Élő közvetítés: Apple iPhone 5s/5c bemutató

Az Apple érthetetlen és sajnálatos módon idén nem készült élő streaminggel a 2013. szeptember 10-i eseményéről, ahol várhatóan az iPhone 5S és iPhone 5C készülékeket jelentik majd be. Az olcsóbb, de sok színben érkező készülék megjelenésére pont olyan sokan várnak, mint az iPhone 5 utódjáéra, úgyhogy az esemény mindenképp érdekes lesz. Lehet, hogy az élő közvetítés hiánya mögött különféle marketingkommunikációs stratégiák találhatók, az viszont biztos, hogy az újságírók és a rajongók dolgát mindez megnehezíti.

6:55: 5 perc múlva kezdődik az esemény, reméljük, hogy hozzájutunk majd az információkhoz.

7:00: Elkezdődött, hatalmas tapsvihar. Színpadon Tim Cook, aki elmondja, hogy ma valami olyat fognak mutatni, amire maguk is nagyon büszkék.

7:02: Az iTunes Festivalról van szó, mely szeptemberben kerül megrendezésre. Sok koncert, neves fellépők, a koncertek egy részét pedig lehet élvezni Apple eszközökről, Macről, iPadről, iPhone-ról. És még PC-ről is. A fesztivált egyébként Lady Gaga nyitotta meg, egy videót is láthattak a jelenlévők, melyet nagy tapsviharral üdvözölnek.

7:07: Új Apple Store nyílik Stanfordban, pontosabban a régit tuningolják fel kicsit, hatalmas lesz.

7:08: Az iOS kerül szóba. Az Apple jövő hónapban fogja leszállítani a 700 milliomodik készüléket, "az iOS hamarosan a világ legnépszerűbb operációs rendszere lesz".

7:09: Craig Federighi az iOS 7-ről beszél, melyet csupán 3 hónapja mutattak be a WWDC-n.

7:10: Megmutatja az ún. parallax effektet a háttérképen, amit már lehetett látni korábban. Egy felfelé swype-olás előhozza a Command Centert. Okosodott a Siri is: "Mit mondott Lady Gaga?" Megjelenik az énekesnő Twitterje.

7:12: Sirinek férfihangot is lehet majd választani.

7:14: Új funkciók a Fotóknál. A képeket el lehet rendezni momentumok szerint, azaz annak függvényében, hogy hol és mikor készültek. Egy egész vakációt automatikusan egy csoportba lehet rakni, van éves nézet is.

19:15: A zenei rész is megújul az iTunes Radio segítségével.

19:16: Az iOS 7 szeptember 18-án debütál, elérhető lesz iPhone 4-től, iPad 2-től, 5. generációs iPod touch-tól felfelé, valamint nem marad ki az iPad mini sem.

19:17: Tim visszatért az színpadra, iWork-kel folytatják. Az első bemutatott szoftver a Keynote, mely "a legerősebb prezentációs program, amit valaha készítettek."

19:19:Az iMovie segítségével Full HD felbontású videókat is lehet készíteni iPhone-ról vagy iPadről. Az iWork, az iPhoto és az iMovie is ingyenessé válik, minden iOS eszközön.

19:20: Végre az iPhone-okra kerül a sor. Kicsit dicsérik az iPhone 5-öt, mely az üzleti telefonokat szerintük új szintre emelte.

19:23: Itt az iPhone 5C! Már lehetett róla látni képeket, de azok nem ezek voltak. Zöld, sárga, kék, fehér, piros színekben lesz elérhető. A készülékház unibody.

19:26: 4 hüvelykes képátlójú, Retina felbontású kijelző, Apple A6 processzor, 8 megapixeles iSight kamera, mely 5 tagos lencserendszerből áll. Támogatja az LTE-t is, Bluetooth 4.0 lesz benne, a WiFi pedig dual-band a/b/g/n.

19:27: FaceTime HD, jobban fog működni gyenge fényviszonyok között. 1,9 mikronos pixelméret, BSI-szenzor.

19:28: Jöttek árak is, két éves előfizetéssel a 16 GB-os modell 99 USD, a 32 GB-os pedig 199 USD lesz. A tokok 29 USD-be kerülnek majd. A tok szerintem nagyon ronda.

19:29: Az iPhone 5C az Apple szerint nagyon szép, egyébként pedig műanyagból készült, egészen pontosan polikarbonátból, mely egy megerősített fém keretre épül rá.

19:33: Itt a második iPhone, az 5S. Fekete, arany és ezüst színekben lesz elérhető, tehát a pezsgőszínről szóló pletykák pletykák is maradnak. Alumíniumból készül.

19:36: Az erősebb iPhone (mármint az 5S) egyébként ránézésre pont olyan, mint az iPhone 5, viszont belül sokat fejlődött. Apple A7 processzor kerül bele, mely már 64 bites, 1 milliárd tranzisztorból áll, 2 FPU és 2 GPE (General Purpose Register) található benne.

