Bemutatta legújabb kameraszenzorát a Sony

Pár év alatt a mobilos fotózás lenyomta a kompakt kamerával való fényképezést – legalábbis ami a naponta ellőtt képek számát illeti, nem pedig a minőségét, az apró szenzorok és a fix gyújtótávolságú lencsék ugyanis erősen korlátozzák az okostelefonos képalkotás lehetőségeit. Mégis sokkal praktikusabb egyetlen készülékkel megoldani a fotózást, a szerkesztést, a megosztást, illetve a felhőbe való szinkronizálást, így nem meglepő, hogy a gyártók igen sok pénz fektetnek az ilyesfajta képalkotásba, néha igencsak jó masinákat eredményezve.

A mobilpiacon a Sony látja el a legtöbb csúcskészülékét szenzorokkal Apple-től az Xperiákon át az LG-ig, a most bemutatott IMX230-as szenzor pedig a japánok dominanciáját hivatott fenntartani, több fontos újítást is bevezetve. Az egyik ilyen a 192 pontos, fázisérzékelős autófókusz rendszer (PDAF), amelyet először nevezett meg hivatalosan a Sony (bár az iPhone 6, az iPhone 6 Plus és Galaxy Note 4 Sony szenzorai is hasonló technológiával lehetnek felszerelve). További újítás az élő HDR funkciók bevezetése (ilyesmivel a Galaxy S5 ISOCELL technológiája kapcsán már találkoztunk, valami hasonlóval pedig a Note 4 IMX240-es lapkája is rendelkezik). Az 1/2,4 hüvelykes IMX230 egyébként 21 millió pixel rögzítésére lesz alkalmas 5344 x 4016-es felbontáson, akár RAW formátumban, továbbá 4K videofelvételre, akár HDR módban. Az első minták már a partnerek rendelkezésére állnak, az első beépíthető szállítmányokra azonban 2015 áprilisáig még várni kell.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

  • Eladhatja mobilos részlegét a Sony

    A Reuters szerint a japán gyártó a mostanában nem éppen nyereséges üzletágától szabadulhatna meg, bár a Sony CEO szavai pont nem erre utalnak.

Előzmények

  • Sony Xperia Z3 - finomhangolás

    A generációváltás elmaradt, viszont apróbb de annál fontosabb korrekciók jelzik a Sony őszi csúcsragadozójának érkezését.

  • Sony Xperia Z2 - esszencia

    A Sony beleadott apait-anyait, hogy a Z2 kompromisszumoktól mentes csúcsmodell lehessen. Majdnem sikerült is, csak apróságokon múlik a tökéletesség.

  • Sony Xperia Z1 - vissza a kamerához

    A japán gyártó az elmúlt pár évben nem feltétlenül kamatoztatta a képalkotással kapcsolatos teljes tudását mobiljaiban. Most is inkább elméletben teszik meg.

  • Sony Xperia Z - a nagy varázsló

    A Sony első Full HD felbontású okostelefonja Európában hamarosan piacra kerül, s ezzel megelőzi a konkurenciát.

Hirdetés