Hirdetés

CES 2020: Az elvesztegetett lehetőség iskolapéldája

A Pepcomon rengeteg izgalmas koncepció kerül bemutatásra, amelyek között számtalan ostobaság is felbukkan, de a két végpont között is bőven akad választék.

A Qoobo úgy tűnt fel, hogy egy tündéri japán lány látszólag egy puha, cuki robot cicát ölelgetett, ami mint köztudomású, hogy klasszikust idézzek, triggerel nálam bizonyos viselkedésformákat. Nyilván azonnal igényt tartanék egy ilyen holmira, csakhogy a termék, hogy is mondjam, szerintük készen van, szerintem meg koncepciónak is gyenge abban a formában, amiben jelenleg leledzik.


[+]

Pedig lelki szemeim előtt én már láttam egy ultra szerethető, pihe-puha, doromboló, viszonylag interaktív valamit, amit lehet ölelgetni a kanapén filmezve és mondjuk megállítani vele a műsort, amikor megérkezik a pizza. Ehhez képest a Qoobo csak egy párna szerű kis lakberendezési dekorelem, ami csóválja a farkát, szívdobogást imitál, de a kellemes meleg is csak a hölgy kezének volt köszönhető, amivel a fej nélküli, párnának kemény kis torzót ölelgette.

Én pedig végtelenül csalódott voltam. A termék közel három éve mutatkozott be és még mindig nem jutott eszébe senkinek, hogy szerkesszen egy fejet a teremtményre. Elvileg azért, hogy így preferenciától függően bármilyen jószág lehessen (kutya, cica vagy bármi, ami ezekre hasonlít), de leginkább csak fura. Sem párnaként (ahhoz kemény), sem okosotthonnal összekapcsolható interfészkénként, sem semmiként nem használható, pedig a rezgőmotor és a mechanika mellé már igazán nem lenne bonyolult mondjuk egy ultramobil IoT szettet beépíteni, esetleg összedobni mellé egy appot vagy valami.

A Qoobo igazán kedves ötlet, a dorombolás, illetve a kisállatok puszta közelsége is klinikailag bizonyítottan kedvező élettani hatásokkal bír, de ilyen szegényesen kihasználni egy ilyen koncepciót kifejezetten kiábrándító. A többféle méretben elérhető szobadísz 140 és 200 dollár között mozog, ami döbbenetesen sok és láthatóan még arra is szántak valószínűleg nem jelentéktelen összeget, hogy a CES-en képviseltesség magukat, ahol legendásan nem filléres buli egy stand felállítása.

Jeleztem a hölgynek, hogy talán érdemes lenne megfontolni egy kissé kedvesebb kivitelt, mert ugye nagyon cuki a motyó, csak igazából olyan, mint egy nagy kavics, ami csóválja a farkát, illetve valamiféle extra funkció integrálását (egy sima infra, hogy legalább a TV-t lehessen kapcsolgatni vele), ami roppant meglephette, mert tüstént megadta a mérnök team illetékes elvtársának elérhetőségét, hogy legyek már kedves ezt felvázolni, mert milyen jó ötlet már, wow.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Qoobo

Hirdetés