Galaxy blog: Chipset-körkép

A mobil lapkakészletek terén nem könnyű naprakésznek lenni, hiszen szinte fél évente jelennek meg az újabb és újabb technológiát használó megoldások. Úgy látszik, a dél-koreai gyártó ki a lehető legtöbb típust ki szeretné próbálni, így nem könnyű kiigazodni a lapkakészleteken. Ma nagyjából időrendben végigmegyünk az elmúlt fél év Galaxy termékein, amolyan évzáró összefoglalóként.

A sort a Galaxy Minivel és a Galaxy Gióval kezdjük, melyek körülbelül fél éve vannak a piacon. Mindkét telefonban egy Qualcomm gyártmányú MSM7227 SoC duruzsol, melyben egy ARMv6 architektúrájú, 600 MHz órajelű processzor és egy Adreno 200 grafikus gyorsító figyel. Velük szinte egy időben jelent meg a Galaxy Ace és a Galaxy Fit, melyekben az említett chipset Turbo változata, az MSM7227T pihen. A lapka szinte teljesen megegyezik a T nélküli társával, az egyetlen kivétel a processzor órajele: a Turbo változatban ugyanis 800 MHz-re emelték az órajelet.


TI OMAP4460: a Galaxy Nexus lelke

Következik a Galaxy S Plus, amely a roppantmód sikeres Galaxy S ráncfelvarrásának is tekinthető. A telefonban egy 45 nanométeres csíkszélességgel és ARMv7 architektúrával rendelkező második generációs Qualcomm Snapdragon MSM8255T dolgozik. Található benne egy 1,4 GHz-es Scorpion processzor és egy Adreno 205 grafikus gyorsító; utóbbi teljesítménye nagyjából megegyezik az elődben található PowerVR SGX-540 GPU-val. Érdemes megjegyezni, hogy a rá pár hónappal piacra dobott Galaxy W-ben hajszálra ugyanez a vas duruzsol.

Alig pár hónapja jelent meg a fiataloknak szánt Young széria két tagja, a Galaxy Y és a Galaxy Y Pro. Mindkét mobil lelke egy 65 nanométeres csíkszélességű Broadcom BCM21553 SoC, melyben egy 832 MHz-en ketyegő, ARMv6 utasításkészletű processzor és egy szintén Broadcom gyártmányú grafikus gyorsító lapul.


az Exynos 4210 felépítése

A Samsung idén egy kimondottan formabontó terméket is piacra dobott a Galaxy Note személyében. A telefon-táblagép hibrid borítása alatt egy saját gyártmányú Exynos 4210 SoC figyel. A 45 nanométeres csíkszélességű lapkában egy kétmagos ARM Cortex-A9 processzor található, amely magonként 1,4 GHz-en pörög, a grafikus feladatokat pedig egy MALI-400 GPU látja el.

A dél-koreai gyártó idén rendesen kivette a részét a táblagép-bizniszből is. A Galaxy Tab 10.1 és a Galaxy Tab 8.9 egyaránt az NVIDIA megoldása köré épültek. A 40 nanométeres csíkszélességű lapkakészletben egy kétmagos, magonként 1 GHz órajelű ARM Cortex-A9 processzor és egy alacsony energiafelvételű GeForce ULP grafikus gyorsító lapul.


a Tegra 2 felépítése

Nemrég megjelent az Android 4.0, a Nexus S névre hallgató Gingerbread-referenciamobil után a keresőóriás ismét a Samsungot bízta meg az első ICS-t futtató telefon összerakásával. Az összefogás a Galaxy Nexus mobil megjelenését eredményezte, amely a Texas Instruments OMAP4460 alapjaira építkezett. A lapkakészletben egy kétmagos, magonként 1,2 GHz órajelű, ARMv7 architektúrájú processzor és egy PowerVR SXG540 grafikus gyorsító található. Az Exynos-hoz hasonlóan a Texas Instruments megoldása is 45 nanométeres csíkszélességgel készült.

Végül, de nem utolsósorban a Samsung a strapamobilok és okostelefonok szűk határmezsgyéjére is bemerészkedett. A Galaxy Xcover a gyártó androidos (Galaxy) és strapamobilokból álló (Xcover) családjait egyesíti egy modell erejéig, melybe a változatosság kedvéért ismét egy újfajta chipset került. Egy Marvell PXA968 SoC-ról van szó, amelyben egy ARMv7 utasításkészletű, 800 MHz órajelű processzor és egy  Vivante GC800 grafikus gyorsító került.

Nemsokára pedig újabb lapkakészletekre számíthatunk, hamarosan valószínűleg újabb csúcsgépeket jelent be a koreai gyártó. Mindjárt itt van ugyanis a CES 2012 kiállítás, ám sejtéseink szerint a legnagyobb durranásokat az alig két hónap múlva esedékes Mobile World Congress rendezvényre tartogatják. Nemrég napvilágra került az Exynos 4210 utódja, amely az eddigieknél is nagyobb teljesítménnyel kecsegtet, úgyhogy érdemes lesz résen lenni.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények