Hirdetés

Beszéljünk a márkafanatizmusról

Minden ember életébe kell valami, amire vágyik és amit nagyon szeretni fog akkor, ha végül hozzájut. E hullámzások nélkül úgy gondolom, hogy nem teljes az élet, a vágyakozás nélkül az öröm sem tud teljes lenni. Épp ezért tökéletesen megértem a jelenséget és azt ezt megélő embereket, még akkor is, ha mobiltelefonokról van szó, melyek az én fantáziámat ebből a szempontból nem mozgatják meg, lévén saját készülékem igazából nincs, tesztelni pedig mindent megkaphatok, amit csak akarok.

Ez a természetes emberi tulajdonság szüli azokat a fórumozókat, akiket mi csak úgy hívunk, hogy márkafanatikusok. Nem szeretnék felesleges jellemzésbe bonyolódni velük kapcsolatban, a lényeg, hogy nagyon szeretik azt a gyártó, amelyik jelenlegi, kiszemelt vagy épp egykori készüléküket piacra dobta. Mint említettem, ezzel nincs semmi baj. Viszont mostanában elkezdett kicsit eltorzulni ez a rajongás, bizonyos csoportoknál átcsapott olyan jellegűvé, melynek meglétét már közel sem tudjuk természetesnek és jótékonynak látni. A márkafanatikusok ugyanis a nagy imádatban elkezdték elfelejteni azt, hogy minden embernek joga van ahhoz, hogy maga válassza meg a neki tetsző készülékeket, ahogy azt is figyelmen kívül hagyják, hogy bár a telefonoknál valóban nem érhető minden faktor egzakt számokkal (gondolok itt a felhasználói élményre), azért vannak tények, melyek egy-egy vitában bizony döntő bizonyítékként tudnak szolgálni. Döntő bizonyíték ugyanis kell, egy vita ugyanis csak akkor lehet értelmes, ha le lehet zárni. Elsősorban a fejekben.

A Mobilarena fórumára egy rossz szavunk sem lehet. Ahhoz képest, hogy közel 300 000 regisztrált felhasználónk van, olyan a közösségünk, mint egy szerető család. Jómagam négyéves pályafutásom alatt három, Bog hét év alatt öt embert bannolt, mindez pedig annak köszönhető, hogy az itteni társaság értelmes, nyitott mások véleményére, toleráns és tudja kezelni az extrém helyzeketet. Mondhatni, hogy önmagát moderálja, amiért mi végtelenül hálásak vagyunk. Az Apple térnyerése (és az Apple blogok megjelenése, tehát igen, mi is benne vagyunk) és a Nokia gyengülése viszont felszínre hozott olyan felhasználókat, akikben nem mindig találhatjuk meg a mások véleményével szembeni alázatot, toleranciát és elfogadást.

Az üzenetünk remélhetőleg egyértelmű: mindenki szeretheti azt a márkát, amelyiket akarja, ennek pedig a mi fórumainkon hangot is adhat, de nem úgy, hogy mások véleménye vagy méltósága csorbát szenvedjen emiatt. Ha a helyzet rövid időn belül nem változik, akkor kénytelenek leszünk szankcionálni egyes tevékenységeket, azt ugyanis nem hagyhatjuk, hogy az amúgy elég laza szabályokat maradéktalanul betartó fórumozóink véleménye csorbát szenvedjen. Hangsúlyoznám: nem a véleménnyilvánítással és nem is a velünk szemben megfogalmazott kritikákkal van bajunk, és hogy azt mondjam, a napi több óra munkát igénybevevő fórummoderációra sem azért vágyunk, mert az Androidot jobban szeretjük a Symbiannál. Hanem azért, mert nem szeretnénk, hogy a Mobilarena fóruma is egy ugyanolyan anyázóhely legyen, mint a legtöbb hasonló méretű közösség.

Bocha

Hirdetés