Alkalmazásbemutató: Elixir 2

Ma ismét egy androidos alkalmazást veszünk górcső alá, amely a Made In Hungary-hez hasonlóan ingyenesen letölthető a Marketből. A választott alkalmazás az Eszközök (angolul: Tools) kategóriába esik a Marketben, az Elixir 2 személyében ugyanis egy teljes körű rendszermonitorozó programot tisztelhetünk, amely teste szabható minialkalmazások gyártására is alkalmas. A program a roppant népszerű Elixir utódja, amely több, mint 600 ezer letöltéssel és 4,6 pontos értékeléssel büszkélkedhet. A második felvonás pedig immár a 130 ezres lépcsőfokot is átlépte; azt hiszem, ezek a számok magukért beszélnek. Na de lássuk, mire is képes a Barta Tamás keze munkáját dicsérő Elixir 2!

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Kezdjük a monitorozási lehetőségekkel! Az Információ menüpontban az eszközzel és az operációs rendszerrel kapcsolatos adatokat találjuk. Nem egy egyszerű, a processzor órajelét és a memória mennyiségét nyilvántartó alkalmazást kell elképzelni, ehelyett a lehetőségek egész tárháza fogad minket. Megnézhetjük például, hogy mit tartalmaz a vágólap és mi az aktuális IP-címünk, de akár a WiFi-kapcsolatunk adatait és a környezeti változókat is kilistázhatjuk. Az egyes menüpontokat megérintve pedig azok részletes nézete is megtekinthető, ahol tényleg mindent megtalálunk az adott modulról. Megnézhetjük például a java rendszerváltozókat, kilistázhatjuk a megosztott programkönyvtárakat, valamint akár az akkumulátor aktuális hőmérsékletéről és feszültségéről is tudomást szerezhetünk.


Az Alkalmazások és a Taszkok menüben az éppen futó folyamatokat és programokat tekinthetjük meg az előbbiekhez hasonló részletességgel, valamint leállíthatjuk, illetve el is távolíthatjuk őket a rendszerből. A Szenzorok alatt pedig a készülékben rejlő érzékelőket tehetjük próbára: láthatjuk az aktuális állapotot és az éppen mért értékeket, a bal oldalon lévő gombocska megérintése után pedig egy függvényen is megtekinthetjük az adatokat.

Az Elixir 2 egyik leghasznosabb funkciója az egyedi minialkalmazások és beépülő modulok készítésének lehetősége. Ehhez le kell töltenünk néhány ingyenes kiegészítőt a Marketből (Elixir 2 - Widgets és Elixir 2 - Personal add-on, valamint rootolt telefonokra az Admin add-ont is érdemes lerántani). Ez után be is indulhat a gyártás: készíthetünk widgetet és parancsikont, melyeket a készenléti képernyő oldalaira tűzhetünk, valamint az állapotsávba is beépíthetjük a nekünk szimpatikus funkciókat. A modulok viselkedése és kinézete nagy mértékben testre szabható, az egyedi háttértől kezdve a betűszínen át az ikonokig rengeteg mindent a saját ízlésünkre szabhatunk.

Az alkalmazás megjelenése kellemes, dicséretes, hogy a fejlesztő a legtöbb helyen egyedi grafikákat használt. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a program landscape, azaz fektetett orientációban is remekül működik, az elfordulás sebességével sem volt probléma. A program teljes mértékben magyarul beszél, de elérhető belőle angol, orosz, görög, francia, német és lengyel verzió is. Összességében tehát kijelenthetjük, hogy egy remek alkalmazással van dolgunk, amely nem hiába rendelkezik 4,7 pontos értékeléssel. Kitűnő elfoglaltságot okozhat azoknak, akik szeretnek a motorháztető alatt turkálni. A program sokrétűsége miatt egy részletes dokumentáció is elérhető, melyet érdemes átfutni, ha elakad az ember. Az alkalmazás ezen a linken érhető el, Barta Tamás további munkáit pedig itt lehet fellelni.

Értékelés: Elixir 2 (Android)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
10 / 10 pont 9 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes (katt.)

dr. Kind

Azóta történt

Hirdetés