Hirdetés

CES blog: A Death Valley-ben hagytuk az állunkat

Vasárnap szintén korán csörgött az óra, elhagytuk ugyanis Hesperiát és a Motel 6-et, hogy Észak-Amerika legmélyebben fekvő, legszárazabb és legmelegebb pontja felé vegyük utunkat. A Death Valley-ről van szó, mely egy körülbelül 13 ezer négyzetkilométeres területű nemzeti park, számos látványos természeti képződménnyel és európai szem számára teljességgel szokatlan tájakkal rendelkezik, nem is igazán hasonlítható semmihez a látvány. Az ember vereti a kietlenségben, sivatag, amerre a szem ellát, és szabályos időközönként felbukkan valami, ami előtt Zsolt és én is a kocsi szőnyegén keressük az állunkat, miközben költői szavakkal dícsérjük a táj szépségét (ez megint mi?, hogy néz már ez ki? és társai, néhol cifrábban, néhol visszafogottabban).

A Death Valley központjába vezető út
A Death Valley központjába vezető út [+]

A park belépéséhez járművenként 20 dollárt kell fizetni, ezt mi a Stovepipe Wells megállónál szurkoltuk le, ahonnan egyenes út vezetett Furnace Creekhez. A völgy központjáról van szó, ahol nincs igazán semmi természeti látványosság, viszont itt található a Visitor Center, ami leginkább a Death Valley múzeumaként ismert, rengeteg érdekességgel és őrülten kedves munkatársakkal. Plusz itt mérték a legmelegebbet a Földön ever, 1913 júliusában 56,7 fokot mutatott a hőmérő (Celsius-ban), ami már abszolút nem számít komfortosnak. A településhez többek között egy ranch, egy golfpálya és egy repülőtér is tartozik.

A második POI a Badwater volt, mely Észak-Amerika legmélyebb pontját jelöli a maga tengerszint alatti 86 méterével. Egy kvázi-kiszáradt medencéről van szó, a nevét (rossz víz) a hosszú idők során lerakódott só miatt kapta. Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy adott egy óriási sík terület, melyet több centiméter magasságban só fed, olykor hatszögek alakban kicsapódva, néhol pedig egy-egy vízzel teli pocsolya látható. Mondani sem kell, hogy a látvány elképesztő, olyan az egész, mintha egy hóval fedte vidéken járna az ember. Bár itt található a legmélyebb pont, azért magaslatai is vannak a Death Valley-nek, a Telescope Peak hegy tartja a rekordot 3366 méterrel.

Egy falatka Badwater
Egy falatka Badwater [+]

A Las Vegas felé vezető út a Zabriskie Point mellett haladt el, mely az Amargosa vonulat egy pontja. A név egy kilátót takar, mely lentről nézve nem tűnt túl magasnak (nem is az, legalábbis az úthoz képest), a látvány viszont szemet gyönyörködtető. A csúcsról szépen látszik a Furnace Creek tó kiszáradása után visszamaradó üledék, mely igen különleges formában rakódott le.

Ezt látja az ember a Zabriskie Pointról
Ezt látja az ember a Zabriskie Pointról [+]

Egy jó adag szótlan rácsodálkozás, majd a táj szépségétől és különlegességétől zaklatott fényképezés után újra nyakunkba vettük az utat, a nap ugyanis már lemenőben volt, mi pedig megfáradtunk a nagy ürességben és szerettünk volna minél hamarabb lepihenni a szintén a vonulatairól híres Hooters hotelben.

Utazásunkat az LG támogatta

Előzmények

Hirdetés