Hirdetés

Bada alkalmazások: NDrive

Régi olvasóinknak az NDrive céget nem kell bemutatni. Amellett, hogy léteznek NDrive névvel ellátott navigációs készülékek, a cég mostanában egyre inkább az alkalmazások készítésére fókuszál - ami nem is meglepő, hiszen az egyre bővülő okostelefonos piac, a szaporodó operációs rendszerek és készülékek mellett megnőtt a szerepük és részesedésük a különböző alkalmazásboltokból letölthető programoknak is.

NDrive létezik Android rendszerre és iPhone-ra is, ezért nem volt meglepő, amikor kiderült, hogy bada alá is elkészült az alkalmazás. Pillanatnyilag ugyan még nem érhető el az online boltból a szoftver, de ez rövid időn belül megváltozik. Az NDrive módszere az, hogy maga a program ingyen leszedhető, s ezt követően ennek segítségével lehet különböző térképeket vásárolni aszerint, hogy merrefelé szeretnénk navigálni.

A mi tesztkészülékünkön természetesen rajta volt a teljes verzió, ezt próbálgatom már egy ideje a legnagyobb megelégedéssel. Elindítás után túlesünk a nyelvválasztáson és az online regisztráción, majd hat menüpont között kavarhatunk. Ezekből a névjegy és a kilépés talán nem szorul különösebb magyarázatra, marad tehát négy darab, tényleg fontos ikon. A legtöbbet a keresésnél fogunk molyolni, itt bőven van opció. Egyrészt van a klasszikus módszer: ország, város, utca és házszám beírásával (címre keresés), itt ABC vagy QWERTY gombsor segítségével vihetjük be az adatokat. A gyakran használt címek a találati lista tetejére kerülnek. Vannak előzmények, kedvenc helyek, külön letárolható otthoni cím a gyors hazatalálás érdekében, POI adatbázis. Ha akarjuk, akkor koordináta alapján is nekiindulhatunk a világnak.

A beállítások között rengeteg apróság található. A kiírt mértékegységek, az útvonaltervezés módja (leggyorsabb, leggrövidebb, gyalogos), díjköteles utak tiltása, gyorshajtási figyelmeztetés, kamerák mutatása (ezt nem minden országban lehet), színek. Ez mind szép és jó, de a lényeg végeredményben a konkrét navigáció lesz, úgyhogy talán ideje indulni.

Az NDrive TopMap térképet használ Magyarországon. Ez igen pontos és részletes, talán a legjobb hazai adatbázis, bár annyira nem friss, hogy az M6 teljes hosszában rajta legyen. A cél betáplálása után az útvonalterv elkészül, s indul is a navigálás. Fekvő és álló helyzetben is működik a szoftver, függően attól, hogy hogyan tartjuk a telefont. Ilyenkor a bal felső sarokban látjuk a következő manővert, lent a hátralevő időt és kilométert, alul pedig azt, hogy milyen nevű úton, utcán haladunk. A térképet bárhol megérintve az adott pontot felvehetjük a kedvencek adatbázisába. Ilyenkor a menübe lépve az útvonal itinerje érhető el, illetve kérhetünk alternatívákat, ha esetleg valamit szeretnénk elkerülni.

A magyar hang Zsuzsanna, aki kissé darabosan, de érthetően, s nagyon hangosan szólal meg a Wave készüléken. Az utasítások egyértelműek, jól követhetőek. Túl sok extrát nem kapunk, TMC nincs (nem is lesz, mert még elvileg idén IP alapú közlekedési információs rendszer indul), 3D épületek szintén nincsenek a magyar térképekben, de a köztes célpont lehetőséget viszont megtaláltam, a sávfigyelés viszont hiányzik a repertoárból, de ez is csak a hazai térkép esetében igaz. Mindez azonban nem fog hiányozni akkor, ha csak az a célunk, hogy A-ból B-be könnyen és egyszerűen eljussunk. Fuvarozóknak nyilván létezik jobb alternatíva is, de egy mobiltelefonra elég az NDrive tudása is. A szoftver fut a háttérben, de nem karattyol, ha viszont visszaváltunk rá, akkor az akutális helyzetnek megfelelő helyen mutat minket a térképnek, nem kezd el újra műholdat keresni és útvonalat tervezni. A TopMap térkép elég részletes ahhoz, hogy megbízhassunk benne itthon, a frissításek pedig természetesen elérhetőek lesznek, rádásul ezzel együtt a hazai adatbázisban is lesz sávfigyelés.

Azóta történt

Előzmények