Damian Dinning a Nokia N8 kamerájáról beszélt

Damian Dinning, a Nokia N8 képfeldolgozó algoritmusaiért felelős szakértője számos újabb részletet árult el a még jelenleg is fejlesztés alatt álló készülékkel kapcsolatban, mely a piaci debütálásakor a mobilpiac legnagyobb képérzékelőjével és legfejlettebb optikájával rendelkezik majd. Dinning szerint a január óta tartó finomhangolás számos fontos részletre világított rá, és habár a kezdeti eredmények is igen bizalomgerjesztőek voltak, végül mégis egészen új alapokra helyezték a teljes kameraszoftvert. Dinning szerint a legtöbb kamerás telefon képe azért olyan „műanyag”, mert a rendkívül agresszív zajelnyomást rendszerint élkiemelés, kontrasztnövelés és a színek felturbózása követi, mely az apró részletek elvesztéséhez és hamis képi világhoz vezet. A Nokia N8 végleges szoftvere ezzel ellentétben a nagyobb méretű szenzorokkal rendelkező kamerák „naturalista” szemléletet vette át, vagyis megfelelő fényviszonyok estén teljes egészében deaktiválja a zajszűrést és a kontrasztnövelést is, mely révén az elkészült képek természetesebben hatnak.

Az 1/1,83 hüvelykes képérzékelőt és a Carl-Zeiss legújabb fejlesztésű üveglencséit használó telefon mindenütt a valósághű ábrázolást helyezte előtérbe. A szakértő szerint a fehéregyensúly automatikus beállítása is komoly átalakításon esett át, vagyis a rendszer igyekszik megőrizni a gyertyafényes jelenetek sárgás és a téli havas tájképek kissé kékbe hajló árnyalatát, mely sokat segíthet a pillanat hangulatának megörökítésében is. Természetesen a szoftver lehetővé teszi a színek és kontrasztok kiemelését is, illetve a fehéregyensúly felülbírálására is lehetőség nyílik, melyet a következő használatkor is automatikusan figyelembe vesz a kamera. A készülékben alkalmazott ultrakompakt xenon villanó nem csak beltéren kerül automatikusan bevetésre, hanem fénnyel szemben készített portrék esetén is aktiválására kerülhet, amennyiben a fotó tárgya a villanó hatótávolságán belül helyezkedik el. A megoldás segít a képek dinamikatartományának kiszélesítésében is, míg a lencserendszer automatikusan aktiválódó ND szűrője a rendkívül fényes jelenetek beégésmentes megörökítését próbálja elősegíteni.

Az alant látható képek közül az elsőt a Nokia N8 korábbi, de már számos finomhangolásán átesett szoftvere dolgozta fel, míg a második egy konkurens modellel készült fotóból került kivágásra, melyen jól látható, ahogy a kontrasztnövelő algoritmus a póló csíkjai és a kézfej köré is hatásvadász világos vonalakat rajzolt. A harmadik kép felső része egy másik konkurens gép fotójából került kivágásra, melyen jól látható, hogy a zajszűrés és a kontrasztnövelés a fűszálakat igen agresszív módon megvastagította, illetve a tófelszín is számos hamis részlettel gazdagodott, melyet a szétkent zaj kiemelése eredményezett. Az utolsó kép bal oldalán egy harmadik konkurens telefon kinagyított képrészlete látható, melyen a kövek finom részletei gyakorlatilag a zajszűrés áldozatává váltak, ráadásul a fűszálak is igen valószínűtlen árnyalatokban pompáznak. Az alant látható képeken kívül számos további fotó is rendelkezésre áll az alábbi oldalon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés