CES 2014: Bemutatkozott a Huawei Ascend Mate 2 4G

Hirdetés

A Huawei a jelek szerint nagyon komolyan, és - minden rosszindulat nélkül - európai módon áll hozzá a világmárka építéséhez. Ezt jól mutatta a Las Vegasban megrendezett sajtótájékoztatójuk mérete is, melyet Colin Giles nyitott meg, aki tavaly ilyenkor még a Nokia értékesítési vezetője volt. Az úriember sok érdekes dologról beszélt; megtudtuk például, hogy idén már az eladott készülékeik 87 százaléka okostelefon volt, míg tavaly csak 60, továbbá egyre nagyobb arányban árulnak saját márkás készülékeket, azaz abszolút kijöttek az OEM-szerepből.


[+]
Huawei Ascend Mate 2 4G

Az IDC piackutató szerint egyébként ők voltak a harmadik legnagyobb okostelefongyártó 2013 harmadik negyedévében, az eladott készülékek 4,8 százalékát ők szállították, míg a Samsung 31,4-gyel első, az Apple pedig 13,1-gyel második.Komoly növekedés ez, hiszen az első negyedévben még csak 10 millió eladott készülékük volt, ez az érték azonban Q3-ra 13,4-re, Q4-re pedig 17,5-re nőtt. A kellemes számokban természetesen komoly szerepe van a szemet gyönyörködtető dizájnnal rendelkező Ascend P6-nak, de Colin nagy jelentőséget tulajdonított a tavalyi CES-en bemutatott Ascend Mate-nek is. Egy picit talán túl komolyat is, a Huawei phabletek terjedésében nőtt szerepét véleményem szerint túlértékelte, hiszen a tempót ezen a piacon a Samsung diktálja. A Huawei pedig úgy tűnik, hogy tartja.


[+]
Huawei Ascend Mate 2 4G

Ebben komoly szerepe van annak, hogy a márka ismertsége (global brand awareness) világszinten már 52%, ami nagy ugrás a tavalyi 25%-hoz képest. A márka ismertebbé tétel mellett a kínai cég Colin bevallása szerint nagy hangsúlyt fektet a dizájnra és az innovációra is. Emellett igyekeznek figyelni a felhasználók igényeire is, egy belső felmérésük szerint ugyanis az emberek még mindig szeretnének jobb okostelefonokat. A cég szerint jobb kamerákra, beépített navigációra, komolyabb üzemidőre és gyorsabb processzorokra vágynak, persze úgy, hogy az árak ne legyenek elszállva. A Huawei válaszát a phabletek kategóriájában Ascend Mate 2 4G-nek hívják.


[+]
Huawei Ascend Mate 2 4G

A készülék kellemes dizájnnal rendelkezik, mely nyilván nem rugaszkodik el az eddig megszokott iránytól. Nem olyan látványos, mint a P6, de a 9,5 milliméteres vastagság és 84,7 milliméteres szélesség kellemesnek mondható a 6,1 hüvelykes kijelző mellé. A gyártó büszke arra, hogy az előlap 79 százalékát a kijelző foglalja el, ezzel saját bevallásuk szerint most a legjobbak, hiszen a Galaxy Note 3-nál ez az érték 76, míg az iPhone 5s esetében 62%. A processzor a felhasználói igényeknek megfelelően fejlődött, a gyártó csak a kínai piacon használja a saját HiSilicon megoldását (A9 quad-core), Európában Qualcomm MSM8928-cal szerelik majd a masinát, mely 1,6 GHz-es órajelen ketyeg, míg a RAM mérete 2 GB, a belső tárhely 16 vagy 32 GB lehet. Természetesen a sebesség az adatkapcsolatoknál sem hiányzik, LTE-ből Cat4-et tud az eszköz (150 Mbps), a 802.11ac is támogatott, csak úgy, mint a 2,4/5 GHz-es dual-band és a Bluetooth 4.0 LE is. A lényeg meglátásom szerint mégsem ez, hanem a 4050 mAh-s akkumulátor, mely a gyártó bevallása szerint a különféle hardveres és szoftveres optimalizálásoknak köszönhetően 2 napos üzemidőt tesz lehetővé a lehető legerőteljesebb használat mellett is. Az energiahasználat csökkentését egyébként szabadalmaztatták is, elvileg 30 százalékot nyernek ezzel, de majdnem ennyit nyernek az úgynevezett LTPS (Low Temperature Poly-Silicon) kijelző használatával, mely mindössze 720 x 1280 pixeles felbontású. Ha az akkumulátor tényleg úgy fogja bírni, ahogy ígérik, akkor efölött sokan szemet fognak tudni hunyni. Komoly szolgáltatás, hogy a Mate 2-ről más eszközök akkumulátorát is lehet tölteni, legyen szó telefonokról vagy kiegészítőkről (a tabletekhez nem tudni, hogy elég nagy áramerősséget le fog tudni adni, erről nem esett szó a sajtóeseményen).

Komoly hangsúly került a képalkotásra is. Az előlapi kamera 5 megapixeles, nagylátószögű, a cég vezetője szerint kiválóan alkalmas önarcképek (angolul: selfie) készítésére. A Mate 2 bemutatóján egy új fogalom is született a telekommunikációs piacon: panoramic-selfie. A hátlapi kamera 13 megapixeles, Sony BSI szenzorral van ellátva, szintén 28 milliméter (ekv.) nagylátószögű, F2.0 apertúrával rendelkezik.

A szoftveres rész is sokat fejlődött, az Emotion UI 2.0 lényege Richard Yu (CEO) szerint az Android gyári felhasználói felületének egyszerűbbé tétele. A feladatot olyan komolyan vették, hogy a kezelőfelületben van egy még egyszerűbb használatot lehetővé tevő mód is, melyet neves egyszerűséggel Simple UI-nak neveztek el; elsősorban azoknak ajánlják a használatát, akik az okostelefonokat a normál telefonokkal megegyező egyszerűséggel szeretnék használni. Sokak számára hasznos lehet a Phone Manager nevű szoftvercsomag is, ahol a különféle alkalmazások jogosultságait kezelhetjük, beállíthatunk szűrőket a kéretlen hívások/üzenetek ellen, plusz aktiválhatjuk a "ne zavarj" módot is, hogy valamikor azért pihenni is tudjunk a sok munka mellett. Az appok jogosultságkezelése persze az üzemidőben is szerepet játszik, úgyhogy ez is egy hangsúlyos szolgáltatás.

Pár olyan szolgáltatás is megjelenik a Mate 2-ben, melyek a Galaxy Note 3 kapcsán már ismerősek lehetnek. Itt is bekapcsolható az egykezes használat, mely egy gyors kipróbálás után úgy tűnik, hogy kevésbé idétlen, de kevésbé használható is, mint a koreaiak módszere, lévén nem a kijelzőt kicsinyíti le, hanem csak bizonyos elemeket. Vannak továbbá lebegő ablakok is, ami gyakorlatilag a több szoftver egymás mellett (azaz jelen esetben egymáson) történő futtatását jelenti.

A kiegészítőkre is odafigyeltek, van egy áttetsző ablakkal rendelkező előlapi flip-tok, ahol a nagy újítás, hogy az ablak nem horizontálisan, hanem vertikálisan helyezkedik el. A cég CEO-ja szerint ez azért jobb, mert... így helyes, így jobb. A furcsa indokot leszámítva egyébként tényleg jól néz ki, ahogy a külső a Mate 2-höz való audio-kiegészítők dizájnja is szép.

A Huawei Ascend Mate 2 4G hazai megjelenéséről és áráról egyelőre nincsenek információink.

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei Ascend G525 - belül más

    Hordákban érkeznek a piacra a középáras, két SIM-et is kezelő telefonok. A sok, viszonylag ismeretlen márka után a Huawei is meg akarja mutatni, hogy miképpen kell ezt csinálni.

  • Huawei MediaPad 10 Link - megbízható közepes

    Specifikációja alapján a Huawei újdonsága nem egy kimagasló készülék, de a valóságban nagyon is használható, hangminőségben pedig mindent üt.

  • Huawei Ascend P6 - hatásos hatos

    Megrázta magát a Huawei, olyan masinát tettek le az asztalra, amiben minden tudásuk benne van. Állati szép, rettentő kezes, kiemelkedően minőségi készülék lett az Ascend P6.

  • Huawei Ascend Y300 - az utód léte nem kérdéses

    A kínai gyártó a nagy sikereket elért Y200 utódáról rántotta le a leplet, kellemes formavilág, átdolgozott felület, korrekt hardver és kiváló ár jellemzi.

Hirdetés