CES 2014: Megérkezett az Xperia Z1 kisebb változata

A Sony hagyományosan tart termékbejelentést a CES-en, ám itt nem csak telefonokról, hanem egyéb termékekről is lehull a lepel. Minket elsősorban a mobilok érdekeltek, de látszik, hogy egyre inkább figyelnünk kell a tévék, zenelejátszók, kamerák világát is, hiszen ezek a termékek sokszor kiválóan együtt tudnak működni.


[+]

Idén nem volt nagy meglepetés, várható volt, hogy a többi gyártóhoz hasonlóan a Sony is kidob egy kisebb méretű eszközt, az előzetes pletykákkal ellentétben azonban ez nem Xperia mini néven, hanem Xperia Z1 Compact megnevezéssel kerül hamarosan a boltokba. Kunimasa Suzuki, a mobilos üzletág vezetője nagyon büszke volt arra, hogy a kisebb méretű készülék csak a kijelző méretét és felbontását tekintve gyengébb, mint a csúcsmodellként számontartott Z1.


[+]

Ráadásul - és ez talán az egyik legfontosabb változás - ez a 4,3 inches kijelző az első a Sony telefonok között, amelyik IPS technológiát kap. Ezzel végre a japán gyártónál is megtört a jég, eddig mindig, minden interjúban és kommunikációban harcosan kiálltak a TN+film panelek mellett, csiszolgatták Bravia Engine-nel, meg Triluminos izével, de szemmel láthatóan jobb képet ad a 720p felbontású Xperia Compact, mint eddig bármelyik Sony okostelefon.


[+]

Ezt a lényegi eltérést leszámítva azonban tényleg tud annyit a kistesó, mint a Z1. Snapdragon 800-as proci, 2 GB RAM, 20 megapixeles kamera van ebben is, ráadásul - s erre joggal büszkék - sikerült ebbe a relatív kicsi készülékbe 2300 mAh teljesítményű akkumulátort beletenni. Mindezek mellett megmaradt az IP58-as védelem is, tehát legalább 30 percet ki kell bírnia 1 méter mély vízben különösebb maradandó károsodás nélkül a telefonnak.


[+]

Az Xperia Compact 4.3-as Android rendszerrel érkezik, a frissítésre van ígéret, de pontos dátum még nincs. Egyelőre az árazás kapcsán is csak annyit lehet tudni, hogy valamivel olcsóbb lesz, mint a Z1, de azért annyival nem, amennyivel kisebb. Azonban így is sikeres lehet, csak a saját fórumainkat olvasgatva látszik, hogy sokan szeretnének egy strapabíróbb, kisebb méretű, de mégis erős okostelefont birtokolni, akik pedig eddig a viszonylag gyenge betekintési szögek miatt ódzkodtak a Sony mobiloktól, azok az IPS technológia miatt már ettől sem kell féljenek.

A négy színben (fekete, fehér, lime, pink) érkező Xperia Compact versenyképes áron igen sikeres lehet, alig várjuk, hogy tesztelésre kerüljön a sor.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Sony Xperia Z1 - vissza a kamerához

    A japán gyártó az elmúlt pár évben nem feltétlenül kamatoztatta a képalkotással kapcsolatos teljes tudását mobiljaiban. Most is inkább elméletben teszik meg.

  • Sony Xperia M - inkább előd, mint utód

    A Sony különleges és egyedi formatervét megkapta ugyan a telefon, ám sajnos a jó sebesség ellenére a kijelző és a kamera is a várakozások alatt teljesít.

  • Sony Xperia Tablet Z - gyönyörűségem

    Lélegzetelállító külsővel, erős hardverrel és IP57-es minősítéssel érkezik a japánok újdonsága, alig van hibája, de az ára sem alacsony.

  • Sony Xperia L - rutinosan homorít

    Jókora, de mégsem csúcsmodell. A középkategóriára lő a japán gyártó, itt még a TFT kijelzőt is jobban elnézi az ember, pláne ezzel a formatervvel.

Hirdetés