19:37: Az iOS 7 ebből adódóan már támogatja a 64 bites processzort, natív 64 bites a kernele, de nyilván visszafelé is kompatibilis. A CPU és a GPU is kétszer olyan gyors, mint az előző generációnál. Ez egyébként azt is jelenti, hogy az első generációs iPhone-nál 40x nagyobb grafikus teljesítményt kapunk. Támogatja az OpenGL ES 3.0-t is.

19:40: A grafikus teljesítményt az Infinity Blade 3. részével demózzák. Kiderül, hogy a játékokat 64 bitre konvertálni körülbelül 2 óra; erről majd részletesebben is értekezünk, ha eljön az ideje.

19:44: Továbbra is a grafikus teljesítményről van szó. Az Infinity Blade 3 az iPhone 5S-sel együtt lesz elérhető. Phil visszajön a színpadra.

19:45: Az A7 mellett megjelent egy segédprocesszor, mely M7 névre hallgat. A gyorsulásérzékelőt, a giroszkópot és az iránytűt kezeli. Jön hozzá az API is, mely CoreMotion névre hallgat. A Nike egy új alkalmazást is bemutat, mely az M7-et használja és Nike + Move a neve.

19:46: Üzemidő az iPhone 5S-nél: 250 óra készenlét, 10 óra beszélgetési idő 3G-n, 10 óra böngészés LTE-n keresztül, 40 órás zenelejátszás.

19:47: Részletesebben a kameráról: 5 lencsetag, f/2.2-es fényerő, 15 százalékkal nagyobb szenzor. Van stabilizáció is, de nem hardveresnek, hanem digitálisnak tűnik. Új vaku is jön, mely True Tone névre hallgat; elvileg jobb színhőmérsékletet állít be egy 1000-s nagyságú, egyedi mintákat tartalmazó adatbázis alapján.

19:52: Sorozatfelvétel másodpercenként 10 képpel, melyek addig készülnek, amíg nyomva tartjuk a gombot. Az A7 processzor segítségével a telefon analizálja a fotókat és kiválasztja azt, ami szerinte a legjobb. A lassított felvétel is támogatott, 120 képkocka másodpercenként 720p-s felbontásnál. Ki lehet választani, hogy a mozgókép mely része legyen lassítva és melyik normál.

19:56: Egy 28 megapixeles panorámaképet mutatnak.

19:57: A biztonságról van szó; a jelszó nagyon fontos és jó az okostelefonokon, de nem mindenki használja. Ezért jön az ujjlenyomatolvasó, 170 mikron, 500 ppi. Touch ID a neve és a Home gombba van beleépítve, ami azért nem rossz.

19:58: A cucc egyébként érzékeli, hogy rajta van-e a kezünk a gombon, nem kell megnyomni. A Touch ID mélyen integrálásra került az iOS 7-be. A beállítása könnyű, több ujjlenyomatot is képes kezelni. Zafírkristályból van, hasonlóan viselkedik, mint egy lencse, gyakorlatilag lefotózza az ember ujját, majd analizálja. Az adatokat nem tárolják az iCludban, backupolásra sem kerülnek.

20:03: Phil visszatért, az iOS 7-ről beszél. Meg az iPhone 5S áráról is, 199/299/399 USD a 16/32/64 GB-os változatokért. A tokok ehhez már 49 dollárba kerülnek, remélhetőleg szebbek, mint az iPhone 5C-hez kaphatók. Az iPhone 5S egyébként nagyon környezetbarát módon kerül gyártásra. Az iPhone 4S továbbra is kapható lesz, a 8 GB-os verzió az Egyesült Államokban 2 éves hűséggel ingyen hazavihető lesz.

20:05: Az iPhone 5C szeptember 13-tól előrendelhető, a boltokba pedig az iPhone 5S-sel együtt kerül a boltokba szeptember 20-án. Az országok listája: USA, Ausztrália, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Japán, Szingapúr, UK. Ez az első eset, hogy Kínában is egyből bevezetik.

20:06: További 100 országban decemberben kerül bevezetésre a két új modell, nyilván hazánk is köztük lesz.

20:08: Tim szummázza a látottakat. Megjelenik egy iPhone 5C reklám a kivetítőn, melyben sok nyelven, még klingonul is beszélnek.

20:12: Vége!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Új iPhone, új tokok

    Az iPhone 5S számára aprólékosan kidolgozott bőrtokot, az 5C számára pedig játékos-lyukacsos burkolatokat mutatott be az Apple.

  • A Touch ID titkai

    Az Apple egy kisfilmen is bemutatta a minden korábbinál egyszerűbben használható 2D ujjlenyomat-olvasó működését.

  • Európában drágán kezd az iPhone 5S

    A korábbi modelleknél érezhetően drágábban kezd az Apple frissen bemutatott csúcsmobilja.

Előzmények

  • Apple iPhone 5 - öt lett S

    Megújult, sokat változott, megnyúlt és vékonyodott, de vajon megőrzi-e piacformáló és vezető szerepét a sorrendben hatodik iPhone, amely a 4S-t váltja?

Hirdetés