Frissül a Nokia X platform

Stephen Elop, a Microsoft kezében lévő Nokia mobiltelefonos részlegének első embere a 18 000 főt érintő leépítési hullám bejelentésekor megerősítette, hogy az Android-alapú Nokia X sorozat helyét a jövőben az egyre olcsóbb Lumia modellek veszik át, melyek első fecskéje a nettó 85 eurós áron debütáló Lumia 530 lehet. A stratégaváltás a hivatalos állásfoglalás szerint nem érinti a már piacra dobott modelleket, így ha a korábbi palettára nem is lesz elérhető az „X Platform” második kiadása, azért egy újabb javítócsomag így is kiadásra került. Stephen Elop állítását persze sokan fenntartásokkal kezelik, hiszen korábban a Symbian, MeeGo és az első generációs Windows Phone 7 sorozat kapcsán is hosszabb távú terméktámogatást ígért a finn vállalat, mely azonban nem egészen az eredetileg beharangozottak szerint alakult.

A Nokia X, X+ és XL modellek tulajdonosai számára ennek ellenére jó hír lehet, hogy a platform legújabb javítócsomagja ténylegesen elkészült, mely elérhetőségéről sokan már meg is kaphatták az értesítést. A továbbra is Android 4.1 (API level 16) alapokból építkező firmware legfontosabb újítása a képernyő felső részéről lehúzható értesítési rendszerben elérhető alkalmazáskezelő lehet, melyben a váltás és a bezárás is egyszerűbben elvégezhető. A helyfüggő és navigációs szolgáltatások alapjait továbbra is a Nokia Here Maps jelenti, mely mellett a Microsoft több fiókot kezelő Outlook.com levelezőrendszere, OneDrive online tárhelye és OneNote jegyzetelő szolgáltatása is a csomag részeként érkezik. A Nokia Store szintén ráncfelvarrásra került, melybe más online alkalmazásboltok kínálata is beolvasztásra került.

Azóta történt

  • A Microsoft is szelfimobillal rukkolhat elő

    A sokáig csak Superman kódnévre hallgató készülékről számos apró részlet kiszivárgott, így az előlapi és hátlapi kameraszenzorok felbontása.

  • Piacon a Nokia X2

    Az Android-alapú fejlesztések háttérbe szorítása ellenére a Microsoft végül mégis piacra dobta a Nokia X sorozatának korábban beharangozott második generációját.

  • Nokia Lumia 635 - negyedik fokozat

    Megérkezett hozzánk a Lumia 630 4G modemmel felvérezett ikertestvére. A Lumia 635 tesztjében elsősorban a szélessávú adatképességekre vagyunk kíváncsiak.

  • Nokia 130 - egyszerűen vége

    Hétezer forintért, nyomógombos számbillentyűkkel és két SIM-foglalattal érhető el a Nokia filléres mobiltelefonja, ami nem okos, ellenben igen apró.

Előzmények

  • Nokia XL Dual SIM - méretes tévedés

    Sokak álma volt az androidos rendszerű Nokia okostelefon. Most hogy elkészült, már azt kívánjuk, hogy bárcsak a finneknek eszébe se jutott volna ilyesmi.

  • A Nokia X nem jut egyről a kettőre

    A Microsoft első generációs Android okostelefonjaira nem lesz elérhető a Nokia X Platform második kiadása.

  • Bemutatkozott a Nokia X2

    Nagyobb kijelzővel és több operatív memóriával felvértezett Android-alapú modellel bővítette kínálatát a Microsoft égisze alatt üzemelő Nokia Mobile Phones.

  • Június végén debütál a Nokia X2

    Három hét múlva kerülhet bejelentésre az immáron Microsoft égisze alatt kiadásra kerülű Android-alapú okostelefon.

Hirdetés