CES 2015: A D-Link az automatizált otthonokra is fókuszál

Hirdetés

A D-Linket a legtöbben hálózati megoldásaikról (routereikről, hálózati kártyáikról stb.) ismerik, ám az utóbbi időben a cég komolyan nyitni kezdett az otthoni elektronika,az automatizálás és a megfigyelés felé is. A CES-en komplett megoldásokat éppúgy bemutattak, mint különálló szenzorokat és kamerákat, ezekben azonban az mindenképpen közös, hogy rendre rendelkeznek okostelefonos, illetve táblagépes alkalmazással, gyakorlatilag minden szenzor, kapcsoló és kamera információja elérhető a gyártó által biztosított app segítségével.


[+]

A portfóliót számos termék alkotja, amelyek képesek egymással WiFi hálózaton kommunikálni. Többféle kamerát kínálnak (beltéri, forgatható, kültéri, infrás), ezek között a legérdekesebb az az akkumulátorról üzemelő, gömb alakú modell, amely mozgásérzékelővel is fel van szerelve, a gyártó illetékese szerint egy töltéssel akár három hónapig is üzemel, függően attól, hogy milyen gyakran észlel mozgást és kapcsol be.


[+]

Szintén a kamerás vonalhoz kapcsolódik az a babamonitor, amely nem csupán képet és hangot közvetít egy okostelefonos alkalmazás felé, hanem saját hangunkat is továbbítja az eszköz irányába, hogy adott esetben ezzel nyugtassuk meg a babát  már ha ez elég ahhoz, hogy mondjuk visszaaludjon.


[+]

A D-Link számos szenzort is gyárt, ezek között megtaláljuk a hagyományosnak vehető ajtónyitást érzékelőket éppúgy, mint a mozgásra reagáló kütyüket, de van néhány egyedi megoldásuk is. Ilyen például a vizet érzékelő berendezés, amelyet a D-Link szerint a mosógép, mosogatógép mellé érdemes tenni, ha esetleg elöntené a víz a fürdőszobát, akkor a szenzor egyből jelez és értesíti az alkalmazás segítségével a felhasználót is, mielőtt komolyabb baj történne.


[+]

A rendszer részét képezik a hálózathoz kapcsolódó konnektorok (ezeket a távolból is tudjuk vezérelni és időzíteni), amelyek között olyan változatot is találunk, amely egyúttal WiFi repeaterként is működik, azaz képes megnövelni a hálózatunk hatósugarát, így megoldható, hogy a komplett házat ellássuk vezeték nélküli kapcsolattal úgy, hogy nincs szükségünk több routerre. A D-Link láthatóan nagyon komolyan veszi ezt a területet, ám kérdés, hogy miképp tudnak majd az egyes komponensek együttműködni más gyártóktól származó eszközökkel, okos villanykörtékkel, füstérzékelőkkel, NAS-okkal (bár Magyarországon az efféle eszközöknél egyébként pont piacvezető a D-Link), hiszen egyetlen cég sem várhatja el, hogy a felhasználók mindent tőlük vásárolnak majd meg, illetve az esetlegesen már meglévő eszközeiket lecserélik.

Utazásunkat a BlackBerry támogatta

Azóta történt

Hirdetés