP-támogatással) és a-GPS triumvirátust egy HSPA-modul egészíti ki. Utóbbi elméletben 14,4 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességgel kecsegtet. A telefonnal az internetet is megoszthatjuk WiFi-n keresztül, azaz elérhető a tethering funkció.

Mint azt már említettük, a telefonon az Android rendszer Gingerbread névre hallgató verziója fut, annak is a 2.3.5-ös verziója. Az Ice Cream Sandwich-frisítésről még nem kaptunk hírt, de furcsa lenne, ha nem kapná meg a masina, lévén hardver szinten simán megugorja a lécet. A gyári felhasználó felület a Samsung jó szokásához híven ismét cserére kárhoztatott, a Galaxy W-n a koreai gyártó által karbantartott TouchWiz UI fut. Az átrajzolt felületek és képernyőzár mellett egyedi minialkalmazásokat is kapunk, melyek egy részét át is méretezhetjük. Ezek némelyikét a fenti képernyőfotók is illusztrálják.

A Galaxy W tehát egy nagyon kellemesen sikerült készülék, amely a komoly hardver mellett a szoftveres oldalon is domborít. Dióhéjban most ennyit mondanánk el róla, a hamarosan érkező részletes tesztben pedig minden kiderül majd a telefonról.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények