Az iOS fejlesztőknek nyújt segítséget egy magyar startup

Hirdetés

A hazai és nemzetközi startup-filozófia közötti különbséget nagyon jól példázza, hogy amíg az USA-ban és mondjuk Izraelben tapasztalt emberekként tekintenek azokra, akik már a hátuk mögött tudhatnak egy-két (adott esetben sikertelen) startupot, addig Magyarországon és Európában sokan vannak azok, akik félelemből vagy egyéb megfontolásból ragaszkodnak a már meglévő ötletükhöz, termékükhöz még akkor is, ha az időközben elavult - többek között ezt is megtudtuk Vidos Pétertől, az apptalk.ninja alapítőjától és ügyvezetőjétől, akiről tavaly még a TestJockey kapcsán írtunk.

Péterék korábbi projektje annyira jó ötletre épült, hogy a tavalyi indulás után viszonylag nagy piaci szereplők (például a Twitter által támogatott Crashlytics) is előálltak nagyon hasonló megoldásokkal; a két dolognak nyilván nincs köze egymáshoz, de egy háromfős magyar vállalkozás elég nehezen tudna versenyezni óriási multikkal, a csapat tehát úgy döntött, hogy váltanak. Ennek eredménye lett az apptalk.ninja, aminek a jelenlegi információk szerint nincs konkurenciája sem itthon, sem külföldön, ami Péter szerint azt is jelentheti, hogy belenyúltak a tutiba, de annak jele is lehet, hogy egy nem létező piacot próbálnak meghódítani.

A dashboard logikusan felépített, átlátható, a kép pedig nagyítható.
A dashboard logikusan felépített, átlátható, a kép pedig nagyítható. [+]

Az új szolgáltatás nem jelent egy teljesen új irányt, az apptalk.ninja a szellemi elődjéhez hasonlóan a mobilos alkalmazásfejlesztőket célozza meg, de nem ténylegesen az alkalmazástesztelésről, hanem a különféle kommunikációs folyamatok monitorozásáról szól. Ez elsőre összetetten hangzik, pedig nagyon is egyszerű; képzeljünk el egy kliens-szerver felépítésű mobilos alkalmazást, például egy azonnali üzenetküldő rendszert, amely ugye úgy működik, hogy én begépelem a barátomnak szánt üzenetet, azt elküldöm a szerverre, aki továbbítja azt a barátom készülékére és vica-versa. A szerveroldalon a hibakeresés viszonylag egyszerű, hiszen ha nem is szó szerint, de az házon belül van a fejlesztőknél, azonban a készülékek kommunikációjának nyomon követése nem egy könnyű feladat. Korábban csak azokat az adatokat látták a fejlesztők, amik eljutottak hozzájuk, és sok esetben még csak nem is az egyes készülékekre lebontva, miközben a Péterék által meginterjúvolt fejlesztők egyöntetűen állították, hogy a hiba oka bizony túlnyomó többségben a felhasználó „készülékében van”.

Egy Bluetooth kommunikáció részletes logja; a nagyított kép lefelé görgethető.
Egy Bluetooth kommunikáció részletes logja; a nagyított kép lefelé görgethető. [+]

Az új szolgáltatás erre nyújt választ, a segítségével az iOS-alapú készülékek HTTP és Bluetooth kommunikációja távolról monitorozható. A hangsúly nem feltétlenül az összeomlások monitorozásán van, de ezzel az eszközzel könnyedén meg lehet találni azt, ha az eszköz mondjuk nem várt adatokat küld, vagy egyszerűen próbálkozik, de nem jutnak el róla a megfelelő adatok. Az apptalk.ninját a fejlesztők tudják beépíteni a saját alkalmazásaikba, gyakorlatilag egyetlen egy kódsorra van csak szükség az SDK mellett, a folyamat nem nehezebb, mint egy Google mérőkódot beüzemelni egy weboldalon. A backend pedig szintén jól átlátható és sok kényelmi funkciót is nyújt, például beállítható, hogy a készülék a ninjával csak WiFi kapcsolat esetén kommunikáljon, korlátozható az, hogy milyen típusú üzenetek jöjjenek át automatikusan és a többi. A monitorozás erőforrásigénye elenyésző (két szálat futtat a háttérben), a mobilinternet havi limitje viszont nem megfelelő konfiguráció esetén hamar elfogyhat, főleg a Bluetooth kommunikáció esetén, ahol a ninja oldaláról nehéz kiszűrni, hogy milyen típusú adat is mozgott. A Bluetooth kommunikációt ugyanis szinte eszközgyártó más-más módon valósítja meg, nem annyira jól strukturált, mint a HTTP.


Balra az eszközök, jobbra a sessionök szerinti bontás.[+]

A szolgáltatás jelenleg bétaverzióban üzemel és ingyenes, a jövőbeli lépések között a fizetős funkció bevezetése és az Android támogatásának megjelenése található. A startup számára nagy segítséget jelentene, ha a magyar fejlesztők egy része kipróbálná a ninját; aki érdeklődik iránta, ide kattintva tájékozódhat, a felmerülő kérdéseit pedig megoszthatja Péterrel és kollégáival.

Hirdetés